Eskişehir'in en büyük ilçesi Sivrihisar, kültürü ve yemekleriyle her dönem turistlerin ilgi odağında kalmaya devam ediyor. 

Sivrihisar Eskişehir’in en büyük ilçesidir. İlçe merkezi, Ankara, Eskişehir ve İzmir karayollarının kesişme noktası üzerindedir.  Çal Dağı’nın uzantısı olan volkanik bir kaya kütlesinin eteğinde, gökyüzüne doğru yükselen sivri kayalıklarıyla dikkat çeker. İlçeye ismini bu kayalıklar vermiştir. Kayalıkların Hisarönü-Balkayası mevkiinde Eskişehir Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü’nce boyalı kaya resmi tespit edilmiştir. Kaya yüzeyine kırmızı boya ile at, insan ve köpek figürlerinden oluşan bir sahne resmedilmiştir. Turizmde marka kent olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Sivrihisar, Eskişehir’in en büyük ilçesidir. Çal dağının uzantısı olan volkanik bir kaya kütlesinin eteğinde, gökyüzüne doğru yükselen sivri kayalıklarıyla dikkat çeker.  Ankara, İzmir ve Eskişehir yollarının kesişme noktasındadır. Eskişehir’e 100,  Ankara’ya 135,  Afyonkarahisar’a 120,  İzmir’e 448,  İstanbul’a 427, Çanakkale’ye ise 520 kilometre uzaklıktadır. Tarihi, kültürü, doğası ve turizmiyle Nasreddin Hoca’nın da dediği gibi Dünyanın Merkezi olan Sivrihisar,  Özgün mimari dokusu, tarihi eserleri, önemli şahsiyetleri, kültürel değerleri, doğa sporları, doğal ve yaban hayatı, endemik türleri içeren flora ve faunasıyla, keşfedilmemiş bir turizm beldesidir.

DOĞA HARİKASI MEKANLAR

Tarihi yolların kesişme noktasında Friglerden, Romalılardan, Selçuklulardan, Osmanlılardan devraldığı birçok miras ile ziyaretçilerin ilgisini çeken Sivrihisar,  ünlü kral yolunun geçtiği ve Kibele tapınağının bulunduğu Pessinuss, üç kıtadan kuşların konakladığı Balıkdamı Kuş Cenneti, Anadolunun en büyük ikinci kilisesi Ermeni Kilisesi  Surp Yerortuyun ve başta Anadolu’nun en büyük ahşap direkli Camilerinden Ulu Cami olmak üzere onlarca tarihi camii, mescit, çeşme, hamam, eski mahallelerde zamanın donup kaldığı hissini verecektir. İncili küpesi, cebesi, 5 bacalı kilimi ve asırlar boyu çeşitli uygarlıkların uğrak yeri olması nedeniyle Sivrihisar zengin mutfak kültürünün özelliklerini taşımaktadır. Keşfetme arzusu ile yollara düşmüş olanların, gezginlerin, yepyeni tatlar peşinde olanların, tarihin ayak izlerinden yürümek isteyenlerin ve huzur arayanların durağıdır Sivrihisar. Sivrihisar İlçesi İç Anadolu Bölgesinin Kuzeybatı bölgesinde yer alır. Kuzeyden Karadeniz, Kuzeybatıdan Marmara, Batı ve Güneybatıdan da Ege coğrafi bölgeleri ile komşudur. Arazilerinin büyük bir kısmı ova görünümünde ise de, yer yer yüksek dağ ve kayalıklar arazide düzlüğü bozmaktadır. En önemli yükseltiler Sivrihisar dağlarıdır. Bu dağların en yüksek olanı Çal dağıdır. Diğer önemli dağ ve tepeler ise Arayıt dağı, Boztepe, Büvelik Tepe ve Yediler Tepesidir. İlçemizin başlıca akarsuyu Sakarya nehridir.

ENFES LEZZETLERİ SİZLERİ BEKLİYOR

Giysi İncili küpesi, cebesi, 5 bacalı kilimi ve asırlar boyu çeşitli uygarlıkların uğrak yeri olması nedeniyle Sivrihisar zengin mutfak kültürünün özelliklerini taşımaktadır. Keşfetme arzusu ile yollara düşmüş olanların, gezginlerin, tarihin ayak izlerinden yürümek isteyenlerin ve huzur arayanların durağıdır Sivrihisar. Sivrihisar Yemekleri İlçe, tarih boyunca çeşitli medeniyetlere kucak açması ve asırlar boyu çeşitli uygarlıkların uğrak yeri olması nedeniyle Zengin bir mutfak kültürünün özellikleri taşımaktadır. Yurdumuzun kilit bölgesinde bulunması, kuzeyden-güneye ve doğudan-batıya geçiş yolu üzerinde yer alması nedeniyle çeşitli medeniyetlerin yemek kültürleriyle büyümüş ve gelişmiştir. Tarihi zenginlikler ile çeşitli kültürlerin Sivihisar`da yaşaması bu şirin ilçemizi yeme içme kültürünü geliştirmiş ve ilçeye apayrı bir zenginlik katmıştır. Sivrihisar’da enfes lezzetleri sizleri bekliyor.

ÖNEMLİ ŞAHSİYETLERİ

Nasreddin Hoca, Aziz Mahmud Hüdayi, Hızır Bey Çelebi, Sinan Paşa, Mehmet Kaplan (Edebiyatçı), Çandarlı Kara Halil Hayreddin Paşa, Şeyh Seyyid Mahmud Süzani, Ahmed Hamdi Efendi, Şeyh Baba Yusuf… Ayrıca Selmani Farisi, Şeyh Abdül Vehhab Hazretleri gibi şahsiyetlerde Sivrihisar’da yaşamış sahabelerdendir.

MEŞHUR LEZZETLERİ

Sivrihisar Dövme Sucuğu, Sivrihisar Pekmezi, Muska Baklava, Patlıcan Reçeli, Su Böreği, Sivrihisar Sarması, Kelem Dolması, Güveç, Bamya Çorbası, Sivrihisar Baklavası, Ballı Gözleme, Arabaşı…

Kaynak: Sivrihisar Belediyesi