Tek kelimeyle özetleyecek olursak ‘ilginç’ bir yerel seçimi geride bıraktık. Her şeyiyle enteresan bir seçimdi. Eskişehir kent merkezinde ‘durum’ değişmedi. CHP, merkezdeki üç belediyeyi de kazandı.
Günün sonunda yaptığımız ‘dijital’ gazetemize ‘Yenilmez Büyükerşen’ başlığını attık. Hoca, kırılması imkânsız bir rekora imza attı. O nedenle ‘Yılmaz’ değil ‘Yenilmez’ Büyükerşen dedik. Hoca, beş kere seçim kazandı. Bunun dördünde AK Parti’nin adaylarını yendi. Büyükerşen, bakan ‘destekli’ adayları da yendi…
Kampanyaya Ankara’dan gelen üst düzey desteklere rağmen Hoca, seçimleri kazanmayı bildi. 2014’te Harun Karacan’a 33 bin fark atan Hoca, Burhan Sakallı’ya 40 bin oy fark attı. Büyükerşen yüzde 52, Sakallı yüzde 45 oy aldı.
Odunpazarı’na bakalım…
Kazanan Kazım Kurt oldu. 120 bin oy alan Kurt, oyların yüzde 48’ini alma başarısı gösterdi. Beş yıl boyunca kendisiyle uğraşıldı. Çoğu zaman vicdan sınırlarını zorlayan bir muhalefete, saldırılara ve hatta iftiralara uğradı. Engellemeleri de unutmamak lazım.
Türk Dışişleri hariç devletin tüm birimleri Kurt’u engelledi, iş yaptırmamak adına elinden geleni yaptı. İşte Kurt, böylesine bir ‘cehennemden’ geçerek seçimi kazandı. Bir başkası olsa böyle bir sonuç almasının mümkün olmadığını düşünüyorum.
Kurt sakin kişiliği ve politika yapma biçimiyle sorunların üstesinden gelmeyi başardı.
Cumhur İttifakı’nın iddialı adayı AK Partili Volkan Doğan da beş yıl süren ‘çalışmalarının’ karşılığını aldı sayılır. Evet, seçimi kaybetti ama ezilmedi! Kurt ile arasında sadece üç puan var. Yani yedi bin oy… MHP desteğini unutmamak lazım…
Öte yandan en merak edilen konu Doğan’ın, 24 Haziran’da Erdoğan’ın aldığı oyu alıp alamayacağıydı. Doğan o oyu aldı. Bu noktada da başarılı sayılır. Kampanyasının son ayındaki ‘olumsuz’ tavırları hep merak edilecek. O tavırları oy mu getirdi, oy mu götürdü bilemiyoruz.
Doğan’ın siyaset sahnesinde olmaya devam edeceğini düşünüyorum. Zaten kendisi de ‘devam’ dedi…
Tepebaşı’nda ‘Ahmet Ataç gerçeği’ vardı.
Oyların yüzde 56’sını alan Ataç, parlak bir zafer elde etti. Sağ seçmenden dördüncü kez vize alan Ataç, Tepebaşı’nda ‘rakipsiz’ olduğunu gösterdi. Ataç, merkezde rakibine en büyük farkı atan başkan oldu.
Ataç’ın rakibi AK Parti’nin ‘efsane merkez ilçe başkanı’ Hasan Tuç, yüzde 41’de kaldı. Arada yüzde 15’lik bir fark var. Ataç, 2014 yerel seçiminde AK Parti’nin adayı Orhan Soydaş’a yüzde 10 fark atmıştı. Tuç’un MHP ‘desteğine’ rağmen yüzde 15 fark yemesi üzerine çok düşünülecek bir konu.
AK Parti’nin 24 Haziran 2018 genel seçiminde Tepebaşı’nda 88 bin oyu vardı. İttifak adayı Tuç’un oyu ise 90 bin oldu. Ataç 120 bin topladı. Bölgede yaklaşık 20 bin MHP oyu olduğunu da hatırlayalım.
İşte bu rakamları alt alta koyan Tuç, Eskişehir.Net yayınında ‘Zoru başarmayacağız’ demişti.
Zoru başardılar!
Sadece Tepebaşı’nda değil yıllarca ‘merkez sağın kalesi olan’ Eskişehir’de de zoru başardılar. CHP, Eskişehir’i sosyal demokratların ‘kalesi’ yapma yolunda önemli bir adım daha attı.
Kırsaldaki kayıpları da göz önüne alırsak AK Parti, Eskişehir’de zoru başardı. AK Parti’yi temsil edenler yıllarca öyle bir politika yaptılar ki merkez sağın kalesini CHP’nin kalesi konumuna getirdiler.