Merve Akman’ın konuğu olan Türk Harb-İş Sendikası Şube Başkanı Hasan Atak, Eski adıyla Hava İkmal Merkezi olan Eskişehir Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü’nün milli sermayeye yıllık 261 milyon lira katkı sağladığını belirterek “Eskişehir’de Cumhurbaşkanı, Başbakanımız ziyarette bulunuyor. Merkezi yönetim, Vali açıklama yapıyor. TAİ mesela bu gibi kuruluşlar anlatılırken Eskişehir Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü ya da Eskişehir Hava İkmal’in adı hiç geçmiyor. Biz 1926 yılında çok basit bir uçak tamirhanesi olarak kurulmuşuz. O günden bu güne kadar şu anda geldiğimiz nokta F-4, F-5, F-16 ve olurda alırsak F-35’lerin fabrika seviyesindeki bütün bakımlarını yapabilecek nitelikte bir fabrikayız. Türkiye’de havacılık sektörüne yön verebilecek, bunun yan sanayisini oluşturabilecek, Eskişehir’de birçok firmayı çekebilecek ve konuşlandırabilecek bir bölgedeyiz. Böyle bir işyerinin sadece Hava İkmal Bakım Merkezi olarak tanınması mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Eskişehir Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü’nün daha çok tanınabilmesi için bir ‘havacılık çalıştayı’ planladıklarını belirten Atak “Eylül ve Ekim ayı gibi tasarlıyoruz. Şöyle bir şey yapacağız; yaptığımız çalışmada sadece yerel ve merkezi yöneticileri değil, Türkiye genelinde bütün siyasileri, iktidar muhalefet ayırmadan Eskişehir’e davet etmek istiyoruz. Biz böyle bir şey yapıyoruz. Buyurun gelin demek istiyoruz “ sözlerini dile getirdi.

F-35 ESKİŞEHİR’E ON İKİ MİLYAR DOLAR GETİRECEK

Son günlerde gündemde olan F-35 krizi ile ilgilide konuşan Atak “Trump mesela bir açıklama yapıyor. Emin olun Eskişehir halkı Trump’ın yaptığı bu açıklamanın direkt Eskişehir’i etkilediğinin henüz farkında değil. Eskişehir F-35 projesi hakkında, özellikle proje alındığından bu tarafa son üç, dört yıldır bütün çalışmaların yapıldığı il. Bütün çalışmaların yapıldığı merkezde, eski adıyla Hava İkmal Bakım Merkezi, şu andaki adıyla Birinci Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü” dedi.

 F-35 projesi için Eskişehir’de ciddi bir yatırımın yapıldığını ifade eden Atak “Bunun için ayrı bir hangar inşa edildi. Altyapısı tamamen tamamlandı. Bütün koruma işleri bitti. Eğer olur da proje gelirse, F-35’lerin konuşlanacağı, F-35 uçak motorlarının konuşlanacağı hangarımız hazır vaziyette. Teslimi de bir ay içerisinde yapılacak vaziyete gelmiş şekilde. Fakat bununla ilgili büyük bir belirsizlik var. Olsaydı ne olurdu? Ben şunu söyleyeyim; yaklaşık olarak on iki milyar dolarlık bir yatırımdan bahsediyoruz. Bu yatırımın tamamı Eskişehir kaynaklı olacak. Eskişehir’e gelecek. Eskişehir’e iki avantaj olacaktı, bir; alacağımız F-35 uçaklarının motorlarını tamamen kendimiz monte edecektik. Bir montaj hattından bahsediyoruz. İkincisi de; bizim havacılıkta depo seviyesi bakım dediğimiz bakımının, Avrupa da F-35 alan bütün ülkelerin depo seviyesi bakımlarında rakip biz olacaktık. Biz yapacaktık” sözlerini kaydetti.