Haber: Atahan Gezer

Bilen, eskisehir.net’in sorularını yanıtladı. Lokantacı esnafının sorunlarının konuşulduğu ve çözüm önerilerinin dile getirildiği programda Bilen, Eskişehirlilere oruçlarını haftada bir de olsa lokantalarda açma çağrısında bulundu.

İşte programdan öne çıkan satırbaşları;

Dilek tutmaktan başka bir şey yapamıyoruz

“Pandemi süreci ve zam yağmuru altında lokantalarımız fiyatlarımızı dengeleyerek, halkımızın da alım gücünü öngörerek ayakta kalma mücadelesi veriyor. Ürün çeşitliliğini azalttılar. Önceden zengin ürün çeşitliliği vardı. Daha satılabilir, yarına kalmayacak… Artık parmak hesabı yapmaya başladık. Dilek tutmaktan başka bir şey yapamıyoruz. Hükümet yetkililerine sesleniyoruz; bunu kontrol etmeleri gerekiyor.”

Daha somut ve yere basan destekler istiyoruz

“Geçtiğimiz günlerde KDV oranlarını düşürdüler. Maalesef bizim lokantalarımızda KDV’leri düşürmediler. Halka yansıttılar sadece, bizim KDV’lerimiz yüzde sekiz kaldı. Pandemi sürecinde esnaf lokantalarımızda bunu yapabilirlerdi diye düşünüyorum. Daha somut ve yere basan destekler istiyoruz. Stopaj vergilerimiz gerçek manada bize çok ciddi bir yük getiriyor, KDV’ler çok ciddi yük getiriyor.”

Esnaf teşkilatının ne kadar cılız olduğunu gördük

“Pandemide gördük; yasalar nezdinde esnaf teşkilatının ne kadar cılız olduğunu gördük… Anayasa’nın 173’ncü maddesi gözden geçirilmeli... Anayasa’nın 173’ncü maddesi demiş ki; ‘Devlet, esnaf ve sanatkârını koruyucu ve kollayıcı tedbirler alır.’ Ama ne kadar korur? Nereye kadar korur? Nasıl korur? Ucu açık… Bunun açılımını yapmamış. Bu süreçte biz bunun çok sıkıntılarını yaşadık.”

Esnaf Bakanlığı mutlaka olmalı

“Esnaf Bakanlığı mutlaka olmalı… Sorunlarımızı direkt dile getirebilmeliyiz. Çünkü bugüne kadar hep ‘veren el’ olmuş esnaf teşkilatı… Bugüne kadar hiç devletine el açmamış… Pandemi sürecinde 18 aya yakın kapalı kaldı dükkânlarımız… Bu süreçte ne kadar savunmasız olduğumuzu gördük. Aldığımız destekler çok yetersiz kaldı bu süreçte.”

Bir nebze de olsa destek olmuş olurlar

"Eskişehir halkı çok duyarlı… Ramazan ayı malum yaşıyoruz. Eskişehir halkı dayanışmayı çok iyi biliyor. Geçmiş Ramazanlar bunu yaşadık. Fitre, zekâtını sağ olsunlar; ihtiyaç sahibi esnaf arkadaşlarımıza destek, yardımcı oldular. Bu Ramazan’da da olacaklarını düşünüyorum. Burada Eskişehirlilerden; bütçeleri dahilinde, esnaf lokantalarımızda haftada bir de olsa oruçlarını orada açarlarsa ayakta kalmamız için bize bir nebze de olsa destek olmuş olurlar. Bunu da yapacaklarına inanıyorum.”

Faizsiz kredi desteğine ihtiyacımız var

“Çok acil faizsiz kredi desteğine ihtiyacımız var. Sigorta ve vergi daireleri banka hesaplarımıza tedbirler koymuş durumdalar; bunlar ivedilikle kaldırılmalı. Çünkü zaten günlük geçiniyor esnaf… Bir birikimimiz yok… Esnaf; el emeğiyle, günlük sermayeye sahip insanlar. Kısıtlı sermayesiyle günlük iş çeviren insanlar. Dolayısıyla POS cihazından düşen hasılat, banka tarafından tedbir konulunca sabah alışveriş için sıkıntılı bir süreç yaşıyoruz. Dolayısıyla bu tedbirler kalkmalı.”

Faizler anaparayı geçmiş durumda

“Bir vergi barışı mutlaka getirilmeli… Ödenebilir bir şekilde, uzun vadeli… Faizler anaparayı geçmiş durumda şu anda. Öyle büyük bir sıkıntı içerisinde ki esnafımız; kredi çekemiyor. Çünkü sicili bozuk… Sicil affına ihtiyacı var. Bunları gözden geçirerek eğer bize destek olurlarsa; sicil affı, vergi barışına acil ihtiyacımız var.”