Eskisehir.Net’e konuşan Ektaş, TÜLOMSAŞ’ın, TÜRESAŞ’a bağlı bir bölge müdürlüğüne dönüştürüldüğünün altını çizerek “Eskişehir’deki demiryolu fabrikası bitti. Şu anda Eskişehir’de TÜRESAŞ’a bağlı demiryolu fabrikasının ne ürettiğini sorsanız kimse cevap vermez. Çünkü ortada yapılan bir üretim yok. Lokomotif yok, bir şey yok… Sadece TCDD’nin mevcut lokomotiflerinin bakımları yapılıyor. Çünkü aldığı bir sipariş yok. Siparişi kim verecek? TCDD verecek. TCDD’de lokomotif almıyor, tren seti almıyor… Dolayısıyla ortada bir sipariş yok” ifadelerini kullandı.

MARKAMIZI OLUŞTURACAK YATIRIM YAPILMADI

TÜRESAŞ’ında aynı sıkıntılardan mustarip olduğunu ve üretim yapılabilmesi için öncelikli şartın TCDD’nin lokomotif ihtiyacının ortaya çıkması olduğunu belirten Ektaş “TÜRESAŞ bunu Sivas’a, Sakarya’ya, Eskişehir’e dağıtacak… Belki de özel sektör paydaşlarının sayısını artıracak ve onlara da dağıtacak. Şimdilik yapının nasıl olacağını bilmiyoruz. Ortada şu anda iş yok zaten… Yıllardan beri her üç fabrika için de sıkıntı buydu. Yurtdışına satış yapabilecek kapasiteyi oluşturmadılar. Kendi markamızı oluşturacak yatırımlar yapılmadı” dedi.

MARKANIZ YOKSA NE SATACAKSINIZ?

Ektaş, şöyle devam etti: “TCDD’nin bir lokomotif ihtiyacı olduğu zaman ihaleye çıkılıyor, yurtdışından bir firma kazanıyor. Daha sonra ona yerlilik şartı konuluyor. Yerlilik şartı kapsamında da Eskişehir’deki fabrikada montajı yapılıyor. Montaj yapılan kısımda, kilogram bedeli çok para etmeyen demir aksam işleri de yerlilik payı kapsamında Eskişehir’de yapılıyordu. Böyle bir sistem var… Markanız yoksa kime ne satacaksınız? Buradaki sıkıntı bu… Hiçbir üretim yok. Almış olduğu sipariş yok. Bu da böyle devam eder.”

ESKİŞEHİR MİLLİ YHT’Yİ OLUŞTURMALI

“Israrla söylediğimiz bir şey var; Eskişehir’de YHT setlerinin üretilmesi için destek verilmesi lazım, üs merkezi yapılması lazım. Eskişehir’e para verilmesi ve imkân tanınması lazım... Eskişehir, Türkiye’nin milli Yüksek Hızlı Trenini oluşturmalı… Ondan sonra bunu TCDD’ye, yurtdışına satabilirsiniz.”

ÜRETİM İÇİN YETERLİLİĞİMİZ YOK

Ektaş, sözlerini şöyle noktaladı: “Yarın bunu buradaki TÜLOMSAŞ’a veya herhangi bir girişimciye ‘Bunu üret’ derseniz kimse üretemez. Öyle bir yeterlilik tabi ki yok. Bunu yurtdışında üretim yapan firmalarla yapacağınız işbirlikleriyle zaman içerisinde geliştirebilirsiniz. Bir yerden başlamak gerekiyor.”