‘’İnsanlık tarihinde ilk defa sayısız bağlantı kurmanıza imkân tanıyan bir teknolojiye sahibiz.‘’

Pierre Omidyar, eBay Kurucusu

Yenidünya düzeninde çevrim içi uygulamalarla beraber sayısız kişi ya da kurumla etkileşim halindeyiz. Bu durum özellikle markalar ve kurumlar açısından doğru yönetildiğinde birçok açıdan avantaj sağlarken aynı zamanda yanlış yönetildiğinde de dezavantaj sağlayabiliyor. Bu sebeple de dijitaldeki varlığımızı stratejik olarak sürdürmek artık çok fazla detaylı hale geldi ve zorlaştı. Geleneksel pazarlama kanallarının önüne hızlı bir şekilde dijital araçlar geçiyor. Bir marka için dijital müşteri iletişim kanallarının başında da sosyal medya mecraları geliyor.

• Peki her geçen gün sayısı artan sosyal medya mecralarının her birinde işletme olarak var olmalı mıyız?

• Bununla beraber dijital varlıklarımızı sürdürürken mecra bazlı olarak her yerde aynı görsel ve yazılı içerik ile olabilir miyiz?

• Aynı zamanda sosyal medyada var olmak demek dijital ayak izimiz için yeterli mi?

Sosyal medya dediğimizde aklımıza gelen facebook, instagram ve twitter başta olmak üzere son zamanda tik tok yükselen yıldız olmakla beraber youtube, linkedn, pinterest diğer mecralardır. Ülkelere göre de bu mecraların sayısı artabilir. İşte her birinin aslında ürün olarak bizlere kişisel ya da kurumsal içerikler sunduğu göz önünde bulundurulduğunda, hem üreticisi hem tüketicisi olan kullanıcılar olarak biz de her bir mecraya göre farklı kullanıcı deneyimi ortalaması oluşturmaktayız. Buna göre de aynı konu bile söz konusu olsa kesinlikle her sosyal medya mecrasının görsel tasarım boyutu ile beraber içerik başlıkları ve metinleri farklı şekilde tüketicisinin dikkatini çekecek bir tasarım ile ürün haline getirilmelidir. Aynı zamanda her mecranın algoritmik farklı dinamikleri vardır. Bunları bilerek içerik üretmek çok önemlidir.

Tüm bunlar artık işletmeler için adeta belli başına bir iş haline gelmiş olup hem vakit hem nakit gerektirmektedir. İş böyle olunca da kestirmelerden ana yola çıkmak, hedefe ulaşmak isteyenler maalesef kaybetmeye mahkumdur. Yapacakları aksiyonlar ancak günü kurtarır ama asıl olan büyük resmi görebilmek ve markanızın dijital itibarını da koruyabilmektir. İşte bu sebeple özellikle bir işletmenin her bir sosyal medya mecrasında olması daha fazla efor gerektireceğinden işletme yöneticilerine tavsiyem stratejik davranmalarıdır. Bunu yapmak için hedef kitlesinin hangi mecrada varlığını sürdürdüğünü iyi anlamalı, görsel ve yazılı olarak ne tarz içerikler tükettiğini bilmeli aynı zamanda da müşteri profiline benzer kişi ya da kurumlar ile iş birliktelikleri yaparak tavsiye topluluğu oluşturmalıdır.

Son olarak da dikkat edilmesi gereken işletmemizin dijital varlığının verimliliği ve daha fazla kişiye ulaşabilir olması için sadece sosyal medya da olması yeterli değildir. Asıl Google, Yandex gibi arama motorları aslında dijital dünyanın temelini oluşturur. Bu sebeple her bir sosyal medya paylaşımımız, etkileşimimiz kaydolarak bu veri tabanları tarafından biriktirilir. Bu veriler big datayı oluştururken bu verilerin birbiri ile doğru ilişkisini kurgulamak small datayı oluşturur. İşte bunu yapabilir olmak içinde web sitenizin Google ve Yandex gibi platformların normlarına göre hazırlanmış olması, gerekli yazılımsal bağlantıların sosyal mecralarla ilişkilendirilmesi, işletme hesaplarının kurulması gibi detaylar ile doğru dijital ayak izi oluşturulmalıdır. Elinizdeki veriyi okuyarak müşterileriniz için kullanıcı deneyimi yaratmayı bilmeli, dijital dünyada güncel kalarak organik trafiğinizi sürdürülmeyi sağlamalı, sponsorlu içeriklerinizi ise stratejik olarak yönetmelisiniz.