İYİ Parti Lideri’nin 14 Mayıs’ta yapılacak seçime sayılı günler kala Masa’dan kalkması siyasi gündemi alt üst etti.

Meral Akşener’in hamlesi her yönüyle tartışılıyor… Olayın üzerinden 24 saat geçmesine rağmen ‘mantıklı’ bir neden ya da ‘haklı’ bir bahane okuyamadım.
Hiç şüphesiz Akşener’in ‘kalkışının’ Eskişehir siyasetine de yansımaları olacak. Ama öncelikle “Siyasette 24 saat uzun bir süredir” sözüyle Rahmetli Demirel’i analım…
Yani bi şekilde aklı selim devreye girer, bu iş tatlıya bağlanır diyenler de var. Böyle düşünenlerin umutlu bekleyişi sürüyor. Burada İmamoğlu ve Yavaş’ın açıklamalarının satır aralarına bakmak gerekiyor.
Adaylık için ismi geçen iki başkan, Kılıçdaroğlu’na ‘koşulsuz’ destek vermedi. Masa dağılmasın, ittifak sürsün dediler… Siyaset çözüm üretme sanatıysa beklemek lazım…
Olumlu bir gelişme olmazsa…
Eskişehir CHP’yi sıkıntılı günler bekliyor demektir.
CHP, Masa’daki dört partiye kontenjan verecek. Eskişehir’in de bundan etkileneceğini düşünüyorum. Eskişehir birinci sıraları yolgeçen hanı oldu. Gelen yazılıyor, giden yazılıyor! AK Parti ve MHP için de geçerli… Neyse buna sonra döneriz…
Eskişehir, CHP ve İYİ Parti arasında oy geçişgenliği yüksek olan illerden biri… 24 Haziran 2018 ve 31 Mart 2019’da ‘test etmiş’ olduk…
2018 seçiminde İYİ Parti, 76 bin oyla bir vekil çıkardı. Burada CHP listesine tepkiden bahsedildi…
Yerel seçim ise başlı başına krizdi!
İYİ Parti’nin Odunpazarı’nda aday çıkarması bugün bile siyasetin sıcak başlıklarından biri… CHP’ye yaradı mı yaramadı mı? Salih Karabacak olmasa Kazım Kurt seçimi alabilir miydi? Karabacak olmasa Kurt daha mı rahat alırdı?
Tartışılan konulardan biri…
Bu noktada İYİ Parti’nin Cumhurbaşkanlığı seçiminde takınacağı tavır yerel seçime dair önemli ipuçları verecek.
Akşener’in Masa’dan kalkmasının önce genel seçimi ardından da yerel seçim etkileyeceğini düşünüyorum.
AK Parti, ittifak ortakları MHP ve BBP’den neredeyse ‘koşulsuz’ destek alırken CHP, İYİ Parti’yi kaybetmiş olacak.
Öte yandan son zamanlarda Arslan Kabukçuoğlu ve Emine Edizgil’in CHP’li başkanları kamuoyu önünde eleştirmeye başladıklarını hatırlayalım. Henüz Masa 6’lıyken… Liderleri Masa’dan kalkınca performanslarını merak ediyorum!
Yerel seçimde elbette Büyükerşen ve Ataç faktörü var. İki isim, Türkiye’nin genel siyasi havasından bağımsız bir yerde politika yapıyorlar. İlişkileri, siyaset yapma biçimleri, yıllar içinde elde ettikleri güç onları başka bir noktaya taşıdı. Bu noktada çok kırılgan değiller…
Türkiye’nin her yerinde İYİ Parti ve CHP birbirine girmiş dahi olsa Yılmaz Hoca ve Ataç, Eskişehir’deki İYİ’lerden oy alabilir.
İttifak denen siyasi modeli Yılmaz Hoca’nın yıllar yıllar önce ‘icat ettiğini’ de ifade edelim.
Sonuç olarak İYİ Parti’nin bu hamlesi Eskişehir’de siyasi dengeleri değiştirebilir.