DR. AKGÜN: Ağrı organlara bağlı olan veya olmayan sebeplerden kaynaklanabilen en önemlisi de geçmişte yaşadığımız duygusal deneyimlere bağlı hoş olmayan bir algı, bir duygu durumu. Burada altı çizilmesi gereken iki önemli nokta var. Ağrıda bir hasar var bu aslında iyi bir şey. Çünkü hastalıkların ortaya çıkmasını sağlıyor. Ağrı olmazsa hastalığın ne olduğunu anlayamıyoruz. Ağrının az veya çok algılanmasının en önemli faktör geçmişte yaşadığımız deneyimler. Ağrı duygusal durumumuzla çok alakalı.

ECZ. AKBEY: Ağrı hastalarımda ilgi çekme, dikkat çekme ihtiyacı çok fazla. Ama bunu bir problem olarak kabul etmiyorum. Tam tersine onun ihtiyacının daha çok karşılanması gerektiğini düşünüyorum. Hasta genelde bi yakınıyla geliyor. Yakını, hastadan daha çok şikâyetçi. Bunun her yeri ağrıyor… Gece gündüz ağrır, zaten ben bunu bildim bileli bi yerleri ağrıyor. Oysaki hastanın ihtiyacı suçlanmamak. Sevgi ve ilgi ihtiyacı… Bir ihtiyaç var, bunu karşılamam için de en mantıklı yol hasta olmam! Çünkü hasta ile herkes ilgilenir.

DR. AKGÜN: Akut ağrıları hariç tutuyorum kronik ağrıların her zaman duygusal bir boyutu vardır. Sevdiklerime, onların ilgisine ihtiyacım var. Bu doğrudan istenmelidir. Benim, senin sevgini görmeye, hissetmeye ihtiyacım var. Herkesin sevgi anlayışı ve gösterme biçimi farklı.

ECZ. AKBEY: Hastanın gerçekte ağrısı olmayabilir bunun hiç önemi yok. Önemli olan bu hasta ağrı hissediyor mu? Lütfen buna odaklanalım. Kişinin ihtiyacının özel olarak karşılanması gerekiyor. İhtiyaç ne? Sevgi mi, ağrı kesici mi, bağırsak problemi mi var? Eksik mineralleri mi var? Hacamat mı yapılacak? Hipnoza mı alınacak? Bunu değerlendirip sonuç almalı. Migrenin duygusal sebepleri daha fazla.

DR. AKGÜN: Migrenin tetikleyicileri var. Duygusal nedenler, hormonel sebepler… Gıdalar, beslenme… Bazılarında peynir, çikolata, tuz, baharatlar, sigara, alkol, kahve veya çay tetikleyici olabiliyor. Ya da bazı davranışlar tetikleyici olabiliyor. Güneşte kalmak mesela…

ECZ. AKBEY: Migreni tetikleyen şeyler zaten vücuda iyi gelmeyen şeyler… Alkol, kahve, tuz… Tuz iyi ama hayatımızdaki tuz iyi olmadığı için…

DR. AKGÜN: Peynir, sütün saf hali ve ekmek bağımlılık yapıyor. Bunlar morfin türevlerine dönüşüyor… Bağımlılık varsa hastalık vardır. Çünkü bağımlılık aşırıya kaçmak demektir. Ömür boyu ağrı kesici kullanarak ya da ‘bu ağrıya alış’ denilerek ağrılarla baş edilmez.

ECZ. AKBEY: Uzun süreli ağrı kesici kullanmak da ağrılara sebep olur. O ağrı keçiciler bir süre sonra sizin ağrınızın sebebi haline geliyor. Bir de Ayşe teyzeye iyi gelen ağrı kesici Fatma teyze de hiç işe yaramaz. Bize 10 farklı migren hastası geliyor hepsine farklı tedavi yapıyoruz. Kişiye özel tedavi… Lütfen komşularınızın kullandığı ilaçları kullanmayın. Önce bir sağlık profesyoneline danışın. Migrenin nedenlerinden biri mükemmeliyetçi kişilik. Babası tarafından değer görmemiş kız çocuklarında da mens dönemlerinde migren ağrıları görüyoruz. Kadın olduğunu her hatırladığında ağrı tetikleniyor.

DR. AKGÜN: Mükemmeliyetçi insanlar kontrolcü insanlardır. Her şeyi kontrol etmeye çalıştıkça her şeyin kontrolden çıktığını görürler. Bu tip kontrolcü insanlar midesine de zarar veriyor. Neyse ki hepimizin mide koruyucusu var! Ama onun adı mide düşmanıdır. Midenin asidini yok ederek mideyi koruyamazsınız. Kendinize lazım bir sıvıyı yok etmek, mideyi korumak değildir. Asidi yok ederek sindirimi daha en baştan bozuyorsunuz. En baştan bozulursa sonu da iyi gelmez. Bütün hastalıkların kaynağı neydi? Sindirim sistemi…

ECZ. AKBEY: Migrende yüz analizi yapıyoruz. Vücudun eksik olan ihtiyaçlarını tayin ediyoruz. Enseye ve şakaklara yaptığımız masajlarımız var.

DR. AKGÜN: Migren hastalarıma ‘ben size biraz yaşam koçluğu yapacağım’ diyorum. Stresinizi nasıl kontrol altına alacaksınız? Nasıl yiyip içeceksiniz? Nasıl baharat kullanacaksınız? Nasıl su içeceksiniz? Nasıl sisteme teslim olacaksınız? Yani ‘buraya geldiysen yaşamında kronik bir yanlış var. Bunu değiştirmen lazım’ diyorum. Beslenmeyi düzenliyorum. Suyu doğru içerek bile ağrıları yüzde 50 azaltabilirsiniz. Pek çok ağrının nedeni de susuzluktur. Susuz insan esnekliğini kaybeder, esnek olmayan kırılır. En güzel tedavide hacamattır. Kulak akupunktu tedaviye destek veriyorum. Ve sülük uygulaması yapıyorum.