Eskişehir’de 1999’dan bu yana seçim kazanan Yılmaz Büyükerşen, önümüzdeki seçimde aday değil. Büyükerşen’in olmadığı bir seçimde neler olabilir?

Eskişehir, solun ya da CHP’nin kalesi değil! Her ne kadar son beş seçim sonucu nedeniyle böyle bir algı oluşmuş olsa bile ‘gerçekler’ pek öyle değil… Bu algı nasıl oluştu? Yılmaz Büyükerşen 1999, 2004, 2009, 2014 ve 2019 seçimlerini kazandı. Yılmaz Hoca, ilk iki seçimi DSP rozetiyle, son üç seçimi ise CHP’li olarak kazandı. Sosyal demokrat kimliğiyle tanınan Yılmaz Hoca, beş dönem Eskişehir’de seçilince Eskişehir ‘böyle bir algı’ oluştu. Yılmaz Hoca’nın ‘siyasi duruşunu ve hamlelerini’ bilmeyenler Eskişehir’i “CHP’nin kalesi ya da sosyal demokrat bir kent” olarak algıladı. Yine kentin uzun yıllar siyasi tercihlerini bilmeyenler de bu ‘yanlış’ algıya kapıldı.
Eskişehir, SHP’den iki dönem seçim kazanan Selami Vardar ve beş dönem seçim kazanan Yılmaz Büyükerşen’i çıkartırsak ‘merkez sağ’ bir kent… Demokrat Parti, Adalet Partisi, Anavatan ve Doğru Yol’un uzun yıllar yerel ve genel seçimde galip geldiği bir kent… Aynı çizgi AK Parti döneminde de büyük oranda devam etti. AK Parti, Eskişehir’de genel seçimlerin galibi oldu. Sadece 7 Haziran 2015 ve 14 Mayıs 2023 seçimleri hariç! 14 Mayıs seçiminde CHP’nin 10 bin oy gerisinde kaldı.
AK Parti’nin yerel seçim karnesi iyi başladı ancak aynı şekilde devam etmedi. 2004 seçiminde merkezdeki iki ilçeyi alan AK Parti, Büyükşehir’i az farkla kaçırdı. Sonraki seçimlerde Büyükşehir’e yaklaşamadığı gibi merkez ilçeleri de sırayla kaybetti. Hatta son seçimde kırsalda bile belediye kaybetti. Elbette bunların hepsi AK Parti’nin kabahati değil! Yılmaz Hoca’nın siyasi hamleleri ve zekası da burada çok etkili…
Tüm bunlardan sonra Eskişehir için olsa olsa “Yılmaz Büyükerşen’in kalesi” denebilir! AK Parti’nin tüm gücü ve imkanlarıyla ele geçirmek istediği Eskişehir’de seçimler kazanan Yılmaz Büyükerşen, artık yok! Bu durum kimilerine göre ‘şartları’ eşit hale getirdi. CHP’nin adayı Büyükerşen’in son beş yıldır sağ kolu konumunda olan Ayşe Ünlüce oldu. Avukat Ayşe Ünlüce, son beş yıldır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteriydi.
AK Parti’nin adayı ise Nebi Hatipoğlu… Türkiye’nin en büyük sanayicileri arasında gösterilen Hatipoğlu, 14 Mayıs’ta İYİ Parti’den milletvekili seçildi. 2 Kasım’da istifa edip, 7 Kasım’da AK Parti’ye katıldı. 7 Ocak’ta adaylığı ilan edilen Hatipoğlu, dört seçim kaybeden AK Parti’de heyecan yarattı. Gençliği ve enerjisiyle öne çıkan Hatipoğlu, MHP ve BBP tarafından da desteklenecek. AK Parti’nin beşinci adayı Hatipoğlu, Cumhur İttifakı tabanını konsolide etmiş görünüyor.
Cumhur İttifakı Eskişehir’de ‘yoluna’ devam ederken, Millet İttifakı, İYİ Parti’yi kaybetti. İYİ Parti, Büyükşehir’de Melih Aydın ile yarışacak. 14 Mayıs 2023 seçim sonucuna göre Eskişehir’in beşinci büyük partisi olan Zafer Partisi’de kendi adayıyla seçime girecek. Yaklaşık 19 bin oyu bulunan Zafer’in Büyükşehir adayı Oğuz Beki oldu. Yılmaz Hoca’nın yokluğu, İYİ Parti ve Zafer’in kendi adaylarını çıkarması, CHP Adayı Ayşe Ünlüce’yi zorlayacak unsurlar arasında gösteriliyor. Kendilerini Büyükşehir adayı olarak gören Ahmet Ataç ve Kazım Kurt’un sürece nasıl bir etkisinin olacağı da merak konusu… Her iki başkan kendi bölgelerinden aday gösterildi.
Büyükerşen’in kampanya boyunca nasıl hareket edeceği de seçimin kaderine etki edecek. Ayşe Ünlüce’nin yanında olup destek verse Ünlüce için ‘kukla aday, Hoca belediyeyi yönetmeye devam edecek’ denecek. Yılmaz Hoca olmasa “Hoca’ya vefasızlık yapıldı, Hoca küstürüldü” imajı doğacak.
Sonuç olarak Yılmaz Hoca’nın yokluğu Eskişehir’de ‘şartları eşitlemiş’ görünüyor. Adaylar, projeleri, vaatleri, söylemleri kısacası kampanya süreçleri çok daha önemli hale geldi.