Cihan Yıldırım yazdı...

Belediyecilikte “deneyim” lafını çok duyarız ama Recai Erdir’i görünce o kelimenin ne anlama geldiğini gerçekten anlıyorsunuz.

Yaklaşık 30 yıl önce geçici işçi olarak belediyeye giren bir adam, bugün Büyükşehir Belediyesinin genel sekreteri, yani kurumun iki numaralı ismi.

Üstelik o makamda “Recai Bey” değil, “Recai Abi” olarak tanınıyor.

Recai Erdir’in hikâyesi, belediyenin kendi hikâyesinden daha eski. Bugün belediyenin bulunduğu alanda babasının dükkanı vardı.

Yani belediye yokken Recai Erdir oradaydı! Sonra o alan belediye oldu, o da belediyeye girdi. Satın almadan park bahçelere neredeyse her birimde görev yaptı.

Bu, sadece “birim değiştirme” meselesi değil; belediyenin nabzını, insanını, derdini, kağıt işini, sahayı, gece yarısı gelen ihbarı, sabah ezanıyla başlayan mesaisini enine boyuna bilmek demek.

İki buçuk yıldır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri.

Ayşe Ünlüce için en büyük şanstır Recai Bey. Çünkü Büyükşehir’de başkan yardımcılığı makamı yok. Dolayısıyla genel sekreterlik, hem idari hem siyasi hem de koordinasyon anlamında kritik bir sorumluluk.

Altı bin kişilik dev bir aileyi idare etmek, hele de bu dönemde… Pandemi sonrası, ekonomik sıkıntılar, artan maliyetler, yükselen beklentiler…

Eskiden “idare etmek” belki biraz daha kolaydı. Bugün ise bilgi, sabır, fedakarlık ve çok derin bir deneyim istiyor.
Recai Abi’yi farklı kılan da bu.

O, sadece yönetmiyor; aynı zamanda “ağabeylik” yapıyor. Altı bin kişinin ağabeyi olmak kolay değildir.

Hem disiplini sağlayacaksınız hem adaleti hissettireceksiniz hem de o büyük organizasyonu bir aile gibi tutacaksınız.

Makamıyla mesafesini koruyup, insan sıcaklığını kaybetmemek… İşte Recai Erdir’in başardığı zorlu denge bu.

Görev süresi bir yıl sonra doluyor. Kentin en deneyimli bürokratlarından birini kaybetmek Büyükşehir için büyük kayıp olur.

Çünkü Recai Erdir gibi insanlar, kurumların hafızasıdır. Onlar gittiğinde bazen o hafıza da silinir, kurumsal devamlılık zedelenir.

Halbuki belediyecilikte devamlılık, en az vizyon kadar önemlidir.

Ayşe Ünlüce’nin sağ kolu, altı bin kişinin ağabeyi… Recai Erdir, belediyeciliğin “eski usul” sadakatini, çalışkanlığını ve abiliğini yeni dönemin gerekleriyle birleştirebilen ender isimlerden.

Umarım kentin bu birikimi heba edilmez ve Recai Abi’yle yoluna devam eder Büyükşehir Belediyesi.

Çünkü bazı insanlar makamla değil, makam onlar sayesinde anlam kazanır. Recai Erdir de onlardan biri.