İstiklal Savaşı’nın Eskişehirli Gazisi Yakup Satar 2 Nisan 2008 vefat etti. Son kahramanlardan biriydi…
Yakup Satar, 1895 yılında Kırım'da doğdu. Ailesiyle Eskişehir'e göç eden Satar, Birinci Dünya Savaşı’na katılmasıyla Basra’da İngilizlere karşı savaştı. Savaşta esir alınan Satar, daha sonra esir değiş tokuşunda serbest kaldı.
Sakarya Meydan Muharebesi'ne katıldı. 2001 yılında Eskişehir’in düşman işgalinden kurtuluşu dolayısıyla düzenlenen törene katıldı. 
Gazi Satar, kızı Zekiye Tali ile birlikte Hacı Seyit Mahallesi Duatepe Caddesi'nde yaşıyordu.
Toplumun her kesiminden, her yaştan ve meslek örgütünden insanlar, Atatürk’ün son askerini görmek, konuşmak, o günleri dinlemek istiyordu.
Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer adına Cumhurbaşkanlığı Deniz Yaveri Binbaşı Noyan Özçelik, Vali Kadir Çalışıcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan Yakup Satar'ı ziyaret edenlerden bazılarıydı.
Ziyaretçi sayısı artınca ailesi randevu vermeye başladı.
Şubat 2008’de, 110 yaşındayken bir kez daha rahatsızlandı.
TSK Eskişehir Asker Hastanesi’nde (Hava Hastanesi) tedavi altına alındı. Gaziyi, hastanede generaller için ayrılan odaya yatırdılar. 10 günlük tedavinin ardından taburcu edilen Satar, 2 Nisan 2008’de evinde vefat etti.
3 Nisan 2008’de Reşadiye Camisi'nde kılınan namazın ardından düzenlenen askeri törenle asri mezarlığa defnedildi.
Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile vefatından bir yıl önce Yakup Satar'ı ziyaret etmiş, Satar'a köstekli altın saat hediye etmişti. O saati çalmak isteyenler olmuştu!
Yakup Satar'ın ölümü, İspanya'nın en yüksek tirajlı gazetesi El Pais'e de haber oldu.
Gazete, Yakup Satar'ı, "Birinci Dünya Savaşından sağ kalan son Osmanlı" olarak tanıttı ve "Savaşlarla dolu hayatındaki en büyük başarısı yaşlanmak oldu. 
Kurtuluş Savaşı'nın son 3 gazisi Eskişehirli Yakup Satar, Çorumlu Ömer Küyük ve Konyalı Veysel Turan, yönetmen Nesli Çölgeçen'in hazırladığı ''Son Buluşma'' isimli belgesel yapımla ölümsüzleşti.
Gazi Satar, vefatının ardından unutuldu! Ne öldüğü Nisan ayında, ne de Gaziler Günü'nde kimsenin aklına gelmedi.
Adı bir caddeye verildi… Eski Muttalıp Caddesi Gazi Yakup Satar Caddesi oldu.
Unutulmaması dileğiyle…