Haber Merkezi

Eğitim Sen, Eğitim İş, TEÇ-SEN ve Anadolu Eğitim-Sen tarafından düzenlenen açıklamaya Eğitim Sen Şube Başkanı Faik Alkan, Eğitim İş Şube Başkanı Hüseyin Yurtman, TEÇ-SEN Şube Başkanı İsmail Sakarya ve İl Başkan Yardımcısı Volkan Zafer Ustaoğlu, Anadolu Eğitim-Sen Odunpazarı Temsilcisi Hakan Parlak ile sendikalılar katıldı.

Burada söz alan Yurtman, eğitim çalışanlarının başta ekonomik ve özlük hakları olmak üzere sorunlarının ağırlaşarak arttığı bir süreç yaşadıklarını dile getirerek, Eğitim-Bir-Sen ve Türk Eğitim-Sen’in taraflarını eğitim çalışanlarından değil iktidardan yana koyduklarını söyledi.

“ÖMK’da geri adım atılmıyor”

Yurtman, “Bugün Öğretmenlik Meslek Kanunu, 3600 ek gösterge, görevde yükselme konusunda adaletsizlik eğitim çalışanlarını bölmektedir. Son 4 yıldır tartışılan, öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıran, öğretmenlerin ekonomik sorunlarına çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren Öğretmenlik Meslek Kanunu düzenlemesine yönelik yoğun tepkilere rağmen geri adım atılmamaktadır” dedi.

“Taleplerimiz görmezden geliniyor”

“Türkiye'de aynı işi yaptıkları halde farklı statü ve maaş kaleminde çalışmak zorunda kalan öğretmenlerden başka meslek grubu yoktur” diyen Yurtman, “Öğretmenler arasında halen var olan aday, sözleşmeli, kadrolu, ücretli ayrımına yenilerini eklenirken, eğitim sisteminin rekabetçi ve eleyici yapısına öğretmenlik mesleği de eklenmek istenmektedir. Öğretmenlerin, eğitim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarına ilişkin sorunları Millî Eğitim Bakanlığının gündeminde değildir. Yıllardır ekonomik, sosyal ve özlük haklarımıza ve geleceğimize yönelik taleplerimiz görmezden gelinmekte, insanca yaşam ve insan onuruna yakışır ücret taleplerimiz yok sayılmaktadır” ifadelerini kullandı.

“Hiçbir sendikanın sessiz kalması beklenemez”

Yurtman, şöyle devam etti:

“Öğretmenlerin mesleki birikimini ve niteliğini yok sayan kariyer basamakları uygulamasının öğretmenlik mesleğinin saygınlığını daha da düşürmesine karşı hiçbir eğitim emekçisinin, eğitim alanında örgütlü hiçbir sendikanın sessiz ve tepkisiz kalması beklenemez. Bu amaçla 14 Ekim tarihinde eğitim alanında örgütlü ve mücadeleden yana olan sendikalar olarak bir araya gelmiş ve 12 eğitim sendikası tarafından ortak talepler belirlenmiştir.”

"Kariyer sınavı iptal edilmeli"

Yurtman’ın ardından söz alan Ustaoğlu, taleplerini şöyle sıraladı:

  • 19 Kasım tarihinde gerçekleşecek kariyer sınavının derhal iptal edilmesi
  • Eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesi
  • Tüm eğitim çalışanlarının yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışına ilişkin düzenleme yapılması
  • Kamuda mülakat uygulamasına son verilmesi
  • Tüm eğitim çalışanlarına sosyal devlet ilkesi gereği ayrım yapılmaksızın, giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılması ve aile çocuk yardımı tutarlarının iyileştirilmesi
  • Vergi dilimi adaletsizliğine son verilmesi
  • Öğrencilerin en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme haklarının, sosyal devlet anlayışıyla devlet güvencesine alınması ve kamusal eğitim sağlanması