Atahan Gezer

Eskişehir’de yapılan Basın Konseyi Yüksek Kurul toplantısının ardından konuşan Başkan Pınar Türenç, “Sansür Yasası” olarak da adlandırılan “Dezenformasyonla Mücadele Yasası”na ilişkin, “Bu yasa 20 yılda neden hazırlanmadı?” sorusunu kamuoyuna yönelterek, “Seçime 6 ay kala neden bu yasa çıkarıldı? Bu yasayla son 6 ayda yaşanan olaylar kamuoyunda bilinmeden seçime gidilmek isteniyor” diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi Haller Gençlik Merkezi Seminer Salonu’nda gerçekleşen Basın Buluşması’nda konuşan Türenç, “Sansür Yasası” olarak adlandırdıkları ve çekinceleri bulunan “Dezenformasyonla Mücadele Yasası” ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

“Seçim sandığına giden yol biraz daha taşlı ve sıkıntılı”

Türenç, 1975 yılından beri gazetecilik yaptığını dile getirerek, “Böyle bir dönem yaşamadım. 1956 yılında çıkarılan yasada da 1 ile 3 yıl arasında hapis cezası var. O yasanın bir başka versiyonu bugüne getiriliyor. 20 yıldır bu yasa neden hazırlanmadı? Çünkü seçimler çok kolay kazanılıyordu. Seçime 6 ay kala neden bu yasa çıkarıldı? Çünkü seçim sandığına giden yol biraz daha taşlı ve sıkıntılı. Hukukçular, ‘Bu kanun, savaş halinde bile çok dar bir şekilde uygulanabilir’ diyor. Türkiye savaşta mı? İktidarın çizdiği tabloda Türkiye güllük gülistanlık…” değerlendirmesinde bulundu.

“Üstümüzde giyotin varmış gibi bir süreç yaşamamız isteniyor”

“Olağan hukuk döneminde bu kadar belirsiz ve öngörülemez şekilde bir yasanın çıkması normal mi?” diyen Türenç, “Bunun için de hapisse hapis. Hukuksuzluksa, evet. Korkutmaysa, sonuna kadar… Yıldırma, sonuna kadar… Eğer herkes otosansür uygularsa zaten yok olmaya başlayan düşünce özgürlüğümüz ve gerçeğe ulaşma hakkımız elimizden alınıyor… Bu haklar anayasal teminatlar altında olan haklardır. Anayasa’nın da teminatı bir tarafa konuyor. Bu yasayla üstümüzde bir giyotin varmış gibi bir süreci yaşamamız isteniyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Bu yasayla son 6 ayda yaşanan olaylar, gerçekler kamuoyunda bilinmeden seçime gidilmek isteniyor” dedi.

“Basın Buluşması”na, Konsey Onursal Başkanı Oktay Ekşi, 2. Başkan Dr. Başar Yaltı, Yüksek Kurul Üyeleri Atilla Gökçe, Yazgülü Aldoğan, Misket Dikmen, Doğan Satmış, Genel Sekreter Mustafa Eşmen, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Basın Konseyi İnternet Temsilcisi Tülay Şubatlı, Çağdaş Gazeteciler Derneği Zonguldak Şube Başkanı Ali Ayaroğlu ve Okur Temsilcisi İDOB Korist Sanatçısı SANSEV Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Faruk Cem Şenler katıldı.