TOKİ, 2010’lu yılların başında stat yapım işine hız verdi. Pek çok kente stat yaptı. TOKİ genel olarak kent merkezlerinde kalmış eski statları arazileri karşılığı alıp yeni statlar yapıyordu. Aynı modeli Eskişehir’de uygulamak istedi. Bu doğrultuda resmi adımlar da atılmıştı. Sazova’ya 33 bin kişilik yeni stat yapacak TOKİ, eski stadın arazisine konut ve ticaret alanları yapacaktı.

NABİ HOCA’NIN ESERİ
Eskişehir, AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı’nın girişimleriyle 2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edildi. Anadolu Üniversitesi’nden hatırı sayılır bir bütçe ile başkentliği ‘kutlamaya’ başladık. Taşınan stadın yerinin ‘meydan ya da park olmasını isteyenler’ vardı. Gezi Parkı eylemleri ve yaklaşan yerel seçimler gibi nedenler iktidar üzerinde baskı oluşturdu. Ve aranan formül bulundu… Kültür Başkentliği bütçesinden TOKİ’ye stadın parası verilecek, TOKİ de araziyi ‘bizlere’ bırakacaktı.

TOKİ İKNA EDİLDİ!
Yaklaşık 120 milyon lira TOKİ’ye verildi. Ancak bu rakam elbette yeterli değildi! TOKİ’nin Eskişehir operasyonundan kazanacağı para bunun üç-dört katıydı. Yine Prof. Dr. Nabi Avcı’nın “araya girmesiyle” TOKİ ikna edildi. Ardından araziye ne olacağı tartışma konusu oldu. Meydandı, parktı, AÜ’nün yerleşkesiydi derken ‘bahçe’ olmasına karar verildi.

29 EKİM’DE AÇILABİLİR
Millet Bahçesi… İsim babası da Prof. Dr. Nabi Avcı… Yaklaşık 52 dönüme yapılan Millet Bahçesi’nin altına 700 araçlık otopark yapıldı. Eskişehir’in tam merkezinde nefes alınacak Bahçe’nin yapım aşaması neredeyse bitti. Açılışın 29 Ekim’de yapılması planlanıyor.
Cihan Yıldırım