Konferansta, İnsanlık Krizi ve Ortadoğu’daki Dengesizlik konularını ele alarak konuşan Günay, açılış konuşmasında 15 Temmuz darbe girişiminden bahsederek demokrasi şehitlerimizi rahmet ve gazilerimizi saygıyla anmayı unutmadı. 

Günay, 15 Temmuz gününün Türk Cumhuriyeti için öneminden bahsederken “Bugün ülkemizde Demokrasi ve Milli Birlik Günü, yani 15 Temmuz darbe girişiminin 3. Yıl dönümü. Bu girişim, haince düzenlenmiş bir komplodan fazlası, bir terör saldırısı niteliğindedir ve hiç bir ülke bu tehditten uzak değildir.” dedi ve sözlerine Türkiye’nin Ortadoğu Politikasını evreleri ve değişimdeki nedenlerini anlatarak devam etti.

Günay “Bölgede yaşanan olumsuz gelişmeler bölgenin ve Türkiye’nin güvenliğini ve refahını doğrudan etkilemektedir. Türkiye, bu nedenle bölge dışı aktörlerin müdahalesine karşı çıkmakta, insani değerleri ve ülkemizin güvenliğini önceleyen stratejik girişimlerde bulunmaktadır. Bu nedenle Türkiye’nin “Çatışma Çözme” yaklaşımında bir değişim görmekteyiz. Arap Baharı döneminde daha çok ‘arabulucu ve barış koruyucu’ rolü olan Türkiye değişen koşullar nedeniyle Ortadoğuda ‘risk alan ve kendi barış temin’ eden  ‘pro-aktif’ bir dış politikayı benimsemiştir. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Operasyonları bunun sonucudur.”

Prof. Günay konuşmasına Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı operasyonlarının neden yapıldığı, terör eylemlerinin bu bölgelerden nasıl desteklendiği, PKK ile PYD/YPG/SDF uzantılarının organik bağlantısını ve mülteci akımının doğrudan Türkiye’yi nasıl etkilediğini Kanadalılara örnekleri ile anlattı. 

Günay “Ancak bütün dünya şunu anlamalı ve kabul etmeli. Türkiye sınırları içinde ve sınır ötesinde hiç bir terör oluşumuna izin vermeyecektir. Bizim amacımız bölgedeki ülkelerin bir an önce huzura ve barışa kavuşması, sınırlarının içinde uluslararası destek ile ülkelerinin yeniden inşa edilmesi ve yeniden devlet olmalarıdır. Türkiye’nin hiç bir komşununun toprağında gözü yoktur ancak kendi güvenliğini etkileyecek her oluşuma anında müdahale etmeye hakkı vardır. Bu hakları taraf olduğu uluslararası anlaşmalardan almaktadır.” dedi ve örnekler verdi. 

S-400’lerden FETÖ’ye, son seçimlerden mülteci sorununa kadar bir çok soru soran Kanadalılarla sohbet edildi. Günay “Umarım bu konferans, birbirimizi daha iyi anlamamız ve hepimizin daha müreffeh, güvenli ve sürdürebilir bir geleceğe adım atmamıza yardımcı olur. Bizler Kanada’nın bir çok alanda verdiği desteğin farkındayız ve ikili ilişkilerimizi geliştirmek için bu ziyaretimiz sırasında daha bir çok toplantılar gerçekleştireceğiz ” Şeklinde sözlerine son verdi.