Ajandamın 1 Ocak 2021 tarihli satırında beni çok üzen bir vefat var. Sadece kentimizin değil ülkemizin önemli bağlama ustası Japon Fikret’in vefatı…
Japon Fikret yani Fikret Özden… Ustanın ‘Japon’ olma hikayesi bile harika, birazdan anlatacağım…
İstanbul’da vefat etti. 2 Ocak’ta Eskişehir Kurtuluş Camisi’nden son yolculuğuna uğurlandı. Özden’in kabri Eskişehir Asri Mezarlığı’nda… Vefat ettiğinde sosyal medya platformlarında yüzlerce mesaj okumuştum.
Fikret Özden, İHA Eskişehir Temsilciliği yapan merhum gazeteci Haluk Özden’in kardeşiydi. Yine bir süre İHA’da çalışan şimdilerde AA Antalya Muhabiri olan Oktay Özden’in de amcasıydı.
Fikret Özden altı yaşında bağlamaya çalmaya başladı. Birçok ünlü sanatçıyla çalıştı. Neşe Karaböcek, Ferdi Tayfur, Orhan Gencebay, İbrahim Tatlıses, Müslüm Gürses ve Mine Koşan gibi sanatçıların arkasındaki güçtü.
Usta, Japon Fikret lakabını nasıl aldığını Muhabir Özge Zaim’e şöyle anlatmıştı: “Eskiden lakabım Eskişehirli Tatar Fikret’ti. Stüdyoda Serra diye yabancı biri vardı. Kayıt yapıyorduk.
Neyse o gün kavalcı gelmedi. Akşamdan kalmış, gelememiş.
Stüdyonun çaycısından plastik elektrik borusu istedim. Bir yerden bulmuş getirdi.
Bende kavalın deliklerin ölçüsünü bildiğim için tornavida ile ısıtarak delik açtım.
Stüdyo sahibi kavalcı nerde diye çıldırıyor.
Bende geldi abi dedim. Hani nerde deyince benim, ben çalacağım abi dedim.
Dalga geçme benle sinirimi senden çıkaracağım dedi. Bende güldüm.
Neyse o gün yaptığım o yapay kaval ile stüdyoda çaldım. Günü kurtardık. Daha sonra bizim her zaman gittiğimiz bir lokal var.
Stüdyo sahipleri o lokale gelerek, bundan sonra Tatar Fikret yok. Artık sana Japon Fikret diyeceğiz dediler. Sebebi de o kaval sorununa çok kolay çözdüğümden dolayı Japon fikirlerinden geldi.”
Arabesk camiasının hararetli olduğu, kavgaların yaşandığı hatta kurşunların havada uçuştuğu günlerde meslekten soğudu. Akabinde de sahnelere veda etti.
Eskişehir’in önemli bir değeri…
Umarım unutulmaz, adı ve ustalığı bir yerlerde yaşatılır.