Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ın (EYT) mağduriyeti giderilip yıllardır bekledikleri emeklilik hayallerine kavuşmaları büyük bir sevinç yarattı.

Akşam haberi alan sabah erken saatlerde Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yolunu tuttu.

Askerlik ve doğum boçlanması ile prim günlerini hesaplattırmak isteyenler Eskişehir SGK binasının önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

Yıllardır emekli olabilmek için örgütlendikleri EYT Federasyonu çatısı altında önemli mücadele veren EYT'lilerin bazıları haklı zaferlerinin sokaklarda dans ederek kutladı.

Yani o derece bir sevinçten bahsediyoruz...

Hemen hemen her ailede, bir tanıdık, bir yakın  veya bir aile ferdi EYT'liydi...

Gelelim konumuza...

EYT'liler bağlanan maaşla geçinenebilecekler mi?

Bunun cevabı kuşkusuz hayır...

O halde EYT'lilerin büyük bir kısmının çalışacağı öngörülüyor.  

Bu konuyla ilgili bir anket yapıldı.

Eleman.net, EYT düzenlemesiyle ilgili işveren ve çalışan üyelerinin katılımıyla bir anket gerçekleştirdi. T24 internet sitesinde yer alan ankete göre EYT'lilerin yüzde 71'i emekli olduktan sonra da çalışmaya devam edecek.

“EYT ile emekli olmanız durumunda çalışmaya devam edecek misiniz?” sorusuna çalışanların yüzde 71’i “Evet”, yüzde 29’u ise “Hayır” cevabını verdi.

“Emekli olan çalışanlarınızı isterlerse istihdam etmeye devam edecek misiniz?” sorusuna ise işveren firmaların yüzde 80'i “Evet”, yüzde 20'si “Hayır” diye yanıtladı.

Eleman.net Üst Yöneticisi (CEO) Murat Günay, konuyla ilgili şunları ifade etti:

"Çok fazla insanın emekli olmasıyla birlikte sektörlerin özellikle nitelikli çalışan konusunda istihdam problemi yaşayacağı düşünülüyordu ancak anketimiz bu durumun pek fazla yaşanmayacağına işaret ediyor. Emekli olan bireyler çalışmaya devam etmeyi planlarken, firmalar ise emekli çalışanlarını istihdam etmeyi planlıyor. İki tarafın da planları paralellik gösterdiği için firmaların istihdam açığı çok yüksek olmayacak gibi görünüyor."

Sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel, emekli maaşı bağlanma oranlarıyla ilgili son derece bilgilendirici bir konuşma yapmış ve bunu köşemden paylaşmıştım...

Yeri geldiği için bunu paylaşmakta yarar var...

Tezel, şu anda yüzde 28 aylık bağlama oranıyla en düşük 900 lira emekli maaş bağlandığını ancak bu koşullarda 900 lirayla geçinme ihtimali sıfır olduğu için en düşük emekli maaşının 3 bin 500 liraya çıkarıldığını belirterek, "Ama aynı hükümet, 2008 yılında var olan 'Emekli aylığı asgari ücretin yüzde 110'unun altında olamaz' yasasını kaldırmasaydı şu anda en düşük emekli aylığı 6 bin lira civarında olacaktı. Aylıkları 6 bin liraydı. Şimdi 3 bin 500 lira veriyorlar." ifadesini kullandı.

Anlayacağınız, EYT'li bir kişi emekli olsa da çalışmak zorunda kalacak...

Bunun yanında merak edilen bir başka konu da Genel Başkanlığını Gönül Boran Özüpak'ın yaptığı EYT Federasyonu'nun ne tavır alacağıydı.

Milyonlarca kişinin hak mağduriyeti konusunda eylemler yapmış, kitle iletişim araçlarında kendilerine yer bulmaya çalışıp seslerini duyurmaya çabalamış bir federasyondan bahsediyoruz...

eskisehir.net muhabiri Atahan Gezer, yine güzel bir gazetecilik örneği sergileyerek Özüpak7a ulaşıp röportaj yapınca, merak edilen bu soruya yanıt bulduk.

Özüpak, kafalardaki sis perdesini dağıtarak şunları söylüyor:

"İsmimiz değişmeyecek. Emeklilikte Yaşa Takılanlar, artık bir ‘marka’ oldu. Bu ismi asla değiştirmeyi düşünmüyoruz fakat mücadele edeceksek neden olmasın? ‘Emeklilikte Yaşa Takılanlar ve Emekliler Federasyonu’ ya da ‘Staj ve Çırak Federasyonu’ gibi eklentiler koyabiliriz. Bu, tüzüğümüzde var. Herkes, ‘Emeklilikte Yaşa Takılanlar haklarını aldı. Federasyon fesh mi edilecek?’ diye soruyor. Hayır… Bizim federasyon tüzüğümüz, SGK yasalarından mağduriyet yaşayanları kapsıyor."

Hasılı...

EYT Federasyonu, sosyal güvenlik sistemindeki sorunlar giderilene kadar mücedelede kararlı.

Bu kararlılık karşısında bize de başarılar dilemek düşer. 

2023'te başta sağlık olmak üzere tüm isteklerinizin yerine gelmesi dilğiyle siz değerli okurlarımın yeni yılını kutlar, esenlikler dilerim...

Kalın sağlıcakla.