Haber: Atahan Gezer

Konuyla ilgili vatandaşın düşüncesini merak eden eskisehir.net ekibi, İki Eylül Caddesi’nde sokağın nabzını tuttu. İşte vatandaşın kira fiyatlarıyla ilgili düşünceleri…

KİRAMIZ 600 LİRAYDI 1000 LİRA OLDU

Dilara Akyıldız

“Valla bizim kiramıza da dün zam geldi; 600 liraydı, 1000 lira oldu. Bayağı arttı ama mevcut durumda ev sahiplerini haksızmış gibi de göremiyorum. Onların durumunu da anlıyorum, her şey pahalı… O yüzden diyecek bir şeyim kalmıyor yani… Fiyatlar umarım düşer. Arta arta nereye kadar gidebilir? Umarım bir gün zam yerine indirim gelir.”

TEK GELİRLERİ KİRA OLANLAR YÜKSELTİYOR

Ali Güler

“Bu çok şaşırılacak bir şey. Ben hayatımda böyle bir şey görmedim. Elimizdeki 50 lirayla markete gidip gelebiliyorduk. Şimdi 100 lirayla gidiyoruz yetmiyor. Ne olacak bu emeklinin hali? Kira fiyatlarını herkes istediği şekilde yapabiliyor. Ne isterse ona veriyor. Benim evim var kirada; 800 lira. Adam birkaç senedir oturuyor; hemen üstüne binilmez ki… Bazılarının sırf gelirleri o olduğu için yükseltiyor. Kiraların düşmesi mümkün değil. Yukarı çıkması çok kolay oluyor da aşağıya atlamak uçuruma uçmak gibidir. Düşmez..."

EMLAKÇI ‘2 BİN 500 LİRA YAPALIM’ DEDİ OLMAZ DEDİM

Hasan Durmaz

“Kiralar çok pahalı; ben ucuzlattım… Millette vicdan yok… Benim evimi emlakçı getirdi, ‘2 bin 500 lira’ dedi. Ben 1000 lira yaptım. Çok pahalı yani… Emlakçılar kiraların düşeceğini söylüyor. Haberlerde de izledim; İstanbul’dan, İzmir’den millet ilçelerine dönmeye başlamış. Vicdan lazım ya… 2 bin 500 lira kira mı olur?”

YEMEK YEMEYE GİDİNCE MAAŞININ YARISINI VERİP ÇIKIYOR

Selçuk Güneş

“Ben burada yaşamıyorum, Fransa’da yaşıyorum. Burada yaşayanlar için gerçekten de zor. Ben tatile geldim sadece. Sadece kira olsa yine iyi… İnsan çoluğuyla çocuğuyla yemek yemeye bir yere giriyor, maaşının yarısını verip çıkıyor. Düşüp düşmeyeceğini bilemem. Onu uzmanlara sormak lazım… Bilmediğim bir konu hakkında yorum yapmak istemem.”

KİRAMA FAZLASIYLA ZAM YAPILDI

İsmini vermek istemeyen vatandaş

“Bu konuda biz de muzdaribiz. Kiracılar da haklı, ev sahipleri de haklı. Görüyorsunuz; hayat pahalılıklar içerisinde… Zorluklar çekiyoruz. Ben emekli bir adamım, kirada oturuyorum. Ne kadar kira verdiğimi söylemek istemiyorum fakat fazlasıyla zam yapıldı. Fiyatlar inşallah düşer. Zamlanan şey pek düşmüyor…”

BELÇİKA’DA KİRALAR YÜZDE 10 ARTTI TÜRKİYE’DE YÜZDE 70

Samet Şafak

“Eskişehir insanı için çok zor bir durum. Bu durum nereye gider? Onu da pek bilmiyorum. Allah milletin yardımcısı olsun. Millette de şöyle bir algı var; gurbetteyiz diye her şey orada çok kolaymış gibi geliyor. Ben Belçika’da yaşıyorum. Dünyanın her yerinde var enflasyon. Ama yazık olan şu ki; burada yüzde 70 iken Belçika’da yüzde 10… Belçika’da kiralara yüzde 10 zam geldi. Tabi orası da kolay değil ama orayla burasını karşılaştırdığımızda da Türkiye’nin durumu zor… Kira fiyatları düşmez gibi duruyor. Türkiye’de ne çıkmış da ne düşmüş? Zor, sanmıyorum.”

İNSANLAR DIŞARDA YATMAYA BAŞLAYACAK

Samet Yıldız

“Ya biz ev sahibiyiz de; insanlar artık dışarda yaşamaya başlayacak. Bu fiyatlar falan… Ne oluyor bu devlete? Anlamıyorum ben… Söyleyeceklerim bu kadar, bittik yani… Suriyeliler bizden iyi yaşıyor hayatı. Bence kiralar enflasyondan daha fazla arttırılıyor. Herkes üstüne 1000 lira koyuyor, 2 bin lira koyuyor… Adamlar oturacak yer bulamıyor. Benim söyleyeceklerim bu kadar, bittik yani…”

1200 LİRA KİRA VERİYORUM; BURS 850 LİRA

Sertan Balcı

“Ben de bu konuda çok acı çekiyorum. 1200 lira kira veriyorum öğrenci olarak. Zaten burs 850 lira bildiğiniz gibi. Ben nasıl yaşayacağım? Siz söyleyin. Kira fiyatlarının düşeceğini sanmıyorum. Sonuçta ev sahiplerinin de geçinmesi gerekiyor bir şekilde. Geçinmeleri için onlar da zam yapmak zorunda. Yani ülkeyle alakalı bir durum… Hapse gireceğim sanırım, ülkeye geldi durum (gülüyor). Ev sahipleri de biraz fırsatçılık yapıyor. Tamamen hayatta kalmak için değil yaptıkları şey. Ben ev sahibi olsaydım böyle yapmazdım.”

FİYATLARIN DÜŞMESİ HAYAL

Ahmet Baharoğlu

“Kirada olmadığım için bilmiyorum ama emlakçılardan biliyorum. Artışı boş ver; insanlar kiralık ev bulamıyorlar. Ev sahipleri enflasyondan daha fazla artış yapıyor çünkü geleceği okuyamıyorlar. Onlar da haklı. Çünkü aldıkları bir ürünü bir daha aynı fiyata alamıyorlar. Ne yapacak? O da kendini düşünecek. Şu anda fiyatlar düşecek gibi gözükmüyor. Hayal yani… Ancak hayal etmiş oluruz.”

FİYATLARI DEVLET BELİRLEMELİ

Halil Susam

“Halkımızın vicdanına kalan bir şey… Ev sahipleri vicdanlı olsa o konuda kendine göre ayarlar ekonomisini, kiracısını da düşünür. Çünkü kiracı, ev sahibinin müşterisidir. Müşteriyi kollayacaksın ki; sana devamlı verimli olacak. Kirasını normal karşılayıp ömür boyu onu elinde tutman lazım… Bu ülkede ev sahibi olan varlıklıdır. Dolayısıyla kiracısını yani müşterisini kollaması lazım… Enflasyondan daha fazla artış yapılıyor. Vatandaşımızın vicdanı fiyatları düşürürse düşürür. O zaman devlet el koyacak; ‘Senin burası 500 lira’ diyecek. Bitti… Fiyatları devlet belirlemeli. Ben Danimarka’dan geliyorum. Avrupa’da devlet belirliyor. Ama halk da bilinçli; neyin ne olduğunu biliyor. Beyinleri değiştirmemiz lazım.”