Masabaşı çalışma,uzun mesai saatleri ,en kısa mesafelere bile araç ile gitme alışkanlıklarımızla hareket etmekten oldukça uzaklaştığımız günümüzde kas-iskelet problemleri,baş ağrısı ,halsizlik ve duruş bozuklukları başını almış gitmiş durumda..Bir insan günde kaç km yürümeli ,bir tahminde bulunun;3 km,5 km ?Dünya Sağlık Örgütüne göre günlük aktivitelerimizin dışında 10 km yürümemiz gerekiyor.Rakam fazla geldi değil mi? 10 km lik bir yürüyüş için yaklaşık 2 saatlik bir zaman dilimini bu ile ayırmanız gerekiyor,gündelik hayat temposu içinde pek de hayata geçirilebilir durmuyor malesef.Ama vücudunuzun ihtiyaç duyduğu '10 km'lik' bir hareket hacmi var.. Peki ne yapmalı? Günlük hayatınıza yerleştireceğiniz basit alışkanlıklar bile sizin için koruyucu olucaktır.Unutmayın;taşı delen suyun gücü değil,damlaların sürekliliğidir. Mesela asansör kullanımı ,Aslında asansör bir yük taşıcağınız zaman ya da yürümenizi kısıtlayan bir durum söz konusu olduğunda insan hayatını kolaylaştırmak adına tasarlanmıştı fakat şuan genişleyen konfor alanımıza dahil ettiğimiz bir vazgeçilmez oldu. Bir başka örnek ,masabaşı çalışanısınız diyelim;1 saatlik periyotlarda oturduğunuz yerden kalkın,gezinin.

Sandalyenizi değiştirin ,pilates topu üzerine oturun.Pilates topuna oturarak çalışmak hem daha dik durmanızı sağlar ,hem de altınızdaki hareketli yüzey karnınızı sürekli sıkı tutmanızı sağlar.

Oturduğunuz yerde yapacağınız el-ayak bileklerinizi kendinize doğru çekip-itmek (pompalama egzersizi) kan dolaşımınızı canlandırır.Bir başka hayat kurtaran ipucu dik otururken eller belde dirsekler geriye doğru, kürek kemikleri arka ortada birbirine yaklaşacak şekilde sırt kasları çalıştırılabilir. Çünkü kürek kemikleri çevresi pasif bölge ,sırt ağrılarına uygun bir ortam sağlar.Önemli olan bir hastalık durumunda nasıl tedavi olacağınız değil ,bu hastalıktan kendinizi nasıl koruyabileceğinizdir.Hareketli günler dilerim!