İnönü, İç Anadolu Bölgesi'nde merkezi bir coğrafyada olmakla birlikte Eskişehir'e 36 km, Bilecik'e 52 km, Kütahya'ya ise 63 km mesafededir. İlçe yüzölçümü 345 km2, rakımı 840 m’dir. İlçede belediye teşkilatı 1884 yılında kurulmuştur. İlçeye bağlı 16 mahalle muhtarlığı bulunmaktadır. Mezra ve oba mevcut değildir.

KURTULUŞ SAVAŞI’NDA ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP

1963 yılından beri Eskişehir iline bağlı bir nahiye olarak kalan İnönü, 4 Temmuz 1987 tarih ve 3392 sayılı Kanun ile ilçe statüsüne kavuşmuştur. İnönü, Kurtuluş Savaşı'nda I. ve II. İnönü Muharebeleri ‘nin geçtiği yer olarak Türk Kurtuluş Savaşı'nda önemli bir yere sahiptir. Mustafa Kemal'in Garp Cephesi Komutanı İsmet Paşaya çektiği telgrafta da belirttiği gibi "Türk'ün Makus Talihinin Yenildiği Yerdir." cümlesi ilçenin tarihi önemini göstermektedir.

İnönü Marmara, Ege ve İç Anadolu Bölgeleri'nin tam kesiştiği bir alanda yer alması nedeni ile farklı iklim özellikleri taşıyan bir intikal iklimine sahiptir. Ancak iklim ağırlıklı olarak karasal iklimin karakteristik özelliklerini gösterir. Kışlar soğuk ve yağışlı yazlar ise sıcak ve kurak geçmektedir. Taban suyu yüzeye çok yakın olup doğu ve batısında debisi yüksek kaynak suları bulunmaktadır.

İLÇE NÜFUSUNUN YÜZDE 90’I TARIM YAPIYOR

İnönü ilçesinin toplam arazi varlığı 289.000 ha. Bu arazinin 13.467 hektarı tarım alanıdır. Tarım alanlarının %58'inde sulu, %42'sinde kuru tarım yapılmaktadır. İlçe nüfusunun yaklaşık %90'ı tarımla uğraşmaktadır. İlçe köylerinden Aşağı Kuz fındık, Esnemez, Kümbet, Kümbet Akpınar ve Kümbet Yeniköy'de toplulaştırma yapılmış olup toplam toplulaştırma alanı 30.980'dır. Bu alan ilçede bulunan toplam tarım arazisinin %23'ünü oluşturmaktadır. İlçede en çok üretimi yapılan ürünler şöyledir: Buğday 13.211 ton, arpa 10.151 ton, nohut 717,5 ton, kuru fasulye 76 ton, mercimek 35 ton, şeker pancarı 73.500 ton, ayçiçeği 6.211 ton, silajlık mısır 11.450 ton, fiğ 150 ton, yonca 11.600 ton. TÜİK 2022 yılı ADNKS sonucuna göre nüfusu 6.173'tür.

"BİLİM İNSANLARININ İLGİSİNİ ÇEKİYOR"

İnönü Belediye Başkanı Serhat Hamamcı, “Dünya çapında deprem simülasyon ve eğitim merkezi” sloganıyla harekete geçti. Hamamcı “İlçemizde bulunan ve dünyada ender görülen yer üstündeki en büyük aktif fay hattı bilim insanlarının ve turistlerin yoğun ilgisini çekerken, ilçemiz uluslararası çapta bir Deprem Simülasyon ve Eğitim Merkezi'ne de sahip olacak. Merkezde yapılacak çalışmalar hem ülkemizin deprem araştırmalarına ve depremlerde can kayıplarının önlenmesine destek olacak, hem de bu konuda bir eğitim yuvası olacak. Ayrıca turizme ve ilçemizin uluslararası tanıtımına da katkı sağlayacak” dedi.

Kaynak: Eskisehir Net Haber Merkezi