Çok değil 15-20 yıl öncesine kadar Eskişehir’de müze denice aklımıza Arkeoloji Müzesi gelirdi. Bir de Anadolu Üniversitesi Yunusemre Yerleşkesi’ndeki müzeler…
Arkeoloji Müzemiz yıllarca kente pek yakışmayan bir binada hizmet verdi. Yeniden yapılması için yıkılan Atatürk Bulvarı’ndaki bina 7-8 yıl öylece kalmıştı. ETİ’nin, Kanatlı Ailesi’nin katkılarıyla günümüzdeki modern haline gelmişti.
Niyazi Çapa’nın eski ilaçlar, eczacılık aletleri ve reçeteleri bir araya getirdiği Odunpazarı’ndaki binayı hatırlıyorum. Fakat, müze vasfı kazanmadı ya da ilgilenen olmadı. İlginç bir girişimdi…
TÜLOMSAŞ’ın müzesi… Ki içinde Devrim Otomobili’nin yer aldığı bir müze… Bu müze kısa süre öncesine kadar fabrika bahçesinde olduğu için pek ilgi çekmiyordu. Bir iki yıldır daha çok sivil ziyaretçisi var. Yine fabrika içinde ama artık yeni yerinde… Basın Şehitleri Caddesi tarafında kapısı var. Gelip geçerken görmüşsünüzdür kapısında tur araçları eksik olmuyor.
Sonra Yılmaz Büyükerşen girdi devreye…
Odunpazarı başta olmak üzere çok sayıda müze kazandırdı.
Kent Müzeleri Kompleksi var…
Canlı Tarih Sahnesi… Kent Belleği Müzesi… Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi… Çağdaş Cam Sanatları Müzesi…
Ve Kurtuluş Müzesi…
Büyükşehir Belediyesi’nin müze kültürüne katkıları…
Yine Özel İmren Erşen Oya Müzesi… Yılmaz Hoca’nın katkılarıyla şehre kazandırılan müze…
Aynı bölgede Hamam Müzesi… Kentin sıcak su potansiyeline vurgu yapıyor. Sıcak suyumuzu termal tesislere çeviremedik, hamam kültürü üzerinden devam ediyoruz. Belki bir gün…
Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesi… Anadolu Üniversitesi Çağdaş Sanatlar Müzesi var… Anadolu Üniversitesi Cumhuriyet Tarihi Müzesi… Özel Anadolu Üniversitesi Yunusemre Yazı Sanatları Müzesi…
Anadolu müze konusunda zengin bir üniversite… Darısı ESOGÜ ve ESTÜ’nün başına… Yıllar içinde olacaktır elbette ama müze işini önemseyen birileri olmalı… Yoksa yıllar geçse de müzeleri olmayabilir.
Ticaret Odası’nın Eskişehir Ticaret ve Sanayi Müzesi de kent hafızası açısından önemli bir eser. ETOMÜZE, kısa sürede içinde hayli yol aldı.
Ve Odunpazarı Modern Müze… Kısa OMM… Bugün Eskişehir’de müze denince akla gelen ilk müze OMM… Erol Tabanca’nın girişimiyle yapılan OMM, Eskişehir’i dünya kültür ve sanat çevrelerine tanıttı. Mimarisiyle de dikkat çeken müze, kısa sürede kentin en çok ziyaret edilen müzeleri arasında yer aldı.
Sivrihisar, iki müzeye ev sahipliği yapıyor. Sivrihisar Özel MSÖ Hava ve Uzay Müzesi ile Sivrihisar Kilim Müzesi… Her ikisi de alanında ülkedeki ilklerden…
Zühal Yorgancıoğlu Moda Tasarım Müzesi de kentin müzeleri arasında…
Ve Lületaşı Müzesi…
Eskişehir’in en eski müzelerinden… Odunpazarı’nda Kurşunlu Külliyesi yanında yer alıyor. Eskişehir’in en önemli madenlerinden lületaşının daha büyük ve modern bir müzeyi hak ettiği bir gerçek…
Ahşap Eserler Müzesi, Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu Kırım Tatar Müzesi, Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi, Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi, Yeşil Efendi Konağı Atatürk İle Bir Gün Müzesi, Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Galerisi, Ataol Behramoğlu Kitaplığı ve Edebiyat Müzesi, Doğan Avcıoğlu Kütüphanesi ve Cam Sanatları Merkezi de ziyaretçilerin ilgi gösterdiği diğer müzeleri…
1940 yılında Türk Futbolu'nun Anadolu'da ilk şampiyon takımı olan Eskişehir Demirspor’un müzesini de unutmayalım…
Her kurum şartlar el verdiği ölçüde müze hazırlamalı. En azından girişim yapmalı…