Mahmudiye’de bulunan Kaymazyayla Mahallesi ekolojik gıdalara ev sahipliği yapıyor. Kaymazyayla ve Kaymaz Mahalleleri Doğal Yaşam Tarımsal Kalkınma Kooperatifi üyeleri sağlıklı gıdayı sofralarda buluşturuyor. Erişte ve kuskuslar meşhur. Bundan dolayı köy ‘Makarna Köyü’ olarak da adlandırılıyor. Ürünleri sadece Kaymazyayla’dan değil aynı zamanda online olarak da satın alabilirsiniz. Kooperatif Üyesi Nesibe Yavuz aynı zamanda babaannesi Nesibe Hatun’un hikayesini ve yaptıkları çalışmaları anlattı.

Nesibe Yavuz-Nihal Pazar

120 yıllık Nesibe Hatun Evi

Nesibe Hatun’un torunu Nesibe Yavuz öncelikle Balkanlardan Mahmudiye’ye göç eden ve savaşta askerlere birçok pantolon, gömlek diken; atalık tohumların yetişmesini sağlayan babaannesinin hikayesini anlattı.

“Babaannem, Balkanlardan Mahmudiye’ye 1914 yılında gelmiş. Çok güçlü ve ilginç bir hikayesi var. Göç ederken mallarını hızlıca paraya çeviriyor. Un alıyor, arabalarına unları yüklüyor. Anadolu’ya gelen göçmenlere ekmek pişirip ekmek dağıtıyor. Biz de onun hikayesinden yola çıkarak köyümüzde bir kooperatif kurduk. Altı ay önce kuruldu. Aslında öze dönüş; sağlıklı yaşam projesiyiz. Köyde kooperatif olarak kerpiç evlerimizi restore ediyoruz. Unuttuğumuz değerleri ön plana çıkartıyoruz. Tarladan kaşığa kadar kendimiz üretiyoruz. Buğdayımız ata tohumu. Nesibe Hatun aynı zamanda atalık dediğimiz yerli tohumları da yanında Türkiye’ye getiriyor. Nesibe Hatun’un kullandığı dikiş makinesi var. Cumhuriyet döneminde askerlere o makineyle gömlekler, pantolonlar dikiyor ve Polatlı’ya kadar at arabasıyla götürüyor. Yorganına kadar her şeyi dokumuş. El becerisi de çok yüksek. Atatürk o zamaanlar köyde kalmış ve Nesibe Hatun ile tanışmış. Gazi Mustafa Kemal Atatürk babaanneme şunu söylüyor, “Size bir madalya vereceğim.” Nesibe Hatun ise kabul etmiyor ve şunları söylüyor, “Ben onu hak etmedim. Dağda bayırda koşan askerlerimiz hak etti.”  Aslında hikayesi dokunaklı ve sürükleyici ve biz de anısını yaşatmaya çalışıyoruz. Eşi yani dedem de başarılarından dolayı madalyalı bir yaver. Kaymazyayla’da anıt mezarı bulunuyor. Burayı Nesibe Hatun müzesi yapacağız. Ayrıca Nesibe Hatun ile ilgili belgesel ve kitap çalışmalarımız da var.”

Ürünler kooperatif önünde sergileniyor

Yurt dışına ihraç edilen erişte ve kuskuslar

Kaymazyayla ve Kaymaz Mahalleleri Doğal Yaşam Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Nihal Pazar ürün çeşitliliği ve kooperatifin gelişim sürecini anlattı. “Köylümüze destek olalım istedik. Ev hanımıyım. 30 yıllık İstanbul yaşantımdan sonra köye geri döndüm. Salça, kahvaltılık, tarhana, makarna ve kuskus gibi ürünlerle ekonomilerine katkıda bulunuyorlar. Çeşit çeşit; kırmızı lahanalı, pancarlı, enginarlı, kuşkonmazlı erişte ve kuskuslarımız mevcut. Yurt dışına; Almanya, Fransa, İngiltere ve Katar’a ihraç ettik. Markamız da ‘Neşeli Kuskus’. Üniversiteden mezun gençlerimiz de buraya gelerek ‘Genç Çiftçi Projesi’ kapsamında üretime katkıda bulunuyorlar.”

Ayda beş ton mantar üretimi

Kooperatif üyesi Batuhan Akyol ‘Köye Dönüş Projesi Genç Çiftçi Girişimi’ kapsamında mantar üretiyor. Akyol, “Burası kendi köyümüz. Dedemin, babamın köyü. Üniversiteden sonra özüme dönmeye karar verdim, araştırdım ve bu projeden yararlandım.  Pandemiden dolayı yeni üretime başladık. Kompost malzemelerimizi sipariş ettik. Tek tip beyaz şapkalı kültür mantarı üretiyoruz. 90 metre kare üretim sahası var. Aylık beş ton civarında mantar üretiyoruz.” sözlerini aktardı ve her genç girişimcinin bu tarz projelerden faydalanmasının önemini belirtti.

Mantar Üretim Tesisi

HABER-MERVE AKMAN