20 yıldır ülkeyi tek başına yöneten AK Parti’nin geleceği merak konusu. İktidar yorgunluğu, pandemi süreci, partiden kopmalar… Elbette iktidar adına daha pek çok olumsuzluk sayılabilir.
Tüm bunların halkta nasıl karşılık bulacağını bilmiyoruz. Partinin oy oranına nasıl yansıyacağını ilk seçimde göreceğiz.
‘Ticaret’ Bakanı Ruhsar Pekcan’a seçmen nasıl tepki verecek? Ya da Sedat Peker’in iddiaları oyların yönünü değiştirecek mi?
Ben bu yazıda sadece ‘partiden kopmalar’ başlığını ele almak istiyorum. Çünkü bunu Eskişehir’de, yakın çevremde gözlemleme imkanım var.
AK Parti ile daha doğrusu Erdoğan ile yollarını ayırmayan kalmadı desek yeridir.
Erdoğan’ın yola birlikte çıktığı pek kimse kalmadı yanında. Yola çıkmadıkları hatta zamanında sert eleştiriler getirenler ise yanında… Devlet Bahçeli, Numan Kurtulmuş, Süleyman Soylu…
Partiden ayrılıp başka partilere gidenler oldu… Abdüllatif Şener gibi…
Kendi başına takılanlar var… Abdullah Gül gibi…
Bi küs bi barışık olanlar var… Bülent Arınç gibi…
Parti kuranlar var… Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan gibi… Özellikle parti kuranların partiye zarar vereceği, belli oranda oy kayması olacağı düşünülmüş, iddia edilmişti.
Davutoğlu, Gelecek Partisi’ni kurdu. Babacan da DEVA’yı…
Diğer illerde durum nedir bilmiyorum biz Eskişehir’e bakalım. Her iki partide özellikle DEVA ‘büyük’ umutlarla kuruldu. Aradan da epey bi zaman geçti. Yani ilk değerlendirmeler yapılabilir artık.
Öncelikle şunu belirtelim. Her iki partiye AK Parti’den katılım yok denecek kadar az oldu. AK Parti’den ayrılıp DEVA ya da Gelecek’e geçen 10 kişi say deseniz sayamam. DEVA Tepebaşı İlçe Başkanı Ebru Emre’yi biliyorum sadece. AK Parti’den kopan…
Belki üç beş kişi de tanımadığım kimseler olabilir…
Ama AK Parti’nin yedi eski il başkanı var. Hiçbiri gitmedi. Üstelik bazıları görevden alınmıştı. Eski vekiller, eski belediye başkanları, eski meclis üyeleri… Görevi olmasa da partinin önde gelen isimleri, kanaat önderleri var…
Küskünler var, kızgınlar var… Var oğlu var… Ama hiçbiri AK Parti’yi terk etmedi.
Gelecek de DEVA da kadrolarını yeni isimlerden oluşturdu.
Bu durum iki partiyi ‘tabela partisi’ olmaya doğru götürüyor. Moda tabirle Facebook Partisi diyelim… Daha çok sosyal medyada görünüyorlar. Sahada, sokakta pek yoklar.
DEVA’nın başında tecrübeli bir isim olan İsmail Haşim Ateş var ama beklenen performansı gösteremedi. Gelecek Partisi teşkilat sorunları ardından yeni yapılanmaya gitti. Tepebaşı kanadı biraz hareketlendi ama AK Parti tabanından oy kaydırmaya fersah fersah uzaklar.
İşte bu nedenlerle “AK Parti çatırdamıyor” diyorum. Başka nedenlerle oy kaybı yaşayabilir, iktidarı da kaybedebilir ama ‘partiden kopmaların’ an itibariyle iktidar partisine zarar vermediğini görüyorum.