Lise üçüncü sınıf öğrencisi 17 yaşındaki Özgür Benzeş Borusan Otomotiv Motorsport E-Team’de profesyonel sporcu. Ülkemizi uluslararası şampiyonalarda başarılı bir şekilde temsil eden sporcu, katıldığı yarışmaları ve hedeflediği projeleri Eskişehir.Net dergisine anlattı. Söz şimdi Özgür’de…

8 Şubat 2003 tarihinde Eskişehir’de doğdum. Küçüklüğümden bari sanal yarışlara ilgim var. Ülkemizi de ulusal şampiyonalarda sık sık temsil ettim.

SANAL YARIŞLAR OTOMOBİL TEKNOLOJİLERİNE KATKI SAĞLIYOR

Benim uğraştığım bu spor daha doğrusu e-spor kategorisi olan Sim-Racing, gerçek yarış otomobillerinin ve yarış pistlerinin sanal ortama aktarılarak sanal yarışlar yapılmasıdır. Yapabileceğimiz en basit ve öz tanımı bu. Bu sanal yarışlar çok ciddi bir şekilde turnuva düzenlenerek gerçek yarış havasına büründürülüp yapılıyor ve sürücülere eşsiz deneyimler yaşatıyor. Gelişen teknoloji ile birlikte gerçek yarış takımları da simülatör sistemlerinden faydalanıp otomobillerini bu ortamlarda geliştirip test ediyorlar. Artık genç sürücüler genelde kartingden değil Sim-Racing'den tercih ediliyor. Gelişmeye her geçen gün devam eden bu kategorinin dolaylı yoldan otomobil teknolojilerine de faydası oluyor.

HEDEFİM HER ZAMAN BAŞARMAK

Kendimi bildim bileli otomobillere ve yarışlarına çok büyük ilgi duyduğumdan dolayı her zaman sanal yarışları takip ettim. 14 yaşındayken ailem bana direksiyon seti alınca Sim-Racing dediğimiz alanla tanıştım. Bu tam bana göre bir iş dedim ve her yaptığım şey arkasından başka fırsatları getirdi. Böyle zincirleme devam etti ve sonunda buralardayım ama hedefim her zaman daha iyi işler başarmak.

BERABERLİK MUHTEŞEM İŞLER ÇIKARIYOR

Ailem destek olmasa ben bu işin ismini bile öğrenemezdim ve sadece uzaktan izlemekle yetinirdim. Öğretmenlerim de ciddi şekilde destekte bulundular. Arkadaşlarım da aynı şekilde başarılarımı benimle paylaşmaktan memnunlar. Herkes bir araya gelince ortaya muhteşem işler çıkıyor.

SPONSOR ARAYIŞINDAYIM

Yaptığımız sporun en büyük zorluklarından biri de maddiyat. Sim-Racing'den reel hayattaki başarılara adım atabilmek için ciddi maliyet gerekiyor ve bunu karşılamak da kişilere zor geliyor. Ailem elinden geldiğince destek olmaya çalışsa da bir noktadan sonra iyi yatırımlar gerekiyor. Bu işe başladığımdan beri sponsor arayışındayım fakat henüz resmi bir destek almış değilim. Bu durum Türkiye'de zor olabilir fakat bana güvenilirse çok büyük işler başaracağıma inanıyorum.

HEDEFİM: ULUSLARARASI ŞAMPİYONALAR

En büyük hedefim sanaldaki başarımı reel hayata taşıyıp gerçek yarış otomobillerinde uluslararası şampiyonalarda ülkemi gururla temsil etmek. Bunun yanında akademik başarı olarak da mekatronik mühendisliği okuyup otomotiv sektöründe uzmanlaşmak istiyorum.

ESKİŞEHİR’DE YARIŞ OKULLARI AÇILMALI

Eskişehir'de bu çalışmaları ESOK (Eskişehir Otomobil Sporları Kulübü) yürütüyor. ESOK ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile bu yıl ulusal E-Rallikros şampiyonası düzenlendi. Bu işte büyük emeği geçen ESOK başkanı çok sevdiğim ağabeyim Nevzat Aslan'a teşekkür ederim. Bu şehrimiz için güzel bir gelişme. Her sene yapılan ESOK Rally’de gayet başarılı bir organizasyon. Fakat bana kalırsa Eskişehir’imizde pist yapılıp pist yarışları da düzenlenmeli ve yarış okulları açılmalı. Eğitim her zaman temeli oluşturur ve geleceği garantiye alır. Bu sporun gelişmesi için firmalara da iş düşüyor. Yarışçılara güvenip yatırım yaparlarsa çok iyi yerlere gelinebilir. Umarım söylediklerimi ileri gelen kişiler dikkate alır ve sektörün ciddiyetini kavrayabilir. Çok büyük bir potansiyelden bahsediyorum.

SABIR, AZİM VE TUTKU

Bu alana giriş yapmak isterseniz öncelikle motor sporları hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Dolayısıyla birçok kaynak tarayın ve yarış izleyin. En önemli şey sabır ve azim. Ne kadar yetenekli olursak olalım antrenman yapmadığımız sürece hiçbir şekilde gelişme gösteremeyiz. Başlamadan önce iyi düşünmek gerekiyor. Her zaman şu faktörler gerekli: Sabır, azim, kararlılık ve tutku. Bunlar varsa ve biraz da yetenek ile birleştirdiğimizde ortaya mükemmel çalışmalar çıkıyor.