Kurum çalışanlarının katıldığı seminerde, Prof. Dr. Hasan Fehmi Töre tüm dünyada bir numaralı ölüm sebebi olan koroner kalp hastalıkları hakkında detaylı bilgiler verdi. Kalbe yetersiz kan ve oksijen gelmesi sonucu oluşan göğüs ağrısını ifade eden “Anjina Pektoris” terimini açıklayan Prof.Dr. Hasan Fehmi Töre, koroner arter damarlarının daralmasına bağlı olduğunu örneklerle anlattı. Yanlış ya da aşırı beslenme sebebiyle yaygınlaşan obezite, buna bağlı gelişen hipertansiyon ve diyabet, genç yaşlarda artan sigara kullanımı, tembellik ve stresin kalp- damar rahatsızlıklarındaki risk faktörleri olduğuna değindi. Prof.Dr. Hasan Fehmi Töre, “Tüm bunlardan korunmak için beslenmeye dikkat edilmesi gerekiyor. Aşırı yağlı ve kalorili yiyecekler tüketilmemeli. Ayrıca düzenli olarak da egzersiz yapılmalı.” ifadesini kullandı.

KORONER KALP HASTALIKLARINDA TANI VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Prof. Dr. Hasan Fehmi Töre, hastalık tanılarının konulabilmesi için kardiyoloji muayenesinin mutlaka yapılması gerektiğini söyledi. Dr. Töre, konuşmasına ”Hekim tarafından gerçekleştirilen fizik muayene ve şikayetlerin dinlenmesi sonrasında EKG, eforlu EKG ve bu sonuçlarına göre koroner kalp hastalığı olup olmadığının tam olarak anlama, arada daha birçok tetkikler olmasına rağmen koroner anjiyografi ile anlaşılır. %100 tanı istiyorsak koroner anjiyografi yapılması gereklidir. Koroner anjiyografi sadece tanı koymamızı sağlamıyor, aynı zamanda hangi damarda, damarın neresinde ve yüzde kaç darlık olduğunun da tespitini sağlayarak, tedavinin nasıl uygulanacağını bildiriyor.” sözleriyle açıklamada bulundu.

Konuşmasında gerçekleştirilen ilaç tedavileri, anjiyoplasti, bypass gibi tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Hasan Fehmi Töre, kalp hastalıklarında yeni bir tedavi yöntemi olan “ EECP -Güçlendirilmiş Harici Kalp Pompası” hakkında da bilgi verdi. “Türkiye’de sadece 9 tane olan, bölgede ve Eskişehir’de yalnızca Gürlife Hastanesi’nde bulunan EECP cihazı ameliyatsız, doğal bypass gerçekleştiriyor. Daralmış veya tıkanık olan damarların uç kısımlarında yeni kılcal damarlar oluşmasına olanak vererek bu darlıkların doğal olarak açılmasını sağlıyor. Kalp yetmezliği olan, ameliyat olamayan, damar tıkanıklığı sebebi ile felç geçiren hastalar için faydalı bir tedavi yöntemi. Hastalarımızı Özel Gürlife Hospital’da bu cihazla tedavi edebiliyoruz.” açıklamasını yapan Prof. Dr. Hasan Fehmi Töre sunum bitiminde katılımcı sorularını yanıtladı.