Şanlıurfa, Adıyaman, Diyarbakır, Batman, Mardin, Şırnak gibi iller başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'nden her yıl milyonlarca mevsimlik işçi ilkbahardan sonbahara kadar Türkiye’nin farklı bölgelerine çalışmaya geliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu İşgücü Anketi 2018 Mart dönemi sonuçlarına göre 4 milyon 983 bin kişi tarımda çalışıyor. Bu grubu ise en çok Suriyeli göçmenler oluşturuyor.

Konuyu biraz daha Eskişehir bazına indirirsek; şehrimizde 15 Mayıs-15 Haziran arasında şekerpancarı tarlalarında çapalama; 1 Ekim- 30 Kasım tarihleri arasında da pancarın hasadı tarım işçileri tarafından yapılıyor.

Malum küresel anlamda zor bir dönemden geçiyoruz. Pandeminin ağır koşulları işsizliği artırdığı gibi insanlarda da sağlıklı bir psikoloji bırakmadı.

6 Mayıs tarihinde işçilerin ilk geldiği haftalarda hijyen sorunundan bahsetmiştim. Yetkililer her gün medyada hijyen hijyen hijyen diye devamlı vurguluyorsa sadece kendi çevremizin değil bu ülkede yaşayan tüm bireye sağlıklı bir ortam sunmak hepimizin görevi…

Sosyal medyadan duyar kasmayı iyi biliyoruz ama sürecin devamını takip etmiyor ve bazen yaşananları görmezden de gelebiliyoruz.

Her gün sofranızda yediğiniz meyve sebzelerin tümü binbir emekle toplanıyor yine aynı zahmetle mutfağımıza kadar gelebiliyor.

İnsanlığın da bir denklemi aslında; yaşanan zorlukları görmezden gelip sadece keyif odaklı bencilce yaşamak lüks tüketimin de bir getirisinin sonucu.

Temel bir ihtiyaç basit ve yalın; banyo ve tuvalet

Bunları sağlamanın ne kadar zorluğu olabilir. Her şeye maddi kolaylık bulunuyor, buna mı bulunamıyor?

Şimdi asıl konuma geleyim…

Geçtiğimiz haftalarda İçişleri Bakanlığı koordinasyonuyla birlikte şehrimizin belli yerlerine konteynerler getirildi. Evet, güzel bir adım. Ancak üç tane konteynerin onlarca tarım işçisine az olduğu kanaatindeyim. Aslında merkezden istenilen yedi adet konteynermiş keza Bursa ve Konya’ya daha fazla sayıda konteyner getirilmiş.

Banyo Konteynerler Sivrihisar ve Seyitgazi'de belli bölgelere yerleştirildi

Banyo Konteynerler Sivrihisar ve Seyitgazi'de belli bölgelere yerleştirildi

Sadece Alpu’da yaklaşık bin mevsimlik tarım işçisinin barındığı düşünülürse getirilen konteyner sayısının ne kadar az olduğunu tahmin edersiniz.

İyi bir girişim ama yetmez. Umarım tekrardan yeni konteynerler gönderilir. Köşemde gelişmeler yaşandıkça mevsimlik tarım işçilerinin sıkıntılarına ve çalışmalara yer vermeye devam edeceğim.