Haber: Atahan Gezer

Eskişehir Berberler ve Kuaförler Odası, 11 Ocak’ta seçime gidecek. Seçimlerde mevcut başkan Fethi Özkara, Gürdal Sarıkaya, Doğan Yıldıray Arabacı ve Hasan Özkar yarışacak. Adaylardan Doğan Yıldıray Arabacı, eskisehir.net yayınının konuğu oldu. Arabacı, yönetim kadrolarında bulunan hiç kimsenin önceki yönetimlerde yer almadığını hatırlatarak “biz farklıyız” mesajını verdi.

Arabacı’nın programdan öne çıkan konuşmaları şu şekilde;

Ustalık belgesi sahibiyim, usta öğreticiyim

“İsmim Doğan Yıldıray Arabacı. Aslında Doğan bilinen ismim, kimlikteki ismim Yıldıray. 1985 yılında bayan kuaförlüğü dalında bu mesleğe başladım. 1990 yılında Yunus Emre Endüstri Meslek Lisesinden mezun olduğumda bayan kuaförlüğü dalında ustalık belgesine sahip bir meslektaşlarıyım arkadaşlarımın. Aynı zamanda erkek berberliği; aynı zamanda güzellik uzmanlığı ve diğer dallarda ustalık belgesi sahibiyim, usta öğreticiyim.”

Türkiye’de bildiğim kadarıyla başka yok

“Bu şekilde olan Türkiye’de bildiğim kadarıyla yok. Usta öğreticilikle birlikte altı tane ustalık belgesi; yani iş yeri açma hakkına sahip altı tane belgem var. Güzellik uzmanlığı, erkek berberliği, bayan kuaförlüğü ve diğer dallarda…”

Üç aday da aynı yönetimden kopma

(‘Niye aday oldunuz?’ sorusu üzerine) “Aday olmamın sebebi; daha önceden ben eğitimcilik yaptım… 1996’dan 2004’e kadar eğitimcilik yaptım. Mesleğimizle ilgili çoğu şeye vakıf bir insanım. Bizim haricimizde üç tane daha adayımız var. Öncelikle onlara da başarılar diliyorum. Ama bu üç aday da aynı yönetimden kopma, ayrılma kişiler… Biz ayrı bir ekip kurmak istedik, meslektaşlarımızın sorunlarına değinmek istedik. O yüzden bizim yanımızda herhangi bir diğer adayların yanında bizim yanımızdan olan veya bizden onların yanında daha önceden bulunmuş kimse yok. Yönetimimizde şu an için 24 kişilik bir kadrodan oluşuyoruz. Hepsi kendi çapında, mesleğimiz dalında birbirinden değerli insanlar. Mesleğine vakıf, tamamen şeffaf bir yönetim anlayışıyla yola çıktık.”

Daha ileriye götürmek için aday olduk

“Odamızda Fethi Bey; yani Fethi Ağabey demek istiyorum, kendisini zaten daha önceden tanıyorum. Diğer adayları da tanıyorum; hepsi kardeşimiz, arkadaşımız… Bugüne kadar üç dönemdir mevcut başkan. Bugüne kadar yapmış oldukları başarılı şeyler var ama biz bunları eksik görüyoruz. Kendimizce bayrağı devralmak gibi bir şey olarak görüyoruz. Daha ileriye götürmek için aday olduk.”

Biz çok riskli sınıftayız

“Örnek veriyorum; bugüne kadar mesleğimizle ilgili projeler ürettik. Bu projeler içerisinden kendimizle ilgili işin uzmanı, ehli insanlarla birlikte oturduk, konuştuk. Üç yıldır hazırlık yapıyoruz bu konuda… Bu hazırlıklarla ilgili, bu projelerimizde karşı tarafta yapılmayanları eksik gördüğümüz için kendimiz oturduk, bunlarla ilgili plan proje hazırladık. Bunları meslektaşlarımız adına hayata geçirmeyi düşünüyoruz. Bunların içerisinde; biz çok riskli sınıftayız. Bu çok riskli olan meslek grupları içerisinde tamamı yaklaşık beş yıllık yıpranma payını aldılar ama biz almadık…”

172 kişide meslek hastalığı tespit ettim

“Dediğim gibi; üç yıl önceden adaylığımı açıkladım aslında… Geziyorum arkadaşlarımı, meslektaşlarımı… Bu süre zarfı içerisinde bir sürü meslek hastalıklarına maruz kalıp işini yapamayan meslektaşlarımızı gördüm. Bu meslektaşlarımızla görüştüğümüz zaman; yaklaşık 172 kişide tespit ettim; bu benim tespit ettiklerim… Zorluk çekiyorlar mesleğini icra ederken… Bel fıtığımız var, boyun fıtığımız var, alerjik hastalıklarımız var… Ben de elimden ameliyat oldum. Örnek veriyorum; ben bir elimden ameliyat oldum. İki parmağımızdan birisi işlevini yitirdiği zaman biz ne makas tutabiliyoruz, ne tarak tutabiliyoruz. Bu da bizim bir eksiğimiz.”

Yüzde iki bizim için yeterli değil

"Bunları mesela araştırdım; baktığınız zaman malulen emeklilikte yüzde iki veriyorlar. Bu yüzde iki bizim için yeterli değil. Çünkü başka bir meslek yapamayız bu saatten sonra… Bunun gibi projeler ürettik. Eksiklikleri tamamladık. Bunları da hayata geçirmeye hazırız.”

Mesleki eğitimlere önem vermek istiyoruz

“Mesleki eğitimlere önem vermek istiyoruz. Eskişehir’de bugüne kadar herhangi bir eğitimci çıkmadı. Çıktı da; Türkiye çapında mal olmadı. Bunlarla ilgili bir hazırlık çalışmamız oldu. Eskişehir’den genç yetenekler var. Bunların önünü açıp eğitimci çıkartmak istiyoruz. Bu eğitimle ilgili de bir hocamızdan destek aldık. Yıllardır hepimizin tanıdığı hocamızla birlikte istişareler yaparak Eskişehir’deki meslektaşlarımıza eğitim konusunda çok ilerleme kaydedeceğimize inanıyorum.”

Saatlerimize uygun bir kreşle anlaşacağız

“Diğer bir husus ise; bizim kreş sorunumuz var. Biz doğal olarak 12 saat falan çalışıyoruz. Mesai saatlerimiz çok. Kreşler 17.00-18.00’da falan bitiyor. Doğal olarak çocuklarımız iş yerlerimizde büyüyor. Kendi saatlerimize uygun bir kreşle anlaşma fikrimiz var. İnşallah onu da hayata geçireceğiz.”

Danışmanlık hizmetleri…

“Odamız bünyesinde bir danışmanlık hizmeti kurup, bütün meslektaşlarımız odamıza telefon açtığında bile ulaşıp, mesleki sorunlarını danışabilecekler. Biz de bunlara çözüm arayacağız. Bununla ilgili bir de bazen bizim hukuki sorunlarımız oluyor. Her meslekte olduğu gibi bizim de kendi çapımızda hukuki sorunlarımız var. Bunlarla ilgili bir hukuk danışmanımız olacak. Gerektiğinde telefonla arayıp sorunlarını iletebilecek meslektaşlarımızın tamamı…”

‘Ben değil, biz’ duygusu olan bir yönetim olmadı

“Bugüne kadar ‘ben değil, biz’ duygusuyla bir yönetim anlayışının olmadığına inanıyoruz. O yüzden biz şeffaf bir yönetim olacağız. İnşallah ‘ben değil, biz’ duygusuyla hareket edeceğiz. Bütün meslektaşlarımızı aynı çatı altında toplayacağız ve herkese eşit mesafede olacağız.”

Biz dördüncü bir adayız

“Dedim ya; biz ayrı bir ekibiz. Diğer üç aday da bugüne kadar yapacaklarını yaptılar. Biz dördüncü bir adayız. Onların tabi ki tecrübelerinden de faydalanacağız. Ama onların yapamadığı, bugüne kadar sunamadığı tüm eksiklikleri biz sunmaya hazırız zaten… Yola o şekilde çıktık. Hep beraber istişarelerde bulunup, ne eksiğimiz varsa onlarla ilgili bütün istişarelerimizi yapıp meslektaşlarımıza bunları hizmet olarak sunmayı hedefliyoruz.”

Bu tür polemiklere biz girmeyiz

(Başkan Özkara ve Sarıkaya arasındaki ‘utanç’ tartışmasının hatırlatılması üzerine) “Gürdal Bey zaten daha önceden Fethi Bey’in başkan vekiliydi. Diğer Hasan Bey de şu an ki istifa etmiş olan başkan vekiliydi. Kendi aralarında bölündüler, diğer yönetimdeki arkadaşlarla birlikte üç aday oldular. Bunlardan biz biraz uzağız, o yüzden sessiz kaldık. Bu tür polemiklere biz girmeyiz. Neden derseniz; zaten yapılanlar ortada, yapılmamışlar da ortada… Onlar kendi arasında bunları konuşuyorlar. O yüzden benim çok fazla bu olaylara müdahale etmem uygun olmaz, çünkü içlerinde değilim… Meslektaşlarımız için her şeye vakıfım, ama onlar biliyorlar zaten. Kendi yönetimleri, kendi aralarındaki bir tartışma…”

Meslektaşlarımız artık yenilik istiyorlar

“Meslektaşlarımız artık bir yenilik istiyorlar. Bugüne kadar yapılan yapıldı. Bundan sonra da artık bir değişimin şart olduğunu düşünüyorlar. Gezdiğimiz saha çalışmalarımızda bu şekilde bir izlenime rastladık. Kim daha meslektaşlarımıza başarılı olacaksa o gelsin… Biz bundan yanayız zaten. Ama bir değişim artık bence gerekli…”

Artık bilinçli kişiler odamızın başına gelmeli

“Oda hepimizin odası, ayrıştırmamak gerekiyor; erkek kuaförü, bayan kuaförü, güzellik uzmanı veya diğer sektörle alakalı odamıza kayıtlı olan arkadaşlar… Ayrıştırmamamız gerekiyor. Biz aynı çatı altında bir bütünüz, büyük bir aileyiz. Yaklaşık 1427 üyemiz var. Bu üyelerimizin tamamı bizler için aynı çatı altındadır. Düşünebiliyor musunuz; 1400 üyenin 1400 eşi var… Çocuklarını da kattığınız zaman çok büyük bir camiaya hitap ediyoruz. O yüzden artık bilinçli kişilerin odamızın başına gelmesi taraftarıyız.”