Küpeli, eskisehir.net yayınında Sedef Medya Grup Başkanı Cihan Yıldırım’ın konuğu oldu. Küpeli, aile şirketi olan Küpeliler AŞ’nin devam eden iki yatırımı hakkında bilgi verip “Pozitif bir adamım. Dünyaya pozitif bakıyorum, gelişmelere pozitif bakıyorum. Bundan dolayı da çok mutsuz olduğum söylenemez. Yaşananlar içinde hep bir güzel taraf görüyorum. Kişiliğim gereği kavgacı bir adam değilim. Huzursuzluğu sevmem. Kavga ile mücadeleyi birbirinden ayırmak lazım” dedi.
Sanayicinin moralini bozmaya başladı
Küpeli, “Sanayide işler yolunda deniyor” cümlesi için “Herkes için bunu kullanmak doğru olmayabilir. İşini takip eden, mücadele eden insanlar için çok sıkıntı olduğunu düşünmüyorum. Fakat son dönemdeki enerji fiyatları, işçilik ve hammaddelerdeki artışlar, finansmana ulaşımdaki sıkıntılar sanayicinin birazcık moralini bozmaya başladı. Bunları çözmek gerekiyor. Ülke olarak hele hele Eskişehir OSB olarak ihracata odaklandık. İhracatı ve birim fiyatını artırmamız gerekiyor” dedi.
Sıfır elektrik kesintisi
Küpeli “Birinci Gelişme Bölgesi’nde (İmişehir) 15-20 gün önce devriye aldığımız bir sistem var. Akıllı şebeke, elektrik sistemi… Orada sıfır elektrik kesintisini garanti ediyoruz. İkinci Gelişim Bölgesi’nde istimlak çalışması devam ediyor. Yılın sonuna doğru o bölgenin ciddi bir kısmı istimlak olacak” diye konuştu.
EOSB’nin başarısı her tarafta konuşuluyor 
Küpeli, yapılanları anlatmaya şöyle devam etti: “ESBEM’i kurmadan önce Eskişehir’de belgelendirme merkezi yoktu. İnsanlar Ankara’ya, Bursa’ya gidiyordu. 24 meslek dalında belgelendirme yapılıyor. Yavuz Ayva orada çok iyi iş çıkardı. Çok ciddi talep var. EOSB’nin yedi iştiraki var. Hepsinin kendi ayağı üzerinde durmasını istiyoruz. MEGEM, ESBEM, okul, elektrik santrali, itfaiye, internet, arıtma gibi… Benden önceki başkanlardan farklı olarak EOSB iştiraklerinin başına birer tane yönetim kurulu üyemizi görevlendirdik. Ricacı oldum. Hepsi en az benim kadar yetkin ve becerikli insanlar. Böyle olunca başarı gelmeye başladı. EOSB’nin son beş yıldaki başarısı her tarafta konuşuluyor. Birileri bizi alkışlasın diye yapmıyoruz. İnancımız bu olduğu için yapıyoruz. Eskişehir’e, sanayiciye ve ülkemize borcumuz var. Bunun için çalışıyoruz. Başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Türkiye’nin en iyi okulunu yaptık. Metin Saraç orada görevliydi. Kendisini kutluyorum, çok emeği var.”
Biz taa oralardan kavgayı bitirdik
Küpeli, Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş ile “ilişkisini” şöyle özetledi: “Aslında 4 Nisan 2018’e gitmek lazım. O gün seçim bitti, birçok kişi bizim Celalettin Bey ile kavga edeceğimizi ve bunun üzerine politikalar üreteceğimizi düşündü. Çok kişi de hayal kırıklığına uğradı. Ben öyle bir adam değilim. Celalettin Bey’de bunun olmasını istemedi. Ertesi gün yönetim kurulu arkadaşlarıma ‘seçim bitti’ dedim. Bu saatten sonra şöyle oldu, böyle oldu gibi kendimize iş çıkartacak meşgaleleri bir kenara bırakacağız. Sadece biz sanayiciye hizmeti düşüneceğiz. Bir oy vardı biliyorsunuz, tek bir oyla seçimi kaybettik. Pişman mısın? Değilim! Kendi işimde var, Küpeliler’in de çok işi var. Beş kuruşluk menfaatimiz de yok. Bir gönül ve vefa borcu için buralardayız. Çok uzun sürede kalmayı düşünmüyorum. Savaş Beş gibi beş dönem, altı dönem hiç öyle niyetim yok. Başka işlerde de niyetim yok. Biz taa oralardan kavgayı bitirdik. Ama bu kavga olsun, aramızdaki tartışmalar devam etsin diye çomak sokan çok oldu. Bilerek, bilmeyerek… Görmedim, duymadım. Aklımızla hareket ettik. O nedenle Celalettin Bey ile aramızda fikir birlikteliği oluşmaya başladı. 7 Şubat’ta yapılan EOSB seçimi öncesi Celalettin Bey’i ziyaret ettim. Bir anlaşma falan diye de bunun adını koymak doğru bir şey değil. Ben kendisine bilgi verdim. Biz sizinle daha önce rakiptik. Siz ya da ekibinizden buralara gelmek isteyen varsa haberiniz olsun şu tarihte seçim yapacağız. ESO’ya gittim, yüzyüze söyledim. Yönetim kurulu üyelerinin de bir araya gelmesini istiyoruz. Bunun için adımlar attık, atıyoruz.”
Diğer seçimlere de sirayet etti
“Bir kurumda en az iki dönem yöneticilik yapılmalı. Celalettin Bey ilk kez geldi. İnanın zaten iki üç yılı yapıyı, işleyişi öğrenmekle geçmiştir. Tam faydalı olacağı zaman terhis ediyorsunuz. Bu nedenle bir dönem daha orada kalmasının uygun olacağını düşündüm. Kendisine bi fikrimi beyan ettim. Ben sizin devam etmeniz gerektiğini düşünüyorum dedim. Celalettin Bey ile ortak bir karar aldık. Boşa enerji harcamamak lazım. Aklımızla hareket ederek bugünlere geldik. EOSB ile başlayan birlik beraberlik ve barış havası diğer seçimlere de sirayet etti. Eskişehir, enerjisini kavgaya, çekişmeye değil sadece başarıya harcıyor. Güzel oldu. Ama rakipsizlik rehavet getirmemeli.”
Değişik triplere girebiliyorlar 
Küpeli, “Herkeste bi Nadir Küpeli merakı başladı. Çok fazla gelen gideniniz var. Harun Karacan bile iki kere geldi” denilmesi üzerine “Doğru çizgide, doğru inançla yola çıktığınız zaman, zamanında hata işleyenler bile o hatanın farkına varıp sizinle aynı yola çıkabilirler. Bu çok doğal çünkü benim bir çizgim vardı. Size göre, bir başkasına göre bunu hiç değiştirmedim. Belirli insanlar, belirle makamlarda belirli güce ulaştıktan sonra bazen değişik triplere girebiliyorlar. Bizde bu yok, olmaz da… 30-40 sene önce neysem şimdi yine aynıyım. Bu çizgiyi koruduğunuz zaman herkesle konuşursunuz” dedi.
Büyükşehir’in 5-6 katı bütçemiz var
Küpeli “O taraflarda bir emelim yok. Olsa da kişiliğimden taviz vermem. O zaman da hani bir laf var ya ne imama ne papaza yaradı diye… Öyle olur benimki… Çünkü inancım gereği hiç taviz vermem, kim haklıyla onu yaparım. O zamanda birilerine mutlaka dokunacak bu iş. Doğru bildiklerimi yapmaya devam edeceğim. Eskişehir’deki en güçlü kurum EOSB. Ama bir makam arabamız bile yok. Alma niyetimiz yok. Kendi araçlarımızı kullanıyoruz, yakıt falan da istemiyoruz. Bir minibüs var, toplu halde bir yere gidecek olduğumuz zaman onu kullanıyoruz. Büyükşehir’in 5-6 katı bütçemiz var. Paramız yok, bütçemiz var! Paraları yatırıma harcıyoruz” dedi.
Bence kavga edenlerin ki normal değil!
Küpeli, “Herkesle aranız iyi, bu durum normal mi” sorusunu şöyle yanıtladı: “Normal, bence kavga edenlerin ki normal değil. Şahsım için kavga olmaz, kurum için olabilir. Karşılanmayacak bir taleple kimseye gitmedim. Alacağımız bir şeyi isteriz. Büyükşehir ve Odunpazarı’ndan taleplerimiz oldu. Sağ olsun başkanlar mantıklı olduğu izin hepsini kabul ettiler. Doğru anlattığınız zaman Yılmaz Hoca, kazım Bey hiç geri çevirmiyorlar. Valilik… Birçok projemiz var. Vali Bey Eskişehir için avantajdır, kazanımdır. O kadar hızlı hareket ediyor ki anlatamam. Biraz da Biraz da Karadenizli zekasıyla çok pratik çözümleri var, ben çok istifade ediyorum. Bazı konular oluyor, aklıma gelmemiş oluyor danışıyorum valiye… Şöyle yap diyor Allah Allah hiç düşünmemiştik diyorum. Danışmak iyidir, kavga etmek kimseye fayda getirmez. Şu an siyasete girme niyetim yok. Önümüzde dört yıl var. Ne getirip ne götürür belli olmaz. Bu iş size takdir edilmişse bütün kainat bir araya gelse engel olamaz. Takdir edilmemişse bütün kainat bir araya gelse bunu size veremezler. İnançlı bir insanım. Dolayısıyla bugün için siyasetle alakalı bir düşüncem yok. Kendiişlerim de var. Onu benden daha iyi yapacağına inandığım dostlarım var. Bizde onlarla ülke menfaatleri olduğu sürece el ele kol kola oluruz.”
Para var ama para her şeyi çözmez
Küpeli, “Bir şey yaptığınız zaman parası var deniyor, para her şeyi çözer mi” diye sorulunca şunları kaydetti: “Para var ama para her şeyi çözmez. Onun içine aklı da eklemek gerekiyor. Her şeyi parayla çözmek mümkün olmuyor. TANAP’tan gaz aldık. Paramız var alalım almayalım konusu değil. Saatte 50 bin metreküplük bir gaz alalım görüşü oldu. 100 bin alalım dedik. 17 milyon metrekarelik bölge şu an 30 bin metreküp saat gaz tüketiyor, sen 4,8 milyon metrekare bir yere karşı tarafla birlikte 10 milyon olsa böyle bir yere 100 bin metreküp istiyorsun. Mevcudun bile üç katı… Böyle düşünülmez. 50 yıl ileriye düşünelim. Yarın öbür gün çok gaz tüketen birisi olabilir. BOTAŞ’ta sıkıntı olabilir. Avrupa’nın başına gelenler gibi… Parayla değil bu işler, stratejik düşünmek gerekir. Bu vizyon bir tek bende değil yönetim kurulunda da var. Ben bütün arkadaşlarıma danışıyorum. Her görüşe saygı duyuyorum. Tüm kararları oy birliğiyle alırız. Oy çokluğu yok! Farklı düşünen ya bizi ikna edecek ya biz onu.”
Dönemimde hiç kredi kullanılmadı
Küpeli, gelecek hedefleri için “Eskişehir’deki sanayinin teknolojik yapısını çok yukarı taşımaya çalışıyoruz. Sanayicinin işgücü sıkıntılarını gidermek, kaliteli üretim altyapıları sağlamak istiyoruz. Ve ilave alanlar açmak. Şu an EOSB coğrafi olarak Türkiye’nin en büyük ikinci OSB’si. Bunu bir yapmaya çalışıyoruz. Türkiye’nin en büyük bölgesi burası olsun istiyoruz” dedi.
Küpeli, “Dönemimde hiç kredi kullanılmadı, kullandırmayacağı da… Kredi kullanmadan bu işleri çözmeye çalışıyoruz. İnsanların parasını faize vermek istemiyoruz” dedi.
Yaşam Park’ta yaşam başladı
Küpeli, son olarak yapımı devam eden Yaşam Park projesi hakkında “Yaşam Park… 2023 demiştik ama bazı birimleri yavaş yavaş açmaya başladık. Kurtuluş Kuruyemiş ticaret bölgesinde çalışmaya başladı. Yanında ETİ Bisküvi bir yer aldı, onlar başlıyor. Migros yer istedi, onlara vereceğiz. Birçok birim tamamlandı. Yürüyüş parkuru, festival alanı, kreş, kongre merkezleri, spor alanları… Hamza Bey bakıyor bu işlere… Yakın zamanda yürüyüş alanlarını da açabiliriz. Yaşam Park, EOSB’nin yüz akı olacak” dedi.