Haber: Atahan Gezer

Geçtiğimiz günlerde Trendyol Express kuryeleri, aldıkları zammın yetersiz olmasını öne sürerek iş bırakma eylemi başlatmış ve çalışanlar, yüzde 40 zam almasının ardından eylemlerini sonlandırmışlardı. Son olarak Trendyol Express kuryelerinin dışında Yemeksepeti Banabi çalışanları da kontak kapattı. Çalışanlar, asgari ücretin geçimlerini sağlamaya yetmediğini ve 5500 lira maaş istediklerini söyledi.

YARIŞ ATI GİBİ ÇALIŞTIRIP EZİYET ETTİLER

Konu hakkında konuşan Mehmet Ceylan, toplanma sebeplerinin sosyal haklarını istemek olduklarını söyledi;

‘Kim daha fazla çalışırsa o şekilde para kazansın’

“Sosyal haklarımızı bize hiçbir şekilde vermemişlerdir. Hep beraber bütün arkadaşlar, sosyal haklarımızı almak için elimizden gelen bütün çabayı sarf etmek istiyoruz. Devletin belirlemiş olduğu asgari ücret zammı yapıldı. Bunun üzerine ilaveten hiçbir zam yapılmamıştır. Yan haklarımız olan primlerimizin üzerine zam yapılmıştır. O primler üzerinden de bütün arkadaşlarımızı affedersiniz ‘yarış atı’ gibi çalıştırıp, daha fazla eziyet edip, ‘Kim daha fazla çalışırsa o şekilde para kazansın’ mantığına sokmuşlardır.”

Üç dört saat fazladan mesai yapıyoruz

“Bundan dolayı da biz asıl haklarımızı istedik. Kesinlikle yarış atı şeklinde çalışmayıp, normal bir şekilde çalışarak haklarımızı istedik. Buna da yöneticilerimiz hiçbir şekilde yanaşmadı. Asgari ücretle kapatıp bıraktılar. Sekiz saatin üzerine üç saat, dört saat şeklinde çalıştırılabiliyoruz. 11 saat çalıştırdıktan sonra bir saat de yemek molasını veriyorlar. Ama onun üzerine de zam yapılmıyor. Mesai ücretlerimizi alıyoruz, yansıtıyorlar. Ondan yana sıkıntı yok. Ama dediğim gibi; net maaşımız asgari ücret. Onun üzerine çalıştığımız için ekstradan paralarımızı alıyoruz.

4253 LİRAYA BU İŞİ YAPMAK İSTEMİYORUZ

Kurye Murat Karataş ise, asgari ücretle motokuryeciliğin yapılamadığını belirtti;

Bize 5500 lira verin

“Bizim yaptığımız meslek ağır bir iş. Zaten Eskişehir trafiğinde bizi tanımıyorlar da; sadece Eskişehir trafiği değil; Türkiye’nin hiçbir yerinde motorcuya taşıt gözüyle bakılmıyor. Dolayısıyla yaptığımız iş ağır iş. Biz diyoruz ki; asgari ücret değil de farklı bir maaş verin… Atıyorum bize 5500 lira verin… Arkadaşlarımızın hepsiyle hemfikiriz bu konuda… 5500 lira artı prim, artı mesaimiz… Biz bundan şikâyetçiyiz. Biz 4253 lira asgari ücrete bu işi yapmak istemiyoruz. Bize zam verin.”

Yaklaşım yok

“Yaklaşım yok. Sözde Ocak’ın 15’inde ‘maaşınız açıklanacak’ gibi bir söz dilden dile dolandı. Sonra bize gelip de son gün, maaşı alacağımız gün aldığımız paranın haberine varıyoruz. Yani o gün görüyoruz alacağımız maaşı… Bizim sıkıntımız bu… Bizim maaşımızı yükseltsinler. 4253 liraya bu paket işi, motorculuk işi yapılmıyor.

Bir şekilde mağdur etmenin yolunu buluyorlar

“Biz bütün çalışanlar olarak; Çamlıca, Çankaya, Eskişehir depo 5500 diyoruz. Ha oturalım; 5500’ü çok görüyorlarsa desinler ki; ‘Arkadaş, bakın. Biz size şunu verelim.’ Hiçbir yaklaşım, açıklama yok. Çalışanı bir şekilde mağdur etmenin yolunu buluyorlar.”

MASAYA OTURALIM DEDİK; ‘GİRERİZ, ÇIKARIZ’ DEDİLER

Kurye Recep Başdak, muhatap bulamadıklarından yakındı;

Yönetici istiyoruz, patron değil

“Yan hakları veriyorlar. Yan haklardan yana bir problem yok. Biz yarış atı olarak kullanılıyoruz şu anda. Bizim isteğimiz şu yönde; garanti bir ücret… Bizim yaşam kalitemizi arttırabilecek bir ücret istiyoruz. Daha farklı bir talebimiz yok zaten, olmayacak da… Ama yan hakkı verip… Zaten bu çoğu firmanın yapacağı bir şey. Masaya oturalım dedik, dediler ki; ‘Biz gireriz, çıkarız.’ Bu yöneticinin söyleyeceği bir şey değil. Biz karşımızda gerçekten bir yönetici istiyoruz. Biz karşımızda patron istemiyoruz. Bu şekilde bize yaklaşırlarsa biz de bu süreci biraz daha yavaşlatırız. Gerekirse grev değil de iş yavaşlatmaya gideriz. Bu şekilde Banabi’nin işi olur. Ama bize yaklaşım tarzlarını biraz belirlemeleri lazım. Ama biz artık bıktık. İki gündür kendimize burada bir yetkili arıyoruz.”

BİRÇOK YERDE KONTAK KAPATILDI

Son olarak Nakliyat-İş Eskişehir Şube Başkanı Ali Özçelik söz aldı. Özçelik, işverenin zammı asgari ücret üzerinden yüzde 30 yapacağını taahhüt ettiğini fakat zammı eski ücret üzerinden yaptığını dile getirdi;

Aradaki fark korunmadı

“DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikası olarak 2021 yılının Ocak ayından itibaren Türkiye genelinde Yemeksepeti ve Banabi’lerde örgütlenme faaliyeti başlattık. Buradaki olay; Türkiye genelinde, başta İstanbul olmak üzere işverenin, mevcut ücretlere asgari ücret üzerinden yüzde 30 yapacağını taahhüt etmesi, ama zammı eski ücret üzerinden yapması… Böylece arkadaşların ücreti yeni açıklanan asgari ücret seviyesinde kalmış oldu. Aradaki fark korunmamış oldu. Buradaki tepki çok haklı bir tepki…”

Herkesi desteğe davet ediyoruz

“İşçi arkadaşlarımız pandemi boyunca evinde korona geçiren insanlara, zamanı olmadığı için alışveriş yapamayanlara, yaşlı insanlara bir amme hizmeti de veriyorlardı aslında. Hepimize yaptılar bunu. Kapımıza kadar hizmet verdiler, ihtiyaçlarımızı getirdiler. Biz de DİSK Nakliyat-İş Sendikası olarak bütün halkımızı, duyarlı insanları işçi arkadaşlarımızın yanında olmaya, bu haklı ve onurlu mücadeleye sahip çıkmaya davet ediyoruz. Başta İstanbul, İzmir, Ankara olmak üzere birçok yerde kontak kapatıldı.”