Son yıllarda milli bayramlara olan ilgiyi fark ettiniz mi? Mutlaka ettiniz çünkü edilmeyecek gibi değil… 29 Ekim’ler, 30 Ağustos’lar, 23 Nisan’lar, 19 Mayıs’lar daha bir görkemli kutlanıyor.
10 Kasım’lardaki anmalar son yıllarda daha derin, daha içten ve daha gerçek olmuyor mu?
Bu ilgi ve alakayı görünce insan istemez “Darısı dini bayramların, kandillerin, cumaların başına” diyorum!
Hele Eskişehir’deyseniz milli bayramları daha bir coşkulu kutlarsınız ya da şahit olursunuz. 10 Kasım’ın üzerinden üç beş yıl geçmiş zannedersiniz. Bu konudaki gözlemlerimi daha önce “Eskişehir, milli bayramların kutlama merkezi olabilir” diyerek yazmaya çalıştım.
Yine Eskişehir ve yine bir milli bayram…
23 Nisan…
Biliyorum yazım biraz geç kaldı. Biraz kafayı toplayayım dedim, sonra ramazana adapte olayım derken bugünü kaldı.
Milli bayramları haber yaparken coşku az da olsa ‘coşkuluydu’ derdik! Katılım az da olsa kalabalık bir fotoğraf karesi yakalar ve onu yayınlardık! Şimdiki muhabirler çok şanslı öyle bir ‘dertleri’ yok.
Çünkü dediğim gibi katılım ve coşku zaten üst düzeyde…
Biraz kalabalık oldu mu ‘sokağa taştı’ diye verirdik haberleri, etkinlikleri…
Bu 23 Nisan’da coşku gerçekten sokağa taştı!
Hem de nerede?
Pek tahmin edilmeyecek bir yerde…
Çamlıca Mahallesi’nde…
Çamlıca’da sokağa çıkma kısıtlamasına rağmen 23 Nisan sokakta coşkuyla kutlandı.
Çamlıca’yı bilenler bilir. Eskişehir’in en büyük mahallelerinden biri... Sağ-muhafazakâr seçmenin yoğun olduğu bir bölgedir. Yerel seçimde Ahmet Ataç nedeniyle oy tercihi biraz değişiyor ama uzun yıllar ortalaması sağ-muhafazakârdır.
Son yıllarda kat artırımıyla birlikte ‘doğal kentsel dönüşüme’ uğradığını da belirtelim.
İşte bu Çamlıca’da sokağa taşan çocukların ve ailelerin kendiliğinden gelişen kutlaması iyi incelenmeli. Politika yapacak, toplum hakkında konuşacak herkes buraya iyi bakmalı.
Fotoğraf ve görüntüler santim santim, piksel piksel incelenmeli.
Sağda ya da solda fark etmez politika yapan ve yapmayı düşünen herkes Çamlıca’ya bakmalı, görmeli ve anlamalı…
O kutlamada çok önemli ‘kodların’ olduğunu görüyorum.
Çocukluğum Çamlıca’da geçti. Milli bayramlara olan ‘ilgiyi’ çok iyi bilirim. Ve şimdi 30 yıl sonra sokakta yapılan bu ‘gerçek’  kutlama… Söylenen marşlar, yapılan hazırlık ve coşku…
En önemlisi de ailelerin kaldırımdan katılımı…
2007 seçimleri… CHP Eskişehir birinci sıra milletvekili adayı Tayfun İçli oy vermeye giderken minibüste bize “Dip dalga geliyor çocuklar hissediyorum” demişti.
İçli’nin ‘dip dalgası’ gerçekti… Ama tersten bi dalgaydı… Sonuçlar malum… İçli’nin bu sözünü ödünç alıyorum. Çamlıca’daki 23 Nisan kutlamasına bakıyorum ve “Dip dalga geliyor hissediyorum” diyorum.