Haber: Atahan Gezer

“İsmim Sevinç Uluçeşme, şehit eşiyim. Üç çocuk annesiyim. 4 Nisan’da Eskişehir şubemiz genel kurulla seçime gitti. Biz de yeni bir yönetimle bu göreve talip olduk ve kazandık. Önceki yönetimde sekreterlik yapıyordum. Daha sonrasında da bu sürece girdik.”

1915 YILINDA KURULDUK

“Derneğimiz 1915 yılında kurulmuş, Bakanlar Kurulunun tanıdığı bir kamu derneğidir. 1985 yılında da Eskişehir şubesi açılmıştır. O günden beri de aktif olarak çalışmaktadır. Asker kökenli bir derneğiz. Erden generale kadar üyemiz mevcut. Sadece askerler, şehidin annesi, babası, çocukları ve gazinin kendisi ve eşi üye olabilir. Gazi vefat ettiği takdirde çocukları üye olabiliyor.”

AYNI ACILARI YAŞADIK

“Biz aynı acıları yaşamış bir topluluk olarak hem birbirimizle terapi yapmış oluyoruz hem de üyelerimize ışık oluyoruz. Onların işlerini kolaylaştırmak anlamında… Yasaları bizler daha çabuk takip edebiliyoruz. Daha doğrusu anlaşılır bir halde üyeye aktarabiliyoruz. Çünkü kırsaldaki üye bazen bu tarz konularda zorlanabiliyor. Genel merkezimiz var. Kanunlarla alakalı değişiklikleri üyelerimiz bize, biz de genel merkezimize bildiriyoruz. Genel merkezimiz de bunu TBMM’de çözmeye çalışıyor. İşleyişimiz bu şekilde…”

ŞEHADET YILDÖNÜMLERİNDE AİLELERİ ZİYARET

“Seçildikten sonra öncelikle şehit ve gazi çocuklarımızın yaşlarını, cinsiyetlerini ve okur-yazarlık durumlarını aldık. Şehit anne-babalarımızdan ve eşlerinden şehadet yıldönümlerini aldık. Şehadet yıldönümlerinde mutlaka öncelikle ailemize gidiyoruz. Daha sonra da şehidimizin kabrini ziyaret ediyoruz. Yaklaşık dört aydır devamlı olarak bunu yapıyoruz. Öncesinde böyle bir şey yoktu, biz başlattık. Bu tabi ki herkesin çok hoşuna gidiyor… O günde tekrar hatırlanmak insanların çok hoşuna gidiyor. Çok iyi geri dönüşler var. Öncesinde üç yıl yönetimde olmamın avantajını da kullandım. Genç, dinamik ve ‘haydi’ deyince kalkacak insanları seçtim. Bu konuda çok şanslıyım… Eskişehir’de 270 tane üyemiz var. Bunların 102 tanesi gazi. 14 tane gazi eşimiz var. Geri kalanı ise şehit anne, baba, eş ve yetimlerinden oluşuyor.”

BURS İÇİN ARACI OLUYORUZ

“Maalesef burs veremiyoruz. Fakat şehit ve gazi çocuklarımıza başka yerlerden burs imkânı sağlıyoruz. Aracı oluyoruz… Hayırseverlere söylüyoruz; ‘şu çocuğumuz var, şu şekilde’ diye… Çocuğun hesap numarasını, kişisel bilgilerini veriyoruz, geri kalanı onların arasında oluyor.”

DERNEK BİNAMIZ KANAYAN YARA

“Öncelikli olarak dernek binamız bizim bir numaralı konumuz… Bu bizim kanayan yaramız… 20 yıldır üye olan gazilerimiz var. Üye, aidatını ödüyor fakat apartmanımız çok eski. Merdivenleri çıkamıyor… Asansörümüz yok, yapılmaya müsait de değil… Sayın valimizle, belediye başkanlarımızla ve tüm siyasi görüşteki il başkanlarımızla görüşüyoruz ve sorunumuzu dile getiriyoruz. Çünkü biz burada herkesi görmek istiyoruz. Tüm üyelerimizi bir arada görmek istiyoruz. Adam tekerlekli sandalyeye mahkûm, anne-baba yaşlı… Bacakları elvermeyebiliyor. Uzun süreden beri bu binadayız. Zaten bağışmış burası da… Sonrasında yer bulunamayınca da kalınmış. Bu konu bizim bir numaralı seçim çalışmamızdı. Bunu seçim için gittiğimiz üyelerimize de söylemiştik. Şimdi protokolümüzün de bakış açısı çok olumlu. Eğer kısa zamanda yapabilirsek en güzel şeyi yapmış olacağız.”

ÇOCUKLARIMIZI KAYNAŞTIRACAĞIZ

“Öncelikli hedeflerimizden birisi de şehit ve gazi çocuklarımızı bir araya getirerek kaynaştırmak. Bununla alakalı bazı planlarımız var fakat bir ileri iki geri gidiyoruz… Biliyorsunuz; pandemi yeniden patladı… Anne-babalar, şehit eşleri ve gaziler olarak biz birbirimizi tanıyoruz fakat bizim amacımız; çocuklarımız da bir araya gelsin… Tek olmadıklarını, onun babasının da şehit veya gazi olduğunu öğrensinler. Aynı camiadan olduklarını bilsinler istiyoruz. Böyle çalışmalarımız olacak inşallah.”