Teknoloji sayesinde herkesin kapısı kocaman bir pencereye dönüşebiliyor – Daniel Palmer

Tüm dünya ülkeleri 2019 yılının Aralık ayından bu yana koronavirüs’e karşı büyük bir mücadele veriyor. Özellikle Mart ayından itibaren ülkemizde koronavirüs’ün neden olduğu olumsuzluklara yönelik gerekli tedbirleri alarak bu salgını önleme yolunda önemli ve başarılı adımlar atıyor. Siz değerli okurlarımız ve takipçilerimizin bildiği gibi, yazılarımda Eskişehir’in kültür, sanat ve turizm ile ilgili konularına ve bu konularda yapılan etkinliklere değinmeye çalıştım. Önceki yazımda ise koronavirüs önlem ve tedbirleri kapsamında evlerimizde olduğumuz bu dönemde, dizi, film ve kitap önerilerimden, belediyelerimizin sosyal medya sayfalarında yer alan etkinlik videolarından ve bazı sanal müze turlarından kısaca bahsetmeye çalıştım. Mart ayından itibaren tüm sektörlerin yanı sıra, kültür sanat etkinlikleri de dijital dünyadaki yerini fazlasıyla almaya başladı. Ünlü yazar Daniel Palmer’ın yukarıdaki sözünde bahsettiği gibi, hepimizin evleri sahip olduğumuz teknolojik cihazlar sayesinde tüm dünyaya açılan bir kapı haline geldi. Artık birçoğumuz, sahip olduğumuz akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve tabletler aracılığıyla birçok bilgiye, etkinliğe dijital dünyada ulaşabiliyoruz. Bu yazımda, her sektörde olduğu gibi, kültür ve sanat dünyasında yaşanan ve özellikle son aylarda üzerinde çok konuşulan dijital dönüşüm konusuna kısaca değinmeye çalışacağım.

İnsanlık tarihinde ilk defa sayısız bağlantı kurmamıza imkân tanıyan bir teknolojiye sahibiz – Pierre Omidyar

Koronavirüs (COVID-19) nedeniyle dünyada birçok büyük marka, başta ekonomik ve finansal açıdan olmak üzere çoğu konuda büyük problemler ile karşı karşıya kaldı. Bununla beraber birçok şirket dijital dönüşüm sürecini başlatarak iş akışlarını bu duruma göre yönetmeye başladılar. Uzaktan çalışma kavramının ön plana çıktığı bu dönemde, dünya çapında birçok işletme ve organizasyon, bu yöntemi test etme ve böyle durumlarda hangi özelliklere ve kapasiteye sahip olduğunu öğrenme fırsatı yakaladı. Esasında, dünyanın önde gelen bazı markaları, uzaktan çalışma yöntemini başta ekonomik nedenler olmak üzere birçok açıdan daha uygun olabileceğini de düşünüyorlar. Dünyada yaşanılan bu süreçte uygulanan uzaktan iş, eğitim ve etkinlik gibi kavramların temelinde dijitalleşmenin olduğunu unutmadan belirteyim. Öyle ki, bahsetmiş olduğum uzaktan çalışma, süreç yönetme veya etkinliklere katılma gibi durumların yani dijitalleşmenin internet kavramının ilk çıkış yıllarından bu yana planlanıp tasarlandığını ve hatta bazı şirketlerin bu konular üzerine çeşitli stratejiler ve yazılımlar geliştirdiğini de söylemek isterim. Bahsetmiş olduğum bu açıklamalardan yola çıkarak gelin hep beraber dijitalleşme ve dijital dönüşüm kavramlarına kısaca göz atalım.

Dijitalleşme kavramını ulaşılabilir veri ve bilgilerin (Belge, konu kaynağı, iş süreci vb.) bilgisayar tarafından değerlendirilerek kaydedilip dijital ortama aktarılması süreci şeklinde tanımlayabiliriz. Dijitalleşme kavramı günlük yaşantıdaki tüm konularda dijital teknolojileri ve dijitalleştirilen bilgileri kullanarak organizasyonları, etkinlikleri, yönetilen iş süreçlerini aktifleştirmeyi veya dönüştürmeyi anlatır. Diğer yandan, dijital dönüşüm kavramını ise iş ve etkinlik süreçlerinin ve bunlarla ilgili olan bilgilerin, ekonomi ve zaman kullanımı gibi faktörleri iyileştirme açısından dijital ortama aktarılması olarak tanımlayabiliriz. Başka bir deyişle, dijital dönüşüm kavramını, değişen bireysel ve toplumsal ihtiyaçları cevaplamak ve karşılamak sebebiyle teknoloji ve iletişim alanında sunulan olanaklardan faydalanılması şeklinde açıklayabiliriz. Dijital dönüşüm konusu bilgi işlem sektörünün dışında birçok sektör ile de bağlantılı bir kavramdır. Bu açıklamalardan yola çıkarak, kültür ve sanat dünyasındaki dijital dönüşümü, kültür ve sanatın her alanındaki veri, bilgi, etkinlik ve diğer ögelerin dijital ortama aktarılması şeklinde kısaca tarif edebiliriz. Ayrıca, kültür ve sanat alanında yaşanılan bu dijitalleşmenin ve dönüşümün, yaşanılan bu süreçten yıllar önce gelişmeye başladığını da unutmadan hatırlatmak isterim.

Koronavirüs nedeniyle tüm sektörlerde olduğu gibi kültür ve sanat alanlarında yaşanan bu dijital dönüşüm, birçok kişinin dijital dünyayı daha fazla tanımasını beraberinde getirirken, bu duruma hızlı bir şekilde uyum sağlamasını da gerçekleştirdi. Gelin hep beraber kültür ve sanat alanında dijital dünyada yaşanan gelişmelere kısaca göz atalım. Kültürel ve sanatsal alanlarda yaşanan birçok etkinlik “Evde Kal – Stay Home” etiketleri ile internet ve sosyal medyada yer aldı ve halen birçok etkinlik ve organizasyon bu şekilde gerçekleşmeye devam ediyor. Birçok sanatçı kendi alanlarında hazırladıkları etkinlik ve çalışmalarını çevrimiçi (Online) olarak insanların beğenisine sunuyor. Bunlara ek olarak, dünyanın en saygın orkestralarından birisi olan Berlin Filarmoni Orkestrası geçen günlerde düzenlediği bir konserini çevrimiçi ücretsiz olarak kişilere izleme imkânı sundu. Ayrıca Berlin Filarmoni Orkestrası, arşivinde yer alan diğer konserlerini de belirli bir süre için dijital ortamdan sanatseverlere ücretsiz olarak sundu. Bunun yanı sıra, The Metropolitan Opera, Viyana Devlet Operası ve Paris Operası’da Nisan ayı boyunca çevrimiçi birçok etkinlik ile tüm insanların sanatla iç içe olmasını sağladı.

Sinemaseverler, Amsterdam Uluslararası Belgesel Film Festivalinin (International Documentary Film Festival Amsterdam) internet sitesinden birçok filmi ücretsiz olarak izleme fırsatını yakaladı. Bahsetmiş olduğum bu etkinliklerin bazıları halen ücretsiz olarak sunulurken bazıları ücretli bir program haline dönüştü. Yukarıda anlatmış olduğum bu dijital kültür ve sanat etkinliklerine dünyada olduğu gibi ülkemizden de birçok galeri, müze, sanatçı, orkestra, kurum ve kuruluş katılım gösteriyor. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının sosyal medya sayfalarından birçok etkinliği izleyebiliyor ve bu güzel etkinlikler hakkında bilgiye sahip olabiliyorsunuz. Dünyanın bilinen en eski dini yapılarının yer aldığı ve “tarihin sıfır noktası” olarak isimlendirilen Göbeklitepe, dünyanın en büyük ikinci mozaik müzesi olan Zeugma, Ayasofya Müzesi, İstanbul Oyuncak Müzesi, Arkas Sanat Merkezi gibi müze ve merkezlerde ücretsiz olarak sanal gezi yapabiliyorsunuz. Bununla birlikte, halen birçok kurum, kuruluş ve sanatçımızın sosyal medya sayfalarından takip edebileceğiniz çeşitli etkinlikler de devam ediyor.

Bu yazımda, yaşadığımız bu süreçte kültür ve sanat alanında gerçekleşen bazı etkinliklerden ve bununla bağlantılı olarak dijital dönüşümden bahsetmeye çalıştım. 2019 yılının Aralık ayından bu yana gelinen bu süreçte, tüm dünya ülkeleri ve insanları, birbirleriyle ne kadar önemli bir bağlantıya sahip olduğunu daha iyi anlama ve tüm konulardaki ilişkilerini değerlendirme fırsatı buldu. Günümüzde teknoloji dünyasında olduğu gibi tüm sektörlerde hızlı gelişmeler ve değişimler yaşıyoruz. Tüm sektörlerde yaşanan dijital dönüşüm, kültür ve sanat alanlarında da büyük bir hızla gerçekleşiyor. Sosyal mesafenin öneminin arttığı ve evlerde kalındığı bu dönemlerde, dijital dünyanın önemi daha fazla anlaşılıyor. Özellikle bu dönemlerde dijital ağlar ve platformlar insanlar arası bağı sağlıyor ve iletişimin üst düzeyde tutulmasında önemli rol oynuyor. Bizler farkında olsak da olmasak da gelişmiş teknolojinin yer aldığı dijital bir çağa doğru gidiyoruz. Bununla beraber, günümüzde şirketler gibi insanlarında gelişmiş teknolojik cihazlara ve imkânlara sahip olmasının bir ihtiyaç haline dönüştüğünü unutmadan belirtmek gerekiyor. Diğer bir yandan, dijitalleşme ve dijital dönüşüm konuları ile ilgili birçok düşündürücü ve üzerine konuşulması gereken kavram ve soru işaretleri bulunuyor. Dijitalleşme ve dijital dönüşüm kavramlarının insan hayatı üzerine olumlu ve olumsuz ne tür etkileri olacağı ise halen günümüz dünyasının en çok konuşulan ve detaylandırılan konularının başında geliyor. Sanırım bu soruların cevaplarını zaman içerisinde daha net bir şekilde öğrenmeye başlayacağız. Kişisel fikrimce gerçek dünya ve dijital dünya arasında kurulacak doğru denge bizlere en fazla yararı sağlayacaktır.

Evde Kalın, Sağlıkla Kalın…

Kültür, Sanat ve Turizm ile İlgili Yeni Yazılarda Görüşmek Dileğiyle…

İletişim:

E-mail: [email protected]

Twitter: YigitMumcu