Dün Eskişehir sanayisi adına önemli bir milat oldu. Yıllardır konuşulan, hayal edilen ama bir türlü gerçekleştiremediğimiz bir işi başardık.

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi ile Demiryolu – Liman bağlantısını onlarca yıl sonra başlattık.

Artık EOSB’de üretilen mallar daha çevreci, daha hızlı ve üretenler için önemli bir kıstas olan maliyet avantajı ile dünyanın pek çok limanına erişebilecek.

Muhtemelen haberi okuyunca, projeyi duyunca pek çoğumuzun aklına aynı sorular geldi.

Bu iş nasıl olacak? Kimsenin haberi olmadan EOSB’ne kadar demiryolu mu döşendi?

Aslında Türkiye’ye örnek gösterilen 540 bin metrekarelik Hasanbey Lojistik Üssü ile sanayicinin arasında yıllardır 11 kere söz verilen ama bir türlü yapılamayan 7 km’lik bir demiryolu eksikliği halen var.

Ama Sanayi Odası yönetimi radikal bir hamle yapmış. Bu eksikliği bahane etmek ve sorunun bir parçası olmak yerine çözümün parçası olmuş.  

Konfüçyüs’un “Ya bir yol bul, ya bir yol aç, ya da yoldan çekil” sözünü dinlemiş ve bir yol açmışlar.

Bu konuda da Arkas gibi son derece değerli ve Uluslararası geçerliliği olan bir yol arkadaşını projeye ortak etmişler.

Arkas projenin stratejik noktası.  EOSB ile Hasanbey arasındaki eksik olan 7 km’lik demiryolu eksikliğini ortadan kaldırıyor.

EOSB’deki konteynırları topluyor ve tırları ile Hasanbey’e taşıyor. Hasanbey’e ulaşan mallar ise oradan demiryolu bağlantısı olan her limana rahatça ulaşıma girebiliyor.

Üstelik yıllardır Gemlik diye şartlandığımız tek bir liman ile sınırlı kalmıyoruz. İzmit Limanı ya da başka bir liman içinde ortada bir engel yok. Arkas’ın farklı bölgelerdeki bu tip transfer gücüyle erişemeyeceğimiz yer kalmıyor.

Yani pratik bir çözümle demiryolu ve liman esaretinden artık kurtulduk.

Dün yola çıkan ilk sevkiyat Çin’e ulaşacak ve eminim yoğun talep ile arkası da gelecek.

Çünkü bu yolla üretim maliyetinde ciddi bir avantaj oluşacak. Her gün yüzlerce konteynır mal üreten bir firmanın her sevkiyatta on binlerce lira tasarruf ettiğini, daha hızlı ve daha risksiz sevkiyat yaptığını ve bunu yüzde 80 daha az bir karbon salınımı ile daha çevreci şekilde gerçekleştirdiğini düşününce sanırım hamlenin neden önemli olduğunu daha rahat anlayabiliyoruz.

Bu mevcut üretime ve üreticiye katkı kadar Eskişehir’in yatırımcı çekmesi adına da ciddi bir faktör olmaz mı?

Bu yüzden emeği geçenlere teşekkür ediyor ve bakış açıları için ayrıca kutluyorum.

Bahanelere sığınmadıkları, çözüm ürettikleri ve sızlanmak yerine icraat yaptıkları için örnek oldular. 

Talebin yoğunluğu ile yıllardır neler kaçırdığımızı görenler de artık bir zahmet şu 7 km’nin peşine düşer ve açığı kapatırlar diye umuyorum.

Eskişehir için hayırlı olsun…