Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü konfeksiyon atölyelerinde, üç boyutlu yazıcılar kullanılarak koruyucu maske ve yüz siperliği üretimi yapılıyor. Yüz maskesi üretiminde iki kat spundbond ve bir kat meltblown nonwoven (SMS) malzemeden oluşan üç katlı yapı kullanılmaya çalışılarak kullanıcıya yüksek seviyede koruma sağlaması hedefleniyor. Malzeme temini konusunda yaşanan problemlere de çözüm üreten Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü öğretim üyeleri yüksek gramajlı spundbound ve çok katlı dokuma kumaşlardan da maske üreterek, salgın ile mücadeleye destek veriyor.

Kirliliği önlemek için disiplinler arası çalışma

Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü öğretim üyeleri, artan koruyucu maske ve yüz siperliği üretimi konusunda ortaya çıkabilecek materyal kirliliğinin önüne geçmek için de çalışmalar hedeflendiğini, maske ve siperlik ihtiyacının devam edeceğini, bu nedenle disiplinler arası çalışma uygulanarak farklı disiplinlerden akademisyenlerle çalışıldığını, geri dönüşüme uygun tasarımlar yapıldığını ve bu sayede kirliliğin en aza indirilmesinin hedeflendiğini belirtiyor.

Bu kapsamda, ürünlere ilave fonksiyonel özelliklerin kazandırılarak, standartlara uygun koruyucu özelliğe sahip, yıkanabilir, çevre dostu ve alerjen olmayan yeni maskeler geliştirilmesi hedefleniyor.