Psikoloji bilimi özellikle sorunlarla ve sorunları düzeltmekle ilgilenmiştir. Bir psikopatolojinin varlığı ve bu psikopatolojinin nasıl tedavi edileceği, bireyin eski ruh sağlığına hangi tedavi yöntemleri ile kavuşacağı psikolojinin temel hedefi olmuştur. Son yıllarda pozitif psikoloji kavramının literatüre girmesi ile psikolojinin bu tek yönlü eğilimi son bulmuş ve psikoloji bilimi sadece hali hazırda var olan psikopatolojileri düzeltmeye odaklanmakla kalmamış ve aynı zamanda psikopatolojiler ortaya çıkmadan önce önlemeye çalışan ve kişinin sadece olumsuz yönlerini görüp odaklanarak bu yönleri düzeltmekle meşgul olan bilim dalı olmak yerine, bireyin güçlü yönlerini bulan, ona fark ettiren ve bu güçlü yönleri pekiştiren bir bilim dalı haline gelmiştir.

Bugün çocuklarla, onları anlama ve sözel olarak ifade edemediklerini dışavurumcu yöntemlerle ortaya koymalarına yardımcı olurken, onların sadece ebeveynleri tarafından sorun odaklı getirildiği mevzularla meşgul olmak yerine, çocuğun güçlü yönlerini gerek evebeynlerinden öğrenerek gerek bizzat çocuk ile beraber geçirilen süreçte keşfederek bu güçlü yönler çocuğa fark ettirilip birer kaynak olarak yüklenebilmektedir.

Şüphesiz ki pozitif psikoloji çerçevesinde bir yaklaşım çocuğun benlik saygısını arttıracak ve egosuna ait olumlu düşünceleri pekiştirecektir. Sadece olumsuz özellikleri ve sorun olan yönleri ile gerek yetişkine gerekse çocuğa yaklaşmak kişinin kendisin yalnızca bir sorun kaynağı olarak görmesine sebep olabilmektedir.

Oysa olumlu ve güçlü yanları fark etmek kişiyi güçlendirecek ve olumsuz olanların üstesinden gelmek için gerekli gölü genişletecektir. Bu bağlamda pozitif psikolojiye ait bazı kavramlar olan umut, sevgi, özgüven, merhamet, yaşam doyumu, öznel iyi oluş vb. kavramlar kişilerde geliştirilir kavramlar olup, çocukluktan itibaren kişide bireysel özellikler olarak yeşertilebilir. Bu özellikle kişinin geçmiş, şimdiki zaman ve gelecek zaman olarak üç zaman boyutunda yaşamdan alacağı haz ve doyum anlamına gelen bir diğer adı 'yaşam projesi’ olan ontolojik iyi oluş için çok önemlidir. Bu bağlamda evebeynlere en önemli tavsiyem; çocuklarının olumsuz özelliklerine çok fazla odaklanarak olumlu özelliklerini gözden kaçırmamaları ve onların olumlu özelliklerine dikkat vererek, çocuklarının da bu güçlü yönlerinin farkına varmalarını sağlamalarıdır.