Tüm gelişmiş ülkelerde bisiklet önemli bir ulaşım aracı… Zaman zaman görürüz Avrupa ülkelerinde yüzlerce kişi bisikletle yolculuk yapıyor. Bakanlar, başbakanlar bisikletle mesaiye gidiyor. Ya da ailece kentin merkezinde gezinen bisikletliler…
Güvenli, ekonomik, sağlıklı… Kimse itiraz edemez sanırım. Bu nedenle her geçen yıl daha fazla tercih ediliyor. Bu konuda ciddi teşvikler var. Hareket etmeyen, edemeyen modern insanı bisiklete bindirmek için politikalar geliştiriliyor.
Bisiklet elbette bir kültür…
Bisiklet yollarına sahip ülkeler, şehirler daha yaşanabilir yerler kategorisinde üst sıralarda yer alıyor.
Çevreci olması ise son yıllarda daha da önem kazanmasına yol açtı.
Evet, gelişmiş ülkeler böyle… Şimdi Eskişehir’e gelelim…
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından bisikleti kent içi ulaşımın önemli bir parçası haline getirmek amacıyla hayata geçirilen Bisiklet Yolları ve Park İstasyonları Projesi’nin ilk etabı için çalışmalar başladı.
Ali Fuat Güven Caddesi’nden start alan proje, toplamda 23 kilometrelik bisiklet yolu ağı ve 10 bisiklet istasyonunu kapsıyor.
Bir süredir gündemde olan bisiklet yolları projesine başlandı. Ali Fuat Güven Caddesi’nde çalışma yapıldı. Ve deyim yerindeyse kıyamet koptu!
Büyükşehir Belediyesi bisiklet yolları ve park istasyonları projesi kapsamında toplamda 72 kilometre uzunluğunda bisiklet yolu ve 26 farklı noktada bisiklet park istasyonu yapılacak.
O yoldan gelip geçiyorum… İtiraz edenler haksız sayılmaz. Eskişehir’de doğru düzgün işleyen, akan trafiği olan bir cadde vardı o da bisiklet yolu yapımı nedeniyle felç oldu. Daha doğrusu olmaya başladı.
Proje tam olarak uygulanınca daha da sıkıntı olacak gibi…
Proje duyurulduğunda kimse itiraz etmemişti. Herkesin kulağına hoş gelmişti. Sonuçta bisiklet iyi bir şeydi, bisiklet yolu modern bir projeydi.
Fakat iş icraata gelince görüşler değişti!
Büyükşehir Belediyesi’ne bin tane sitem, bin ayrı proje önerildi. Öyle olmazdı böyle olurdu… Oradan değil buradan geçmeli… Duraklar şöyle olsun, parklar böyle böyle olsun… Onlarca öneri okudum.
Büyükşehir sanki sabah kalkıp işe başlamış gibi bir hava esti! İş o noktaya geldi ki açıklama yapıldı.
EBB Ulaşım Daire Başkanı Ahmet Fırat Bilgili, “Bisiklet yolları Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğe uygun” demek zorunda kaldı.
Bisiklet, Eskişehir’in geçmişinde olan bir şey… O yüzden haber yapılırken “Bisiklet kültürü yeniden canlanıyor” diye başlıklar atıldı. Ve bana göre bu iş antibiyotik kullanmak gibi… Yani başladığın zaman bitirmek zorundasın. Yarıda kesersen daha kötü etki eder. Büyükşehir, karalılıkla projenin arkasında durmalı. Evet, biraz sıkıntı çekilecek ama sonuç çevreci, ekonomik ve güvenilir olacak.