Metin Tezişçi yazdı...
Bundan tam 20 yıl önce Türkiye’nin gelişmiş belediyelerinde bisiklet yolu çalışmaları başladı. Eskişehir 2013 senesinde Burhan Sakallı’nın projesi 25 kilometre bisiklet yolu ile tanıştı.
Mavi boyalı yollar, Valilik Meydanı’nda bisiklet istasyonları… Devamını getirmeme gerek yok, hazin sonu hep beraber yaşadık.
Bu süreçte Trabzon, Gaziantep, Sakarya, Kayseri ve Konya bisiklet yolu problemini ve alt yapılarını çözüp bitirdi.
Bugün Konya’da geniş caddeler, 635 kilometre bisiklet yolu ve sayısız otopark mevcut. Yetmedi veledrom yaptılar… Bugün dünyanın en prestijli bisiklet organizasyonuna Uluslararası Bisiklet Kupası’na ev sahipliği yapıyor Konya…
20 yıllık gecikmeden sonra şehirde bugün Ayşe Ünlüce’nin 72 kilometre bisiklet yolu projesi heyecan yaratmadı değil. Ancak çağdaş ve yaşanabilir şehirlerin olmazsa olmazı Eskişehir’de bugün yapılabilir mi gerçekten?
22 yıllık şehrin fetret devrinde algı ile unutturulan ve yapılmayan bisiklet yolu projesi neden bugün apar topar yapılmaya başladı?
Şehrin bisiklet yolu alt yapısı uygun mu?
Benim şahsi fikrim bu proje Ayşe Ünlüce’nin bir dahaki dönemde belediye başkanı olmaması için içeriden yapılan operasyon… Yani bir iç operasyon!
Neden mi?
Büyükerşen’in 22 yıl belediye başkanı kalmasındaki en büyük sır, şehrin temel ihtiyaçlarına ve altyapıya yatırım yapmamasıdır. Çünkü altyapıya yatırım yapan belediye başkanı her zaman kaybeder!
Antalya’da Menderes Türel…
Bursa’da Ali Nur Aktaş…
22 yıl boyunca şehir ister istemez büyüdü evet bugün şehrin acil ama çok acil pek çok ihtiyacı var. Kentsel dönüşüm, sağlıklı ve ucuz içmesuyu, kanalizasyon, bisiklet yolu, otopark gibi…
Bugün Isparta’da ilk yarım saat ücretsiz sonraki saat başı 15 lira olan gelişmiş bir otopark altyapısı var. Eskişehir’in yüksek otopark ücretleri ve yetersizliğini hep beraber görüyor ve yaşıyoruz. Şehrimizin böyle ciddi bir sorunu varken şehrin ana caddelerinde uygulanacak bu proje şehri felç eder.
Ayşe Ünlüce şehrin hasret kaldığı hizmetleri yapmaya heyecanla başladı. Şehrin yıllarca delik deşik yamalı ana yollarının bir kısmının asfaltlaması… Kurtuluş pazaryeri gibi… Yıllarca çöplük haline gelen, topluma faydalı yerleri harekete geçirmek için uzlaşması bu şehirde güzel şeyler olacak imajı verdi ve şehri heyecanlandırdı.
Ancak iklim şartlarından dolayı Eskişehir’de havuzlu sitede oturmak nasıl saçma ise zemheri soğukta Sivrihisar Caddesi’nde bisikletle yol kat etmek de o kadar imkansız. Şehirde spor amaçlı bisiklet yolu düşünülebilir ama bisikletli ulaşım şehrin yaşlı imarına fazlaca lüks…
Biraz uzun oldu ama ana fikrim…
Cassaba Modern ve Eski Otogar Sarar AVM bölgelerindeki geçmiş dönemde yapılan yanlış kentleşme projelerinin inşaatları ve bugün projelendirilen bisiklet yolları bitince 2027’de şehir içi trafik ne olur?
Tramvayın Gazi Yakup Satar Caddesi’nden (Muttalıp) geçtikten sonra esnaf ne hale geldi? Bisiklet yolu güzergahındaki esnafın önü kapanırsa esnaf ne olur? Ticaret odası ve esnaf odaları bu işe ne der?
Şehir içinde ucuz ve yeterli otopark sorunu çözülmeden, şehir merkezine bisikletle ulaşım projesi Ayşe Ünlüce’nin ve şehrin intiharı olacaktır.