Hüseyin Akçar yazdı...

Eskişehir’de binlerce insanın “Atatürk Stadyumu” dediği yere, kimin talimatıyla, neye dayanarak, hangi akıl ve izanla başka bir isim verildi?

Daha da önemlisi, bu karar nasıl oldu da bu kadar sessiz sedasız alındı?

Zamanında dönemin Eskişehir Milletvekili ve farklı bakanlıklarda görev yapan Prof. Dr. Nabi Avcı, bu şehre açık açık “Stadyumun ismi Atatürk olacak” diye söz vermişti. Peki şimdi ne değişti? O sözler ne zaman unutuldu, kimlerin çıkarına sessizce rafa kaldırıldı? Bu durumla ilgili Sayın AVCI neden konuşmuyor? Bu durum Prof. Dr. Nabi Avcı’nın Eskişehir’deki saygınlığına zarar vermeyecek mi? Aklıevvelin biri çıkıp, neye dayandığını belirtmeden sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak bir hafızayı ortadan kaldırmak Sayın Avcı’nın içine siniyor mu? Devlet aklına uygun mu?

Bu tartışma basit bir isim değişikliği meselesi değildir. Bu, Cumhuriyet’in kurucusunun adını kamusal alanlardan silme politikasının Eskişehir ayağıdır. Atatürk isminin, bu kadar sembolik ve tarihi önemi olan bir yerden kaldırılması, sadece bir stadyumun adıyla sınırlı değildir; bu bir zihniyetin dışavurumudur. Çünkü Atatürk adı sadece bir isim değil, bir duruştur, bir hafızadır, bir mücadeledir. Ve tam da bu yüzden hedef alınmaktadır.

AK Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu’nun çıkıp da “Stadyumun adı Fethi Heper olacak” açıklaması yapması, sadece Eskişehirlilerin hafızasına değil, aklıyla da alay etmektir. Bu yetki ona kim tarafından verilmiştir? Mecliste millete omuz atan bir vekilin, şehrin ortak değerine bu şekilde hoyratça yaklaşması neyi temsil eder?

Ve daha vahimi… Eskişehir’in diğer AK Partili vekilleri nerede?

Prof. Dr. Ayşen Gürcan, Fatih Dönmez…

Sizin diliniz tutuldu mu?

Yoksa bu bir “oyun planı” mı?

Erdoğan birkaç hafta içinde Eskişehir’e gelip “Milletim istedi, ismini Atatürk yapıyoruz” diyerek bir “lütuf” mu dağıtacak?

Hatipoğlu da bu mizansende kötü adam rolünü gönüllü mü üstlendi?

Bu şehir Atatürk’ün izini, onun mirasını ve adını silmeye çalışanlara hiçbir zaman geçit vermedi, vermeyecek.

Fethi Heper, bu şehrin kıymetli bir değeridir, ama onun adını Atatürk’ün yerine koymak, Eskişehirlilere yapılacak en büyük saygısızlıktır.

Bu halkın sesi susturulamaz.

İsimler tabelalarda değiştirilebilir ama bu şehrin hafızasında, tribünlerinde, yüreğinde o stadın adı ATATÜRK olarak kalacaktır!