Eskişehir’de Ertuğrulgazi Mahallesi’ndki Polis Lojmanlarını (144 konut) yenileyerek projelerine başlayan TOKİ, geride kalan 20 yılda şehir merkezi ve ilçelerde 40’ın üzerinde proje uyguladı. Başarılı pek çok projeye imza atan TOKİ, Eskişehir merkezdeki kira ve ev fiyatlarının ‘aşırı’ yükselmemesine ciddi katkı sağlamıştı.

Toplumun tüm kesimleri için üretim yapan TOKİ, Eskişehir’de üç yıl önce dar gelirli ve öncelikli gruplar için konut üretme kararı almıştı. TOKİ, Eskişehirliyi ‘kira öder gibi’ ev sahibi yapacaktı. Bunun için de Ihlamurkent, Emek, Karapınar ve Mamuca’yı kapsayan 151 hektarlık alan belirlendi. Kura çekimi yapıldı, hak sahipleri belirlendi. İnsanlar 1200 lira aylık taksitle ev sahibi olacaktı. Başka ödeme seçenekleri de mevcuttu.
Öte yandan şehit aileleri, engelliler ve dar gelirli insanların heyecanla beklediği proje bir türlü başlamadı. İmar planı çalışmaları tamamlandı ancak söz konusu planlara Büyükşehir ve Odunpazarı belediyeleri tarafından dava açıldı. Bu da süreci bugünlere kadar uzattı.

Özellikle TOKİ ve Odunpazarı Belediyesi arasındaki ‘siyasi kavga’ insanların ev hayalini yıllarca erteletti. TOKİ, Karapınar 2’de Odunpazarı Belediyesi’ne dava açtı, Odunpazarı Belediyesi de Sosyal Konutlar’da TOKİ’yi ‘engelleme’ adına davalar açtı. Olan her zamanki gibi halka oldu…

Vatandaşa düşen ise ‘umutlu bekleyiş’ oldu. Hak sahiplerine iyi haberlerimiz var. Geçtiğimiz günlerde konutların yapılacağı alanda hafriyat çalışması başladı. Odunpazarı Belediyesi, 20 Mayıs’ta TOKİ’ye gönderdiği yazıda “Söz konusu alandaki toprağı Erenköy’de yapacağımız çalışma için kullanacağız” dedi. Ve kamyonlar toprağı taşımaya başladı…
Odunpazarı Belediyesi’nin hafriyat toprağı taşıma işi bitince TOKİ’nin yüklenici firması konutları yapmaya başlayacak.