Türkiye’de endişe yaratır hale gelen ‘sağlıkta göç’ hızla artmaya devam ediyor. Hekimler, “daha iyi yaşam koşulları, ekonomik şartlar, sağlıkta şiddet” gibi nedenlerle Türkiye’yi terk ederken, 2019 yılından bu yana sadece Eskişehir’den 35 hekim yurtdışına gitti.

Türk Tabipler Birliği verilerine göre 2022 yılının 7 ayında ülke genelinde bin 402 hekim yurtdışına gitmek için “İyi Hal” belgesi aldı. Yıl sonuna kadar bu sayısının 3 binleri bulacağı düşünülüyor.

Eskişehir-Bilecik Tabip Odası (EBTO) Başkanı Muharrem Şenel, son yıllarda yurtdışına gitmek isteyen hekim sayısında artış yaşandığını söyledi.

Şenel, eskisehir.net’e yaptığı açıklamada, 2018 yılında bir kişiye bile “İyi Hal” belgesi verilmemişken, bu yıl sadece geçen ağustos ayında 22 hekime belge verdiklerini belirtti.

Hekimlerimizi kaybediyoruz

“Yurt dışında çalışmak isteyen, daha doğrusu göç etmek isteyen hekimlerden özellikle başta AB ülkeleri olmak üzere İngiltere, ABD, Kanada gibi ülkeler için Türk Tabipleri Birliği’nden iyi hal belgesi isteniyor” ifadesini kullanan Şenel, şöyle devam etti:

“Biz de gerekli araştırmayı yapıp herhangi bir onur kurulu cezası yoksa TTB Merkez Konseyimizle yazışıyoruz. İngilizce olarak hazırlanmış TTB amblemli ve mühürlü iyi hal belgesini ilgili hekime veriyoruz.”

İstifa edenler, emeklilik isteyenler ve yurtdışına gitmeye çalışanlar…

Şenel, son yıllarda artan sağlıkta şiddet olaylarının ve gelecek kaygısının yurtdışına gitmek adına yapılan başvurularda önemli paya sahip olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

“Sağlıkta şiddet, mesleki itibarın erozyona uğraması, ağır çalışma koşulları, liyakatsiz yöneticilerin uyguladığı baskı ve mobbingler, tükenmişlik duygusu, gelecek kaygısı, ülkemizin ekonomik durumu, düşük ücretler, emeklilikte bile çalışmak zorunda kalacağını düşünme gibi nedenlerle hekimlerimiz istifa ediyor veya erken emekli oluyorlar. İstifa edenlerin bir kısmı özel hastanede çalışmayı seçerken, bir kısmı muayenehane açarken, bir kısmı çalışmak istemiyor, önemli bir kısmı da yurtdışına göçü seçiyor.”

Hak veriyoruz

Muharrem Şenel, son yıllarda ülkede yaşananlara bakınca gitmek isteyen hekimlere hak verdiklerini dile getirerek, “Son 5 yıllık kayıtlarına göre, 2018 yılında bir kişiye bile iyi hal belgesi verilmemişken, 2019 yılında 2 hekime, 2020 yılında 8 hekime, 2021 yılında 3 hekime ve bu yıl ağustos itibarıyla 22 hekime belge vermiş durumdayız. Bu son yıl verilen 22 belgenin 7’sini ise içinde bulunduğumuz ağustos ayında vermişiz. Tabii ki özellikle genç hekimlerimiz ülkesine borcunu ödemeden gitmesini tasvip etmiyoruz. Ama yaşananlara ve yaşadıklarımıza bakarsak onlara bir anlamda hak veriyoruz” İfadelerini kullandı.

Tersine göçün başlamasını diliyoruz

Şenel, şunları kaydetti:

“Bu göçü önlemek için son yapılan ek ödeme yönetmeliği, aile hekimlerine teşvik, SUT ameliyat fiyatlarının artırılması, üniversitelerdeki asistan, öğretim üyeleri için benzer çalışma başlatılması ne yazık ki yeterli değildir. Sağlık sistemimizin topyekun yeniden değerlendirilip yapılandırılması, sağlık çalışanlarının üzerine basarak yapılan popülist politikalardan vazgeçilmesi gereklidir. Bir gün hekimliğin eski değerine ulaşacağı, liyakatli yöneticilerin iş başında olacağı, baskının, mobbingin olmadığı, hasta ve hekimlerin aynı safta olduğu, şiddetin olmadığı, çalışırken gelecekten umutlu ve emeklilikte mutlu hekimlerin olduğu günlerin bir an önce gelmesini diliyor ve ekonomisi düzelmiş ülkemize tersine göçün başladığı günleri görebilmeyi arzu ediyorum.”