Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu'nun yaptığı iş tercihleri ve kariyer planlamalarına yönelik ankete katılan gençlerin yüzde 57'si kamuda, yüzde 34'ü özel sektörde, yüzde 9'u ise her iki alanda da çalışabileceğini belirtti.

Türkiye'nin 7 bölgesinden 18-30 yaş arasındaki 1700 gençle, iş tercihleri ve kariyer planlamalarına yönelik yapılan ankete katılan gençlerin yüzde 29'u, eğitimi esnasında profesyonel kariyeri için staj yaptığını veya çalıştığını, yüzde 61'i ise çalışmadığını bildirdi.

Geçen ay açıklama yapan Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu, önemli bir gerçeği su yüzüne çakarmış.

Nedeni çok basit çünkü üniversite eğitiminin ardından iş bulabilmek için her yolu deneyen, tecrübe edinebilmek için her koşulda çalışmaya razı bir gençlik söz konusu...

Çevrenize baktığınızda bunun ne kadar gerçek olduğunu göreceksiniz.

İş olanağı kısıtlı...

Bu durum istatistiklere de yansıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun Kasım 2022 Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçları 10 Ocak'ta açıklandı.

Mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 10,2, mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsizlik oranı (atıl işgücü) ise yüzde 20,8 seviyesinde gerçekleşti.

TÜİK’e göre Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde dar tanımlı işsiz sayısı (mevsim etkisinden arındırılmış) 2022 Kasım ayında bir önceki aya göre 23 bin kişi artarak 3 milyon 576 bin kişi oldu. DİSK-AR tarafından TÜİK verilerinden yararlanarak yapılan hesaplamaya göre, mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı ise Kasım 2022’de 7 milyon 872 bin kişi olarak gerçekleşti.

İşsizlik türlerinin en yüksek olduğu kategori yüzde 27,5 ile geniş tanımlı kadın işsizliği oldu. İkinci en yüksek işsizlik kategorisi yüzde 23,9 ile genç kadın (15-24 yaş) işsizliği oldu.

Yani durum ortada.

Neyse konuyu dağıtmadan Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu'nun anketiyle devam edelim...

"Şu ana kadar kaç kez mülakata girdiniz?" sorusunu, gençlerin yüzde 69'u "10'dan az", yüzde 31'i "10'dan fazla" diye cevapladı.

"Çalışmak istediğiniz kurumlara yönelik başvurunuzu yaparken önceliğiniz nedir?" sorusunu, gençlerin yüzde 38'i "maaş", yüzde 21'i "pozisyon", yüzde 13'ü "yan haklar", yüzde 11'i "eğitim ve gelişim olanakları", yüzde 8'i "şirketin markası", yüzde 5'i "şirketin vizyon/misyon/amaç/değerleri", yüzde 4'ü "şirketin kültürü" yönünde yanıtladı.

"Kariyerinizi kamuda mı, özel sektörde mi planlamak istersiniz?" sorusuna ise gençlerin yüzde 57'si kamuda, yüzde 34'ü özel sektörde, yüzde 9'u ise "fark etmez" yanıtını verdi.

Hasılı...

İşsizliğin yüksek olduğu yerlerde sosyal sorunlar artıyor.

Gençlerin gelecekten umudu azaldığında, radikalleşme yükselişe geçerken toplumsal huzur da erozyona uğruyor...

Gençler iş olanağını daha çok devlet kapısında arıyor ancak orada da istihdam olanağı sınırlı...

Ekonomi iyi olmayınca özel sektör de istihdam imkanı yaratamıyor...

Mevcut ortamda herkes üniversite mezunu olunca ara eleman olarak çalışmak istenmiyor...

Sonuçta bir kısır döngüye dönüşüyor gençlerin istihdam sorunu...

Seçimin yapılacağı tarih olarak belirlenen 14 Mayıs, tüm bu sorunlar için de bir kapı aralayabilir...

Çünkü sandık demokrasinin asıl unsuru, yenilenmenin anahtarıdır...

Vatandaş iktidardan memnunsa "devam", memnun değilse "güle güle" der...

Şunun şurasında 4 ay kaldı...

Bekleyip hep birlikte göreceğiz...