Haber: Atahan Gezer

Mandacı, eskisehir.net’in sorularını yanıtladı. Mandacı’ya parti olarak hangi ittifakta yer aldıkları da soruldu. Cumhur İttifakı’nın ülkenin sorunlarını çözemez hale geldiğini, Millet İttifakı’nın ise çözüm önerisi olmadığını öne süren Mandacı, her iki ittifakı da desteklemediklerini söyledi.

İşte Mandacı’nın konuşmasından öne çıkan satırbaşları;

Kamuda muazzam derecede bir israf var

“Biz Yeniden Refah Partisi olarak Cumhur İttifakı’nı ele aldığımızda; 20 yıldır ülke yönetiyorlar. Baktığımız zaman bizim olmazsa olmazımız denk bütçedir. 20 yıldır denk bütçe oluşturulamadı. Bizim olmazsa olmazımız insanların alım gücünün artmasıdır. İnsanlar bir türlü alım gücünü yükseltemediler. Hatta daha aşağıya düşürdüler. Bizim olmazsa olmazımız kamudaki israfın önlenmesidir. Şu anda ‘itibar sahibi olacağız’ diye kamuda muazzam derecede bir israf söz konusu.”

Avrupa Birliği’nden yana değiliz

“Dış politikada biz Avrupa Birliği’nden yana değil İslam Birliği’nden yanayız. Şu an ki mevcut hükümet İslam Birliği konusunda en ufak bir adım atmıyor. Avrupa Birliği’ne girme adına birçok yasaları da geçirdi. Dolayısıyla bizler Yeniden Refah Partisi olarak Cumhur İttifakı’nın yapmış olduğu bazı hayırlı işler var. Evet, onları tebrik ediyoruz, takdir ediyoruz.”

O insanların Türkiye’de konuşlanmaları projenin parçası

“Fakat tarımda, hayvancılıkta, dış politikada ve özellikle göçmen sorununda adeta Avrupa’nın, Amerika’nın karıştırdığı ülkelerdeki o insanların vatanlarından ayrılıp Türkiye’de konuşlanmalarını bir projenin parçası olarak görüyoruz. Dolayısıyla Cumhur İttifakı’nı yapmış olduklarını –ekonomi yönünden, hayvancılık yönünden, dış politika yönünden- yeterli bulmuyoruz. Zaten ülkemizin geldiği nokta da bunu açıkça ifade ediyor. Dolayısıyla biz Cumhur İttifakı’nın politikalarını beğenmediğimiz için Cumhur İttifakı’na yaklaşmıyoruz.”

‘Irak’a düşecek ilk bombayla 8,5 milyar hesabımıza yatacak’

“Millet İttifakı’na gelince; şu anda Millet İttifakı’nın içerisinde beş tane siyasi parti var. Bu beş siyasi partinin içerisinde mevcut hükümette ekonomi bakanlığı yapmış, Avrupa Birliği bakanlığı yapmış, borç faiz ekonomisini sürdürmüş, ‘Irak’a düşecek ilk bombayla 8,5 milyar hesabımıza yatacak’ deyip; adeta dış politikayı hazinenin bütçesine düşecek parayla o insanların, o masumların kanı üzerinden bir ekonomi yürütmesi, Millet İttifakı’nın içerisinde yer alan bir tane siyasi partinin bizimle uzaktan yakından kesinlikle ekonomi yönünden anlaşması mümkün değil.”

‘Ya, biz geçmişte şunu şunu yaptık ama yanlış yaptık’

“Peki, yine aynı ittifakın içerisinde bir siyasi parti daha var. O da bu ülkede dışişleri bakanlığı yapmış, başbakanlık yapmış. Şu an ki mevcut hükümetin dış politikasını eleştiriyor, ekonomisini eleştiriyor. E peki bu Suriye problemi senin dışişleri döneminde yaşanmadı mı? Sizler Amerika’nın ajandasıyla Esad’ın karşısına çıkmadınız mı? Dolayısıyla Suriye’nin ve civar ülkelerin bu hale gelmesinde sorumlu olduklarını düşünüyoruz. Bununla alakalı bir pişmanlık da görmüyoruz. ‘Ya, biz geçmişte şunu şunu yaptık ama yanlış yaptık’ dediklerini de görmüyoruz.”

Manevi değerlerimizi hiçe sayan partiler…

“Onun arkasından yine bu siyasi partilerin içerisinde, Millet İttifakı’nın içerisinde ülke insanımızın milli ve manevi değerlerini hiçe sayan siyasi partilerin de olduğunu görüyoruz. Bizim milli ve manevi değerlerimiz olmazsa olmazımızdır. Bunlara hiç kimse hakaret edemez. Kimse bunlara laf söyleyemez. Bizler Çanakkale Savaşı’nı bu ruh ile bu maneviyat ile kazandık. Bizler Kurtuluş Savaşı’nı bu ruh ve maneviyat ile kazandık.”

20-25 yaşında gencimiz niçin canını versin?

“Yoksa eğer ki bizim manevi duygularımız olmasa, 20 yaşında… Bakın; beş tane yiğidimiz, aslanımız şehit oldu. Peki, bu şehitlik makamı olmasa, bu maneviyat olmasa 20-25 yaşında gencimiz niçin canını versinler? İşte bu ruh uğruna nasıl ki Çanakkale’de bu can verildi; nasıl ki Kurtuluş Savaşı’nda bu can verildi; işte biz onların yapmış olduğu bu mücadelenin mirası üzerinde oturuyoruz. Dolayısıyla bizim mukaddesatımıza laf söyleyen bir siyasi oluşumun içerisinde olmamız da söz konusu olamaz.”

Biz Milli Görüş İttifakı diyoruz

“Onun arkasından teröre destek veren, terörle etle tırnak gibi olmuş; belki şu anda masada gözükür vaziyette yok ama adeta onları arkadan destekleyen bir siyasi oluşum da şu an gözüküyor. Dolayısıyla biz Yeniden Refah Partisi olarak Millet İttifakı’nın içerisinde olan siyasi partilerde de elbette anlaşma hususunda oturulup bir konsept üzerinde anlaşılır ama temelde bizim çok ayrı noktalarımız var. Özellikle dış politikada ve ekonomide… Hiçbir tanesi ‘Biz borç, faiz ekonomisinden vazgeçeceğiz’ demiyorlar. Hiçbir tanesi ‘Biz dış politikada Avrupa Birliği’nden vazgeçeceğiz’ demiyorlar. Dolayısıyla biz Yeniden Refah Partisi olarak ‘Ne Cumhur İttifakı ne Millet İttifakı’ diyoruz. Seçmenimizi adeta karpuz gibi ikiye böldüler. Bir taraf sorun yumağı; ülkenin sorunlarını çözemez hale gelmiş. Öbür tarafta da çözüm önerileri olmayan bir siyasi oluşum var. Biz Yeniden Refah Partisi, Milli Görüşçüler olarak ne Cumhur İttifakı ne Millet İttifakı diyoruz. Biz Milli Görüş İttifakı diyoruz.”