Özcan, Haftalık’da genel yayın yönetmenimiz Cihan Yıldırım’ın konuğu oldu ve çevre yoluyla ilgili sorularını yanıtladı. İşte programdan öne çıkan konu başlıkları;

Çevre yolu ilk argümanlardan

“Bu konu epeydir şehrimizin gündeminde. Özellikle yol ve ulaşım konusunda Türkiye’de rekorların altına imza atmış bir partinin yönettiği bir Türkiye’de, vatandaşlarımızın yol konusundaki talepleri hemen karşılanacak diye düşünürsünüz. Şehrimizde böyle bir sorun olduğu zaman da AK Parti’yi gerek eleştirmek adına, gerekse de gerçekten ihtiyaç anlamında hemen hemen bütün medya organlarında gazeteci arkadaşlarımızın, gerekse de siyasilerin kullandığı ilk argümanlardan bir tanesidir.”

Çevre yolunu biz yapacağız

“Evet, Eskişehir’imize yeni bir çevre yolu çok yakışacaktır. İnşallah bunu da AK Parti hükümeti yapacaktır. Çünkü ömründe çevre yolu yapmamış kişilerin vaatlerine değil de; icraatını yapmış bir hükümetten zaten bunu talep ediyor olmalarından kaynaklı bir şekilde bunu da biz yapacağız.”

Siyasiler vatandaşın sorunlarını dert etmeli

(‘İşe gidiş geliş saatlerinde çevre yolundaki trafiği normal görüyor musunuz?’ sorusu üzerine) “Siyasiler vatandaşın sıkıntı olarak gördüğü her şeyi sıkıntı olarak kabul etmeli ve çözüm önerilerini bir an evvel üretmeliler. Vatandaş için sıkıntı olan bir şey eğer siyasetçi için sıkıntı değilse orada zaten bir problem vardır. Tabi ki böyle bir sıkıntı mevcut… Özellikle sabah iş saatlerinde, akşam da dönüş saatlerinde gözlemliyoruz. Tabi bunu bazı programlarda dile getiriyoruz. Fazla detaya girmeden burada da dile getireyim; çevre yolu ulaşım sorunları hükümetin, şehir içi ulaşım sorunları da belediyeye ait olan hukuksal bir sorumluluktur.”

Eskişehirli vatandaşlar nedeniyle trafik sıkışıyor

“Maalesef Eskişehir’de bazı kalemi güçlü olan arkadaşlar, siyaseten de muhalif olan –özellikle CHP ve İYİ Parti’yi kastediyorum- sanki şehrin kendi içerisinde, belediyenin sorumluluğuna ait olan ulaşım sorununda bir problem yokmuş gibi hep hükümetin sorumluluk alanında olan çevre yolunu konuşuyoruz. Biz de bu konuyla ilgili birçok araştırmalar yapmışız zamanında… Özellikle şimdi il teşkilatımızın da, il başkanımızın da yapmış olduğu bir çalışma da var. Araştırmalar şunu gösteriyor; çevre yolunun yüzde 20’sini dışarıdan gelen vatandaşlarımızın, yüzde 80’ini de şehir içinde yaşayan Eskişehirli vatandaşlarımızın kullandığı artık resmen kanıtlı ve belgelidir. Bu ne demektir? Şu demektir; şehrin batısından doğusuna bugün ki trafiği meydana getiren yolda yüzde 80 Eskişehir halkının kullanımından kaynaklanan bir trafik sıkışıklığı yaşanıyor.

Bu trafik daha da artacak

“Eskişehirli vatandaşlarımız şunu iyi bilsinler; bir çevre yolu yaptıktan sonra da sanki bu trafik ortadan kalkacakmış gibi bir iyi niyetin içerisindeler. Zinhar bu trafik bu anlamıyla tekrardan devam edecek. Bunun sebebini de zaten açıkladık. Ne için açıkladık? Organize Sanayi Bölgesi şehrin doğusunda, küçük sanayi siteleri yeni imar planında şehrin doğusunda yapılıyor. Üç-dört sanayi sitemiz şu anda mevcutta yapıldı. Yeni imar planlarına göre şehrin başka bir yerinde sanayi sitesi ve organize yapmak mümkün olmadığı için, yeni yapılacak olanların da şu anda yapılanların orada planlaması yapıldığı için, ben tekrardan söylüyorum; bu trafik daha da artacak.”

Sanayi bölgelerinde çalışanlar 130 bini bulacak

“Ne için artacak? Çevre yolu yapsak da artacak. Çünkü tahmin ediyorum; 46 bin organizede çalışan vatandaşımız var. Bunun yarısı kadar da sanayi sitelerinde çalışan vatandaşlarımız var. Yeni organize sanayi bölgeleri ve yeni sanayi sitelerinin şu anda inşa edilmesi gündemde… Yeni oluşturulacak sanayi sitesi alanları şu andakiyle eş değerde. Yani çarpı iki oluyor. Bu ne demektir? İki-üç yıl içerisinde şu andaki trafiğin en az iki katı olacak demektir. Yani 65-70 bin aralığında sanayi siteleri ve organize sanayi bölgesinde çalışan vatandaşlarımızın oranı 120-130 binleri bulacak anlamına gelir.

Belediyelerin şehir içi trafiğini rahatlatması lazım

“Bu trafiğin en büyük ana nedenlerinden bir tanesi; şehrin batıdan doğuya doğru taşınıyor olmasından ve iş hayatının mecburiyetinden kaynaklanıyor. Bu trafiği azaltmak istiyorsak; şehrin ana arterleri içerisinde, belediyelerimizin şehir içi trafiğini rahatlatabileceği bir ortam meydana getirmeleri gerekiyor. Bunun da imar planları içerisinde bir kısmı var. Önemli olan belediyenin bu konularla ilgili –özellikle Büyükşehir Belediyesinin- adım atması gerekiyor.”