Yüksek enflasyonla mücadele etmeye çalışan vatandaşlar, çeşitli çareler arıyor. Geçim için gıdalarında daha ucuz ürünlere yönelerek çare bulmaya çalışan insanlar, şarküteri reyonlarındaki kırık peynir, dip zeytini ve tavuk kıyması gibi gıdalara yüzünü döner oldu.

Şarküterilerde kilogramı 150 lirayı bulan inek peynirinin ufalanmışı 50 ile 70 lira arasında değişen fiyatlarda alınabiliyor.

Kent merkezinde faaliyet yürüten bir şarküterinin yetkilisi, çoğu peynirin karışımından oluşan kırık peynire vatandaşın gösterdiği ilginin arttığını belirterek, “Genelde ekonomik durumu düşük vatandaşlar alıyor. Son zamanlarda talep daha da arttı. Buradakiler, bütün peynirlerin kırıklarından oluşuyor. Koyun-Ezine karışık olanın kilosu 70 lira. Artan enflasyon vatandaşları bu tarz ürünlere yönlendirdi. Börek yapmak isteyenler de bu peyniri tercih edebiliyor” dedi.

‘Yenebilecek zeytin 60 lira, bu ise 20 lira’

Pazartesi pazarında eskisehir.net’e değerlendirmede bulunan esnaf, normal zeytinin kilogram fiyatının 40 ile 60 lira arasında değiştiğini, “dip zeytini” olarak bilinen kalitesi düşük zeytininin ise 20 liradan satışa sunulduğunu kaydetti. Esnaf, vatandaşın alım gücünün düşmesi sebebiyle ucuz zeytine yöneldiğini savundu. Esnaf, şu ifadeleri kullandı:

“Normalde yenebilecek zeytinlerin fiyatı 40 ile 60 lira arasında. Bunun kilosu ise 20 lira. Milletin alım gücü zayıf, alamıyor. Ucuz zeytin arıyor. Ucuz olarak da biz bunları getiriyoruz artık. Kalitesi zayıf; dipte kalan, seri sonu… Zeytinin sonu; yumuşamaya başlamış… Çıkma gibi diyelim. Son zamanlarda satışları arttı. Mesela Emek Mahallesi’ne gittiğimizde daha çok bu tip mallar satılıyor. Bazı pazarlarda 50’lik, 60’lık satılıyor ama bazı pazarlarda da hep ucuz zeytin satılıyor. Fiyatlar da zamlandı, bir sene içinde iki katına çıktı.”

‘Askıda ekmek bekliyorlar’

Fırınlarda da vatandaşın durumu farklı değildi. Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen Bulvarı’nda faaliyet gösteren bir fırının sahibi, askıda ekmek alabilmek için vatandaşların uzun süre iş yerinin önünde beklediğini söyledi. İşletme olarak hem kendilerinin hem de hayırsever vatandaşların askıda ekmek bıraktığını ifade eden fırıncı esnafı, son zamanlarda talebin daha da yoğun olduğunu bildirdi.

‘Talebe yetişebilmek için makine aldım’

Vatandaşların dana kıymaya göre yarı yarıya daha ucuz olan tavuk kıymasına yöneldiğini anlatan Hacı Emin Tavukçuluğun sahibi Remzi Coşkun ise siparişlere yetişebilmek için kıyma makinesi almak zorunda kaldığını ifade etti.

Coşkun, şunları kaydetti:

“Vatandaş tavuk kıymasına yöneldi. Tavuğun göğsünden, kemiksiz budundan ve hindiden kıyma alanlar çoğaldı. Tavuk kıymasına bugün yüzde 20’lik bir zam daha geldi. Şu anda en ucuzu 70 lira. Dana kıyma ise 150 lira. Hemen hemen yarı fiyatından daha düşük… Bundan 7-8 ay öncesine göre satışlar yarı yarıya düştü. Tavukta zam diğerlerinde olduğu gibi yüzde 300’leri bulmadı açıkçası. Geçen sene bütün pilicin kilosu 20 lira civarındaydı, şimdi 40 lira. Fakat diğerleri daha da yükseldi.”

‘İnsanlar nefsini köreltiyor’

Coşkun, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Şu anda sadece kanadın kilosu 85 lira. İncik-kanat karışık alırsanız 63 lira. Tabi markasına, kalitesine göre de değişiyor. Makine yoktu mesela bende; kıyma makinesi aldım buraya… Sormaya başladılar çünkü. Daha önce sormuyorlardı pek. Genelde tavuk köftesi yapıyorlar. Normal köfte yapıyorsunuz, kilosu 150 liraya kıyma alıyorsunuz. Bu da ortalama 70 lira civarında. Yarı yarıya. Ne yapsınlar? İnsanlar nefsini köreltiyor.”