Haber: Atahan Gezer

Yaşadığımız yüzyılda, küresel ısınma ve iklim değişikliği başata olmak üzere çevresel etkilerin artması ve doğal kaynakların hızla tüketilmesi, özellikle AB ülkeleri için, sürdürülebilir ve yeşil sanayi uygulamalarını öncelikli hale getirdi.
Bu nedenle, AB’nin çevresel taahhütleri daha geniş ve etkili bir şekilde yeniden düzenlediği Avrupa Yeşil Mutabakatı – EU Green Deal adı verilen yeni yaptırımlar; hem birlik üyesi ülkeleri hem de dış ticaret ilişkisi içinde olduğu diğer ülkeleri ekonomik açıdan önemli oranda etkileyecek.
Karbon salımını 2030'a kadar yüzde 50 azaltmayı, 2050 yılında ise sıfır düzeyine çekmeyi öngören Avrupa Yeşil Mutabakatı, her ne kadar çevreci bir girişim gibi görünse de aslında dijital dönüşümle birlikte tasarlanan yeni bir sosyo-ekonomik büyüme stratejisidir.

ESO yönetimi, Eskişehir’deki, başta ihracata dayalı sanayi sektörü olmak üzere, diğer tüm sanayi kuruluşlarının AB Yeşil Mutabakat uygulamalarından olumsuz olarak etkilenmemesi ve sanayimizin bu sürece uyum sağlayarak fırsata dönüştürmesi gerektiğini öngörmekte. Bu nedenle, ESO bünyesinde ve Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Benli’nin koordinasyonunda Sürdürülebilir ve Yeşil Sanayi birimi oluşturuldu.

Bu kapsamda faaliyetlerin gerçekleştirilmesi içinde Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Türe “ESO-Sürdürülebilir ve Yeşil Sanayi Danışmanı” olarak görevlendirildi.
Halen Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Sağlıklı Şehirler Ağı Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi olan Prof. Türe, üniversitesinde bölüm başkanlığı ve dekanlık başta olmak üzere ilgili kurullarda üyeliklerde bulundu, farklı ölçekteki belediyelerde ve STK’lara danışmanlık yaptı.
Uluslararası ve ulusal bilimsel dergilerde çok sayıda makalesi, uluslararası-ulusal bilimsel toplantılarda sunduğu çok sayıda bildirileri var. Kitaplarda editörlük ve yazarlıklar, çok sayıda projelerde yaptığı görevlerin yanı sıra yurt dışı ve yurt içinde farklı ortamlarda “Ekoloji, Ekolojik Ekonomi, Sürdürülebilir Kalkınma, Doğal Kaynaklar ve Çevre İktisadı, Karbon Ayak İzi ve Yönetimi, İklim Değişikliği, Sürdürülebilir Enerji Yönetimi ve Yerel Yönetimler ve Kentsel Ekoloji” ile ilgili konferanslar ve eğitimler verdi.
Prof. Dr. Türe, belirtilen konularında farkındalık yaratmaya yönelik olarak toplumsal içerikli programlar yapmakta ve yazılar yayınlamakta.