Kasım ayında gerçekleştirilen Odunpazarı Belediye Meclisi’nde oy çokluğuyla alınan kararda Adalar Sokak, Başarılı Sokak, Kayıhan Sokak, Millet Caddesi, Fakülte Sokak, Sarılar Sokak, Nilüfer Sokak ve 511. Sokak’taki iş yerlerine alkol ruhsatı verilebilmesi yönünde karar alınmıştır. Belirtilen yerlerdeki işyerlerine alkol ruhsatı alabilme imkanı sağlayan bu kararı getirenler gerekçe olarak da Anayasa’daki ticaret yapma hakkı ve sahte içki nedeni ile ölen vatandaş sayılarının artmasını göstermişlerdir.
Belirtilen yerlerin okullar bölgesinde yer alması ve bu mahallelerin manevi dokusu nedeni ile ilgili sivil toplum kuruluşlarının tepkisi, alkol kullanımının bireysel hak olup/olmadığı yönünde ideolojik tartışmalar, yoğun bir içkili mekân talebi var ve bu tarz mekânları açma gereği duyuluyor ise; AB ve uluslararası organizasyonların belirlediği kriterlere uygun olarak niçin şehir dışlarındaki mahallere değil de okullar bölgesinin de yer aldığı mahallere açılmak istendiği, bu bölgelerde alkol ruhsatı talebinde bulunan üç beş firmanın ticari gelirini artırabilmek için binlerce ailenin yaşadığı Odunpazarı bölgesinin geleceğine ilişkin böyle bir kararın oy çokluğuna güvenerek bu gerekçelerle nasıl alınabildiği yönünde eleştiri ve tartışmalar içinde bizler de köşemize uygun olarak alınan bu kararın hukuki değerlendirmesini gerçekleştirmek istiyoruz.
Hukuka ve kamu yararına uygun olarak alınacak kararlar ile halkın karar alma süreçlerine katılımını sağlamanın, ortak yaşam kültürünü hep birlikte inşa etmenin ilk adımı olarak görüldüğünün beyan edildiği Odunpazarı Belediye Başkanlığının kendi sitesinde yer alan stratejik planında; “… İçkili bölgelerle ilgili kararlar alınırken, bölgesel, tarihi ve manevi hassasiyetlerin dikkate alınması…” ve bu yönde ilgili sivil toplum kuruluşlarının da paydaş olarak görüşlerine yer verileceği belirtilmiştir.
Birçok sivil toplum kuruluşunun protesto ederek, vatandaşların da bireysel olarak sosyal medya hesapları üzerinden tepkileri ile bölgede yükselen çığlığı; Hamamyolu’nda çay fiyatlarının belirlenmesi gibi bir konuda dahi halkın görüşünü alabilen bir belediye başkanlığı duymamaktadır. Bu hali ile Odunpazarı Belediye Başkanlığının Stratejik Planı’nda yer alan yukarıdaki evrensel kokulu cümlelerin gerçekte oy çokluğunun sağladığı rahatlık içinde anasona karışarak, kaybolduğunu görmekteyiz.
Belediye meclisi tarafından alınan bu karara karşı eleştiriler; son bir haftadır Eskişehir halkımıza yakışır bir şekilde bireysel ve toplumsal akıl yolu ile gerçekleştirilmektedir. Ancak gerçekleşen bu eleştiriler dikkate alınmıyor ve bu yönde gerekli hassasiyet gösterilmiyorsa artık kamu sağlığı ve güvenliğini etkileyebilecek düzeyde böylesine önemli bir konuda hatalı olduğu düşünülen bir karara karşı mücadele; bilimsel, sosyal ve kültürel gerekçelere dayalı hukuki yollarla yapılmalıdır. Devletimiz; üretimi yasak, özgün nitelikli gıda ürünleri dışında kimin neyi ne kadar tüketeceğine ilişkin insan aklına müdahale edemeyeceği gibi alkol ile mücadele üzerinden bireysel ve toplumsal hayat tarzlarına da müdahale etmemektedir.
Ancak; Anayasamızın devlete yüklediği koruma görevi üzerinden yürürlükte olan 6487 kanun ile 4250 sayılı İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu, Alkollü İçkili Yerleri Belirleme ile alkollü içki satışı ve tüketimini düzenleyen 3572 sayılı Kanun ve "İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik" dahilinde, Emniyet ve Kaymakamlık birimlerinin de olumsuz görüşünün olduğu bilinen bu meclis kararının,  genel kamu sağlığı ve güvenliğini koruyan Anayasa ve ilgili yasalara aykırı olduğu düşüncesi ile bölge halkının kendisine ulaşan bu çığlığı yargı duyacaktır.
NOT: Her türlü görüş ve önerilerinizi mail adresimize ([email protected]) gönderebilirsiniz.