‘Eskişehir Başka Bir Okul Mümkün Eğitim Kooperatifi’, alışılagelmiş eğitim metotlarına özgün alternatifler üreten bir oluşum. Kooperatif bünyesinde yer alan ‘Yaşam Köyü İlkokulu’nun maddi giderleri için ayda bir gün Hanımeli Sokağı’nda ikinci el eşya satışı yapan kooperatif, bu sayede hem okulun maddi ihtiyaçlarının giderilmesini sağlıyor, hem de her bütçeye uygun ürün satışları sayesinde vatandaşların cebine katkıda bulunuyor.

Kooperatif bünyesinde çalışan Şule Sarı, ‘Eskişehir Başka Bir Okul Mümkün Eğitim Kooperatifi’ çatısı altında beş yıl önce örgütlendiklerini belirterek “İlkesel olarak ‘Başka Bir Okul Mümkün Derneği’ne bağlıyız. Fakat ilkesel bir bağ bu, finansal bir bağımız yok. Kooperatiflerin finansal ayağını her il kendisi oluşturuyor. Biz de kooperatifin Eskişehir ayağı olarak üç yıl önce Aşağı Söğütönü’nde ‘Yaşam Köyü İlkokulu’ diye bir okul kurduk. Ama çocuklar okula ‘Uçan Bisiklet’ demeyi tercih ediyorlar. Kooperatif bünyesinde çalışan ebeveynlerin kurduğu bu okulda alışılagelmiş eğitimin dışında ‘alternatif eğitim’ uygulanıyor” ifadelerini kullandı.

ALTERNATİF EĞİTİMİN DÖRT AYAĞI VAR

Okulda dört başlık altında özel bir eğitim metodu izlediklerini kaydeden Sarı “Alternatif eğitim; farklılaştırılmış eğitim anlamına geliyor. Her çocuğun öğrenme biçimi farklı. Bu nedenle de farklılaştırılmış, bireysel eğitim uygulanmaya çalışılıyor. Ekolojik duruş ise; hem okulun süreçlerinde, hem de duruşunda ekolojik olmaya çalışılması anlamına geliyor. Örneğin okulda kullanılan deterjanlar ebeveynler tarafından doğal ürünler kullanılarak üretiliyor. Demokratik katılım çatısı altında da çocuklar haftada bir gün mecliste toplanarak okulun sorunlarını dile getiriyorlar. Örneğin bu yıl okul meclisinden çıkan bir karar doğrultusunda okulumuzda köpek, tavuk ve kaz beslemeye başladık. Finansal kısmında ebeveynler kooperatife üye oluyorlar ve eğitim kooperatifi yoluyla da bu okulu ekonomik açıdan döndürmeye çalışıyorlar. Eşya getiren insanlarla ayda bir gün Hanımeli Sokağı’nda ikinci el pazarı açıyoruz. Geliri okula gidiyor” dedi.

HERKESİN İLGİSİNİ ÇEKECEK ÜRÜNLER MEVCUT

Sarı “Ürünlerimizi halktan bağış yoluyla topluyoruz. Temiz ve ütülü bir şekilde getirmeye özen gösteriyorlar. Projenin başlangıcında çocuk kitapları, çocuk kıyafetleri gibi sadece çocuk ürünleri satışı gerçekleştiriyorduk. Fakat daha sonra insanlar farklı ürünler de getirmeye başladılar. Şu anda teknolojik ürünlerden tutun, giyim malzemelerine kadar geniş bir yelpazede satışlarımızı gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

PİYASAYA GÖRE FİYATLARIMIZ UYGUN

Sarı “Fiyatlarımız dışarıya göre çok uygun. En pahalı ürünlerimizin satış fiyatının ortalama yirmi lira olduğunu söyleyebilirim. Bizler ‘Başka Bir Okul Mümkün’ diyoruz. Kooperatiflerin bünyesinde bulunan alternatif eğitim okullarının sayısının artması en büyük temennimiz. Çünkü eğitim sisteminde bir alternatifimiz olmalı. Çocuklarımızın bu okula gidiyor olmasından dolayı çok mutluyuz” dedi.