Haber-Yorum: Cihan Yıldırım
Sağlık sisteminde bir süredir sözleşme modeli var. Üst düzey sağlık yöneticileriyle üçer yıllık sözleşme yapılıyor. Yunusemre Devlet Hastanesi Uzm. Dr. Mustafa Karagülle’nin de sözleşme tarihi gelmişti. Kendisiyle sözleşme yapıldı. Burada teknik bir konu var. Söz konusu sözleşmenin Ankara’dan, Bakanlık’tan onaylanması gerekiyor. Yaklaşık dört yıldır Başhekimlik yapan Karagülle ile sözleşme yapıldı ancak Ankara onayı gelmedi. Üst düzey bir sağlık yöneticisi “İşte bu olmaz. Bir insan ile çalışmak istemeyebilirsiniz ama yöntem böyle olmamalı. Önce sözleşme imzalayıp sonra onay verdirmemek son derece yanlış oldu. Mustafa Hoca bunu hak etmedi” diyor. Bu noktada pek çok isim İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge’yi suçluyor.
Koskoca hastaneyi sağlık ocağına çevirdi
Görüştüğüm bazı sağlıkçılar Başhekim Mustafa Karagülle’nin gidişinin hastanede görevli doktor ve personel arasında ‘sevinçle’ karşılandığını iddia etti. Yine aynı isimler “Hastanenin içini boşalttı. Koskoca hastaneyi sağlık ocağına çevirdi. Döner sermaye dağıtamaz hale geldi. 30’a yakın doktor hastaneden ayrıldı. Siyasetle ilişkisini mahalle başkanı seviyesine kadar düşürmüştü” dediler.
Atanması baştan hataydı
Konuya farklı bir açıdan bakanlar ise “Uzm. Dr. Mustafa Karagülle çok değerli bir hekim. Sayıları çok az, o kadar kıymetli. Böylesi hekimlerin yöneticiliğe atanması bile hata. Halka hizmet vermeli. Hastane yönetecek çok isim bulunur. Böylesi hekimler halka hizmet etmeli” diyerek kararı doğru bulduklarını ifade etti.
Şehir Hastanesi sağlıkta ‘dengeleri’ bozdu
Kimi sağlıkçılar ise Eskişehir Şehir Hastanesi’nin sağlıkta ‘dengeleri’ bozduğunu iddia etti. Doktorların Şehir Hastanesi’nde çalışmaya teşvik edildiğini iddia edenler oldu. Doktor istifalarının çoğunu bu nedene bağlayanlar oldu. Hatta Şehir Hastanesi yönetiminin Yunusemre Devlet Hastanesi’ne ‘operasyon’ çektiğini öne sürenler bile var. Bir sağlık yöneticisi “Mustafa arkadaşımız Şehir Hastanesi sürecinde çok yıprandı. İşi düştü, hastası düştü, döner sermaye dağıtamaz hale geldi. Doktorlar ve personel mutsuz… Böyle olunca Başhekim bunların sorumlusu olarak görüldü” yorumu yaptı.
Pek çok destek mesajı geldi
Bu arada Başhekim Mustafa Karagülle hastaneden ayrıldı ama yerine atama yapılmadı. Az bir ihtimal olarak görülse de eski Başhekim Karagülle’nin yeniden atanması söz konusu. Süreç henüz tamamlanmadı. Bu noktada sosyal medyadan Mustafa Karagülle’ye pek çok destek mesajı geldi. Karagülle’nin işini iyi yapan bir yönetici olduğu, halkın memnun olduğu yönünde paylaşımlar yapılarak yeniden atanması istendi.
Göreve devam için siyasi yakın şart mı?
Öte yandan en çok merak edilen konu ise konunun ‘siyasi’ boyutu var mı? AK Parti’nin atamaya müdahil olup olmadığı… İktidar Partisi vekilleri arasında 2018 seçimi sonrasında yaşanan kavganın olaya etkisi olup olmadığı da merak ediliyor. Yani bu vekillerin çatışması mı? Konuştuğum kaynaklar konunun yerel siyasetle ilgisinin olmadığını ifade etti. Yine pek çoğu ‘adres olarak’ İl Sağlık Müdürü’nü gösterdi. Müdür Prof. Dr. Bilge’nin AK Parti Milletvekili Harun Karacan’a yakınlığı malum… Karacan’a bazı isimlerin atama için ulaştığı ancak Harun Karacan’ın “Ben hiç karışmıyorum. Gidene hayırlı olsun, gelene de hayırlı olsun’ dediği öne sürülüyor. Bir kaynağım “Karacan’ın Sağlık Hizmetleri Başkanlığı yapan kayınbiraderi Erdinç Özkurt, Halk Sağlığı Başkanı olarak sözleşme yapıldı ve onaylandı. Yine BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’nin kardeşi Mücahit Destici ile de İlaç Eczacılık Başkanı olarak sözleşme yapıldı ve onaylandı. Göreve devam için siyasi yakın şart mı” diyerek tepki gösterdi.
Pala da onaylanmadı
Yine önümüzdeki günlerde konuşulacak bir diğer konu ise Eskişehir İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Veli Görkem Pala’nın meselesi… Sözleşmesi sona erecek Dr. Pala, Sağlık Hizmetleri Başkanlığına atandı ve sözleşme imzalandı. Ancak, Ankara yani Bakanlık onayı henüz gelmedi.