Kitabın adını başlıkta okudunuz.

İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayımlandı. 

Türkiye'nin ilk kadın mühendisi, Fenerbahçe Spor Kulübü'nün ilk kadın voleybolcusu Sabiha Rıfat Gürayman. 

1933 yılında mezun olur İstanbul Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesinden...

Feyzi Akkaya, Sezai Türkeş sınıf arkadaşlarından sadece birkaçıdır.

1941’de TBMM inşaatının kontrol şefiğinde de bulunan Gürayman, 1945'te Anıtkabir'in inşaatının kontrol şefliğini 10 yıl sürdürür.

Büyük Önder Atatürk'ün naaşı 10 Kasım 1952 tarihinde Anıtkabir'e nakledildikten sonra 1963 yılında emekli olur.

1993'te eşini kaybettikten sonra İzmir’e yerleşir.

Çocuğu olmayan Sabiha Rıfat Gürayman, maddi varlığını şehit çocuklarının eğitim masraflarını karşılamak üzere İstanbul Teknik Üniversitesi Vakfı'na ve Feyzi Akkaya Temel Eğitim Vakfı'na bağışlar.

4 Ocak 2003 tarihinde yaşama veda eder.

Sabiha Rıfat Gürayman gibi önemli bir şahsiyetin varlığından haberdar olduğunda adeta izini süren Doç. Dr. Günseli Naymansoy, tutuğunu koparan o ısrarlı takipçiliğini bu alanda da sürdürür...

Gürayman'ın Anıtkabir inşaatından sorumlu kontrol mühendisliği görevini yürüttüğünü saptayarak hakkında bir bildiri sunan Doç. Dr. Naymansoy, daha sonra Genelkurmay Başkanlığına Gürayman’ın bir fotoğrafının Anıtkabir’e konulması için başvuru yaptı.

Bunun kamuoyuna duyulması adına naçizane bendenizen de katkısı var.

Uzun süredir tanıdığım ve çalışmalarını hayranlıkla izlediğim Eskişehir aşığı akademisyen Doç. Dr. Naymansoy, Genelkurmay Başkanlığı ile gerçekleştirdiği görüşmelerinin olumlu sonuçlandığını söylediğinde "Hemen haber yapalım hocam" dediğimi dün gibi hatırlıyorum.

2008 yılıydı.

Günseli hoca ile o dönem Bölge Müdürlüğünü yaptığım Anadolu Ajansı'nda bu olayın haberini yapmak seretiyle Sabiha Rıfat Gürayman'ın kamuoyundaki bilinirliğine ufak da olsa katkımız olduysa ne mutlu bize. Günseli Naymansoy, başvurusunun Genelkurmay Başkanlığınca uygun bulunmasıyla fotoğrafı 2008 yılında Anıtkabir Hürriyet Kulesi’ne konulan Gürayman’ın arşivinin kataloğunu hazırlayarak biyografisini yazdığı kitapta yayınladı.

Kitabı okuyunca Cumhuriyet'in ilanının üzerinden çok fazla bir zaman geçmemişken ülkenin imarı için yapılan azimli ve fedakar çalışmalara tanık oluyorsunuz.

Üniversite ve meslek yaşamı boyunca kadın olmasından kaynaklanan toplumsal baskı ve zorlukları nasıl aştığını, kadın dayanışmasını, entelektüel yaşama ilişkin örnek duruşunu öğreniyorsunuz Sabiha Rıfat Gürayman'ın.

Cumhuriyet kadını Sabiha Rıfat Gürayman'ın adı ve siması; Türkiye'de kadınların hak kazanımında öncü rol oynayan, modern ve çağdaş Türk kadınını sosyal hayatın ayrılmaz bir parçası olarak gören Büyük Önder Atatürk'ün ebedi israhatgahında ölümsüzleşti.

Akademik amacını “Daha önce yapılmamış öncü ve yol açıcı çalışmalar yapmak”, yaşamdaki amacını ise “Yalnızca iyi ve üretken bir insan olmak” olarak ifade eden Günseli Naymansoy'u takdir etmemek mümkün değil.

Çeşitli kurumlarda gönüllü öğretmenlik, hastanelerde yatan hasta çocukları gülümsetmek amacıyla palyaçoluk bile yapmışlığı olan Günseli hoca, buradaki satırlara sığmayacak gönüllü hizmetleri ve araştırmalarıyla ülke belleğine katkı sunmaya devam edecek.

eskisehir.net Dergi okurları için bir güzel haberi de buradan duyurmuş olayım.

Yakında yayınlanacak eylül sayımız itibarıyla Günseli Naymansoy'un o enfes yazılarını okuma fırsatı bulabilecekler.