Sanatseverlerin merakla beklediği, Türkiye’de ilk defa OMM’da sergilenen “performans makinesi” ADA, dansçı Li Kehua’nın eşliğinde ziyaretçilerin aktif katılımıyla hayat buldu.

Karina Smigla-Bobinski’nin ADA eseri nanobiyoteknoloji dünyasından gelmiş, kendi kendini oluşturan, ruhu olan ve ziyaretçileri tarafından harekete geçirilmeyi bekleyen endüstri sonrası bir yaratığa benzer. Etkileşimli kinetik heykel ADA, helyumla doldurulmuş, odada serbest gezinen, duvarlarda, tavanda ve zeminde izler bırakan kömür çubukların batırılmış olduğu şeffaf, zar gibi bir küreden oluşan interaktif bir “sanat yapma” makinesidir. Ziyaretçiler tarafından harekete geçirilen bu kürenin yaşayan bir enerjisi vardır. OMM’un teknoloji ve sanatı bir araya getiren projeler gerçekleştirme misyonu ile örtüşen yeni sergisi ADA, 12 Nisan 2020’ye kadar ziyaret edilebilecek.

İlk bilgisayar prototipinden Karina Smigla-Bobinski’nin ADA’sına

Karina Smigla-Bobinski’nin ADA eseri, ismini dünyanın ilk bilgisayar programcılarından biri olarak tanınan Ada Lovelace’tan alır. 19. yüzyılda Charles Babbage ile birlikte ilk bilgisayar prototipini geliştiren Ada Lovelace, babası Lord Byron’ın romantik mirası ile matematiği birleştirdiği ortak bir yaşam oluşturur. Adeta bir sanatçı gibi şiir, müzik, resim gibi sanat eserleri üretebilecek bir makine yapmaya niyetlenen Lovelace’in bu ideolojisini Karina Smigla-Bobinski ADA eserinde günümüze taşır. Sergi alanının beyaz duvarları, bu küreye bağlı siyah kömürlerin oluşturduğu çizimler ve işaretlerle dolmaya başladıkça karmaşık bir yapı ortaya çıkar. Her ne kadar ziyaretçi ADA’yı kontrol etmeye çabalasa da kompozisyonun biçimi önceden hesaplanamaz. Görsel olarak deneyimlenen bu hareket bir bilgisayar tarafından standart verilmiş bir komutun çıktılarına benzer.

Eleştirmen Arnd Wesemann’ın “hayat dolu bir performans makinesi” olarak tanımladığı ADA, biyoteknoloji ile ilgili günümüzdeki tartışmalarla da doğrudan ilgilidir. Bu etkileşimli kinetik heykel, sanatçı ve ziyaretçinin deşifre edemeyeceği izler bırakır. Yaratıcısı insan olan ADA’nın yarattığı bu karmaşık çizimler sadece çağrışımlarla deşifre edilebilir. ADA’nın sergilendiği süre boyunca oluşacak, sembolik dilinin deşifre edilmesi insan iletişiminden alışık olduğumuz "kodlama" sistemiyle katılımcılara bırakılacak. Kendi kendini gerçekleştirmesiyle İsviçreli heykeltıraş Tinguely'nin Méta-Matic heykellerini anımsatan ADA, yaratıcı eylemleri olan sanatçı-heykeltıraş olmasıyla ondan farklılaşır.

Lovelace’ın bilgisayarlar için kurduğu şairane hayaller nasıl standart komutların ötesine uzandıysa, Smigla-Bobinski’nin ADA’sı da makinelerin gizli, yaratıcı yeteneklerini gün yüzüne çıkarıyor. ADA, tüm bu özellikleriyle kendini OMM ziyaretçilerinin yorum gücüne bırakarak 15 Şubat - 12 Nisan 2020 tarihleri arasında Eskişehir’de hayat bulacak.

Müze biletine ek olarak ADA sergisi bilet ücreti tam ve öğrenci 10 TL’dir. 12 yaş ve altı ziyaretçiler ücretsiz olarak ADA sergisini ziyaret edebilecekler.

Karina Smigla-Bobinski Hakkında

Yaşamını ve çalışmalarını Münih’te sürdüren Karina Smigla-Bobinski, Krakow(Polonya) ve Münih(Almanya)’te sanat ve görsel iletişim eğitimi aldı. Bilim, sezgi, ifade ve biliş gibi farklı duyular arasında hareket eden sanatçı, analog ve dijital medya sanatçısı olarak işlerini üretiyor.

Karina'nın çalışmaları kinetik sanat, çizim, video, yerleştirme, boyama, performans ve heykel arasında da bir köprü kuruyor. Eserleri ile Karina, malzemeyi, zaman içindeki hareketini ve sonuçların üzerindeki etkisini ön plana çıkarıyor.

Çalışmaları, Şangay'daki (Çin) Ming Çağdaş Sanat Müzesi, Mattress Factory - Çağdaş Sanat Müzesi

/ Pittsburgh (ABD), Paris'teki Grande Halle de la Villette (Fransa), Ithra - Kral Abdulaziz Dünya Kültür Merkezi / Dhahran (Suudi Arabistan), Dublin (İrlanda) Bilim Galerisi, Suwon (Kore) IPARK Sanat Müzesi, Moskova'daki GARAGE Çağdaş Kültür Merkezi (Rusya), ZERO1 Bienali Silikon Vadisi (ABD),

São Paulo ve Rio de Janeiro'daki (Brezilya) FILE Elektronik Dil Uluslararası Festivali, Liverpool (İngiltere) FACT Sanat ve Yaratıcı Teknoloji Vakfı, Busan Bienali (Güney Kore), Münih'teki Muffathalle (Almanya), Bangkok Üniversitesi Galerisi (Tayland) dahil olmak üzere 49 ülkede 5 kıtada festivallerde, galerilerde ve müzelerde gösterilmiştir.